Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Sokerittomia herkkuja sekä käsivarsikompressioita. Lue, mitkä asiat ovat tänä syksynä urheilupiireissä supertrendikkäitä.

Muotitietoisimmat treenaavat nyt tehokkaasti henkilökohtaisen valmentajan avulla. Kroppaa verhoavat sähäkät bling-vetimet, ja kotona odottaa haudutettu luuydinkeitto. Listasimme 13 trendi-ilmiötä meiltä ja maailmalta.

1. Ikioma bootcamp

Bootcamp, puolitutun porukan puserrusleiri, on nyt se juttu. Kuka siis lähtisi viikonlopuksi Lappiin sporttaamaan? Vai hikoillaanko pidempään jossakin etelän lomakohteessa?

Kotikulmilla kaveriporukalla vedettävät ryhmäspurtit vievät nekin harrastuksen uudelle tasolle – yhteisölliseksi. Voit suunnitella facebook-kavereiden kanssa pienoisleiriä muistuttavan tempauksen, jossa myös tuntemattomat kohtaavat teitä yhdistävän lajin ympärillä. Kerätkää porukka ja suunnitelkaa vaikka leikkimielinen triathlon-päivä ikiomilla säännöillä!

Liikuntakeskukset järjestävät jo päivän tai parin yhteisponnistuksia, pian matkailukeskuksetkin mittatilaustyönä omiaan.

2. Yllättäviä jumppayhdistelmiä

Aivan kuten fuusiokeittiössä yhdistetään eri maiden ruokaperinteitä, liikuntakeskuksissa yhdistetään luovasti lajeja. Tunti voi koostua yhdistelmästä pilatesta, joogaa ja taijia tai muista lajeista, jotka ovat saaneet vaikutteita joogasta.

Syksyllä rentoudutaan mielikuvia herättelevän musiikin rytmissä ja tavoitellaan elastisuutta – mikä onkin tarpeen, kun on ensin kuritettu ruumista hiit-tunnilla.

Ihmiset ovat oppineet, että kovan treenin pitää melkeinpä nostaa viimeisin välipala kurkkuun. Vastapainoksi rääkille keskitytään nyt ohjattuun rentoutumiseen.

3. Kompressio myös käsivarsiin

Juoksijoilta tutut kompressiosäärystimet ovat yhä tutumpi näky myös salilla ja ryhmäliikunnassa. Vedämme päälle kompressiota hihoina, paitoina, housuina... Sporttaaja voi halutessaan vaikka verhoutua puristukseen. Lihaksia aktivoiva tuki auttaa monen mielestä jaksamaan ja nopeuttaa palautumista. Kompression sanotaan myös parantavan lihasten verenkiertoa ja hapetusta sekä vähentävän maitohappojen muodostumista.

4. Hikeä ja hiljaisuutta hotellissa

Haluaisitko huoneen, jossa on oma kuntopyörä tai juoksumatto? Käsipainot, peiliseinä ja treenivideoita? Lenkkarit ja juoksuasu sängyllä odottamassa? Tai joogamatto levitetty ja kookosvettä jääkaapissa? Onnistuu! Ainakin Westin-, Intercontinental- ja Hilton-hotelleissa ympäri maailman.

Hyvinvointihotellit ovat stressaantuneen työmatkalaisen ja sport­­ti­sen lomalaisen pelastus. Digital detox -hotellit taas tarjoavat takuuvarman nettipaaston sitä haluavalle. Voit jättää älylaitteesi aulaan ja nauttia hiljaisuudesta sekä hotellin tarjoamista meditaatiohetkistä.

5. Aktiivilomalle kasvamaan ihmisenä

Toisille lepoloma antaa voimia, mutta aktiivinen saa niitä elämyksistä, varsinkin sellaisista, jotka tuovat ruumiillista ja henkistä kestävyyttä. Hyvinvointilomailijoiden suosituimpia kohteita ovat Berliini, Lontoo ja New York, joista löytyy joogaintoilijoiden suosimia jivanmutka-joogakeskuksia. Jos haluat ihan konkreettisestikin kelluviin olotiloihin, lähde joogaristeilylle vaikkapa Turkin tai Kreikan vesille.

Pyöräilijät polkaisevat Italian Dolomiiteille, vaeltajat Lofooteille, missä voi myös surffata. Ja hei, kun olet tanssinut dancehallia Kingstonissa, olet trendien huipulla.

Tosin Lappikin on huudossa. Siellä on kovia leirejä hard core -treenaajille.

6. Vetimet kuin Voguesta

Nahkapaloja mustissa juoksutrikoissa, glitteriä treenipaidassa, hupparin kukkaprintit kuin suoraan catwalkilta. Katu-uskottavuus ja bling-bling näkyvät treenivaatteiden kuoseissa. Näissä ihanuuksissa ei näyttäydytä ainoastaan treenisalilla, vaan niissä saa temmeltää niin työpaikalla kuin vapaalla. Iltamenoja unohtamatta!
Tukholmassa joka toinen nainen astelee värikkäissä lenkkareissa, treenitrikoissa ja nahkatakissa. Trendikästä ja kätevää. Voit kurvata kaupungilta suoraan salille, vaihtaa treenivaatteita ja jatkaa iltaa ulkona.

7. Luuydinkeitto – uusin villitys

Ainakin Australiassa viimeisiin villityksiin kuuluu luuydinkeitto. Keiton väitetään parantavan ruuansulatusta ja vastustuskykyä, tekevän hyvää luustolle ja iholle sekä sisältävän runsaasti mineraaleja. Trendikeitto ei ole kiireisen kokkaajan herkku. Luita on keiteltävä kaikessa rauhassa, kanan luita vähintään kuusi tuntia, naudan luita jopa kolme päivää.

8. Lakkakääpä haastaa pakurin

Terveyshifistelijöiden syksyn suosikkijuoma on lakkakääpä. Pakurikäävän tapaan se on sieni, jota voi kerätä metsästä tai ostaa jauheena kaupasta. Sientä viljellään, mutta sitä kasvaa myös lehtipuissa, etenkin tervalepän kannoissa ja kaatuneissa rungoissa. Sisältää hyviä steroleita, polysakkareita, vitamiineja ja aminohappoja.

9. Ruususuola vs. pöytäsuola

Koska voi ja sokeri ovat jo saaneet loanheitossa osansa, seuraavaksi voidaan paheksua kolmatta suomalaissyntiä, pöytäsuolaa. Ravitsemustieteilijät jaksavat puhua tavallisen jodioidun suolan puolesta. (Hei, jodia täytyy saada!) Mutta ruusu- ja vuorisuolalla vasta äänekäs kannattajakuntansa onkin. (Meidän suola se vasta terveellistä onkin, ja maukasta!) Kumpi ja kumpi tappelivat, mutta pahis tuli molemmista.

10. Bodyherkkua sokerittomasti

Jenkit ovat aina rakastaneet peanut butteriaan, mutta meillä innostus on vasta nousussa. Ja nyt maapähkinävoita saa sokerittomana. Kaloreita rasvassa toki on, noin 600 kcal/100 g, mutta saliharjoittelijathan eivät rasvaa pelkää, vaan sokeria. Maapähkinävoi onkin saamassa maineen raudannostajien herkkuna. Sillä herkutellaan ”huoletta” parina päivänä viikossa pari ruokalusikallista kerrallaan.

11. Mielen Pt:t

”Mistä saat hyvää oloa ja onnistumisen kokemuksia? Mitä teet mieluiten?”

Näitä personal trainerit kysyvät asiakkailtaan. He näet opiskelevat nyt mentaalivalmennusta.

Asiakkaalle se tarkoittaa hyviä uutisia. Saat halutessasi tuttuun tapaan saliohjelman ja neuvot sen toteuttamiseen, mutta tulosten tuijottamisen sijaan valmentajasi pyrkii vaikuttamaan ajatteluusi. Pt haluaa auttaa muuttamaan kehitystäsi jarruttavia negatiivisia ajattelumalleja. Pysyviä tuloksia kun ei saavuteta rankalla treenikuurilla vaan muuttamalla omia ajatuksia ja asenteita – sekä ottamalla itse vastuu omasta.

13. Paleota joka tyyliin

Kaikenlainen luolailu lisää suosiotaan. Yksi uusista paleokeittokirjoista on tanskalaisen huippukokin ja intohimoisen crossfit -harrastajan Thomas Rode Andersenin Paleokeittokirja – kivikauden ruokaa modernilla otteella (Atena). Viimeistään nyt on osattava luetella, mitä luolaihminen syö (luomulihaa, kalaa, munia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä) ja mitä ei (vilja- ja maitotuotteita, perunoita, puhdistettua sokeria, prosessoituja rasvoja, eineksiä). Kun ruoka on sulanut, ei muuta kuin luolatyyliin liikkumaan. Ryömimis- ja kierittelytunteja suunnitellaan  arvatenkin jo liikuntakeskusten seuraaviin tuntikalentereihin.

Lähteet: American College of Sports Medicine -selvitys, new-nutrition.com, foodnavigator-usa.com, restaurant.org. Asiantuntijoina:  Personal trainer ja life coach Heidi Hallila, Fressi Kamppi, Helsinki. Luennoitsija Jaakko Halmetoja. Tuotepäällikkö Inka Hase Elixia Salmisaari, Helsinki. Joogaopettaja Satu Tuomela. Saunajoogakouluttaja Tiina Vainio.

Lue myös: Testasimme syksyn uutuustreenit

Supertehokas crossfit-treeni – katso video!

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä!