Treenin ei tarvitse olla rääkkiä, personal trainer sanoo.

Jos haluaa pudottaa painoa, tärkeintä on olla jotenkin aktiivinen. Vaikka ei liikkuisi ollenkaan, voi silti tuntea yhtä isoa nälkää kuin he, jotka liikkuvat tosi paljon.

Personal trainer Tommi Nöjdin mukaan liikkumiseen pätee 80:20-sääntö. 80 prosenttia on arkiaktiivisuutta, ja 20 prosenttia kunnon treeniä.

– Liikunnan merkitys on aavistuksen luultua vähempi. Ihmisille on luotu mielikuva, että kaikki pitää laskea tarkkaan, normaali arki on vaikeaa ja treeni rääkkiä. Ei minusta ole tuohon, moni ajattelee.

Kaikki lähtee pienestä

Nöjdin mielestä tärkeintä on tehdä arjesta aktiivista: kävellä kauppaan, pyöräillä töihin, seisoa työpisteellä. Pieni muutos voi olla vaikka se, että opettelee juomaan useammin vettä.

Jos lähtee nollasta, parikin kertaa viikossa on hyvä lähtökohta – silloin keho alkaa toimia. Sen jälkeen liikuntakertoja voidaan lisätä 2–4 kertaan viikossa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.