Valitsetko sinäkin lenkin kuntosalin sijaan, koska metsässä kukaan ei tuijota? Kuva: Shutterstock
Valitsetko sinäkin lenkin kuntosalin sijaan, koska metsässä kukaan ei tuijota? Kuva: Shutterstock

Moni jättää treenin väliin, koska oma kömpelyys hävettää.

En ole koskaan käynyt kuntosalilla. Se ei johdu siitä, etten haluaisi kuntoilla. Tai siitä, että olisin liian kiireinen liikkumaan tai rahaton ostamaan kuntosalikorttia. Ei edes siitä, etten löytäisi saliseuraa.

En käy kuntosalilla, koska en kehtaa. En tiedä, miten laitteet toimivat. En keksi liikkeitä, joita kahvakuulalla voisi tehdä. Hikoilen jo muutaman liikesarjan jälkeen, ja putoan kärryiltä jokaisella aerobic-tunnilla. Hävettää!

– Moni olettaa, että häpeä johtuu vain omasta kehonkuvasta. Joillakin ehkä, mutta se ei ole koko totuus, toteaa hyvinvointivalmentaja Naomi Teeter Huffington Postin nettisivuilla.

Teeter tietää, mistä puhuu, sillä hän on itsekin vältellyt kuntoilua ja hävennyt salitreenin aloittamista. Hänestä syy saattaa olla kehonkuvan sijaan täydellisyyttä tavoittelevassa, omien taitojen muuttumattomuuteen uskovassa asenteessa.

Tällaisen ajattelutavan omaavat ihmiset ajattelevat helposti, että heidän kykynsä ja taitonsa ovat luontaisia ja muuttumattomia – niitä siis joko on tai ei ole. Minun päähäni on iskostunut ajatus, että loistan ihan muualla kuin punnerruspenkissä ja salsatunnilla, ja siksi en viitsi edes yrittää.

Jos vaatii itseltään paljon töissä tai parisuhteessa, saattaa olla täydellisyydentavoittelija salillakin. Ja silloinhan keskinkertainen suoritus ei kelpaa.

Treenaatko himmaillen, ettet vain hikoilisi liikaa muiden edessä?

Ajatusmalli saattaa vaivata myös sinua, jos yksikin seuraavista kohdista kuulostaa tutulta: Haluatko näyttää aina osaavalta? Treenaatko himmaillen, ettet vain hikoilisi liikaa muiden edessä? Jos kohtaat vastoinkäymisen, koetatko peittää virheesi tai vältellä tilannetta? Tuntuuko joskus turhalta edes yrittää?

Haaste edessä, juokse karkuun!

En ole häpeäni kanssa yksin. Nolostelu on tutkitusti yksi suurimmista syistä siihen, miksi amerikkalaiset eivät treenaa. Muita syitä ovat esimerkiksi ajan puute ja kyvyttömyys treenata tehokkaasti tai nauttia liikunnasta – nekin muuten parempia kuin häpeä ja muiden mielipiteiden miettiminen.

Naomi Teeterin mukaan kykyjen luontaisuuteen uskovat ihmiset välttelevät haasteita sen sijaan, että kehittäisivät itseään. He pelkäävät, että toisten edessä treenaaminen saa heidät näyttämään epäonnistuneilta tai heikoilta. Parempi siis keskittyä siihen, minkä jo osaan, he saattavat ajatella.

– Jos tällaisen ajattelutavan omaava ihminen päättää joskus treenata muiden edessä, into saattaa lopahtaa siihen, kun hän kohtaa vastoinkäymisen tai joku kiinnittää huomiota siihen, treenaako hän oikein, Teeter toteaa.

Tunnen piston sydämessäni. Kävin taannoin ryhmäjumpassa, mutta tipahdin liikesarjojen tahdista jo alkuverryttelyssä. Kun ohjaaja tarkkaili liikkeitäni ja katsoi kannustavasti silmiin, tunsin, että minua nöyryytettiin. Lähdin, enkä enää palannut.

Kun ohjaaja tarkkaili liikkeitäni ja katsoi kannustavasti silmiin, tunsin, että minua nöyryytettiin.

Joskus perfektionismissa on totta kai pointtinsa. Tietyt liikkeet, varsinkin väärin tehtyinä, voivat olla tuhoisia kropalle eikä sinnepäin huitominen yleensä kannata. Silti: Miksi annamme häpeän estää meitä kehittymästä? Keskittyvätkö muut todella toisten kyttäämiseen mieluummin kuin omaan treeniinsä?

Onneksi pinttyneistä ajatusmalleista voi halutessaan oppia eroon. Naomi Teeter kehottaa ottamaan mallia tyypeiltä, jotka uskovat kehittymiseen. Heistä onnistumiseen tarvitaan aina enemmän tai vähemmän hikeä ja kyyneleitä. Kukaan ei ole saliguru syntyessään – edes sinä.

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.