Pysyy, pysyy! Kuva: Shutterstock
Pysyy, pysyy! Kuva: Shutterstock

Slacklinella treenaaminen tekee hyvää jaloille ja keskivartalolle.

Viisi senttiä leveä nauha heiluu hallitsemattomasti jalkani alla. Olen juuri ja juuri ilmassa, mutta pudotus jännittää silti.

Yritän tasapainoilla slackline-nauhalla, joka on kiristetty kahden puun väliin. Huiput tekevät sen päällä jopa jooga-asanoita, mutta tavallisimmin nauhan päällä kävellään.

Kiipeilyn parissa syntynyt slackline on tämän kesän hitti. Aloittelijalle paras on joustamaton nauha. Se viritetään polven korkeudelle, ja tasapainoilu aloitetaan keskeltä. Heijaus vähenee, kun painon saa nauhan päälle. Aluksi voi tukea kaveriin tai ojentaa toisen jalan varpaan maahan.

Seisominen tuntuu ensin lähes mahdottomalta. Parinkymmenen putoamisen jälkeen otan askeleen, sitten toisen, lopulta kymmenen. Tunne lienee yhtä riemastuttava kuin kävelemään oppineella lapsella!

Treeni tuntuu jaloissa ja keskivartalossa lihaksissa, ja ennen kaikkea aivoissa. Taisin jäädä koukkuun!

Lue myös:

Kankea aikuinenkin oppii spagaatin – näin onnistut

Oletko jo kokeillut sup-joogaa?

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.