Woman standing in tree pose on edge of infinity pool
Woman standing in tree pose on edge of infinity pool

Hyvä tasapaino ehkäisee vammoja ja tukee muuta kuntoilua.

”Silmät kiinni nyt! Jalasta kiinni nyt!” kuului Speden spelien unohtumaton ohje. Pelissä miteltiin tasapainosta, mutta sitä kannattaa harjoittaa muutenkin kuin kisailumielessä. Onhan hyvä balanssi eduksi joka jumppaajalle ja hölkkääjälle.

Tasapaino auttaa asennon säilyttämisessä niin seistessä, liikkuessa kuin yllättävissäkin tilanteissa. Kyse on jännittämisen ja rentoutumisen kontrolloinnista, ja mitä tarkemmin siihen kykenee, sitä vaikeammissa tilanteissa tasapaino säilyy.

Vaikka Speden tehtävässä lisättiin haastetta silmät sulkemalla, on näön osuus tasapainosta vain noin 10 prosenttia. Sisäkorvan tasapainoelinten rooli on 20 prosenttia ja lihaksien, nivelien ja jänteiden aistinsolujen 70 prosenttia. Hyvä tasapaino on siis harjoitettava taito.

Tasapainoharjoituksia on hyvä lisätä sekä arkeen että perustreeniin. Esimerkiksi kyykkääminen yhdellä jalalla varmistaa sen, että molempia puolia tulee harjoitettua yhtä kuormittavasti. Kahden jalan kyykyissä saattaa vahvempi puoli huomaamatta työskennellä enemmän.

Kokeile vaikka tätä harjoitusta, joka parantaa tasapainoa ja auttaa korjaamaan kehon puolieroja: Hypi yhdellä jalalla minuutti. Pysähdy, koukista tukijalan polvea ja sulje silmät. Seiso asennossa minuutti. Toista molemmilla jaloilla 1–4 kertaa.

Lähde: Kehonpainoharjoittelu. Movement. Jarno Härkönen ja Jukka Rajala, Fitra.

Lue lisää:

Sinäkin voit oppia kärrynpyörän – tässä ohjeet

Miten saisin lisää notkeutta?

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.