Sosiaalinen media pursuaa treeni-ideoita. Monilla suosituilla bloggaajilla, tubettajilla ja Instagram-tähdillä on liikunta-alan koulutus. Kuva: Colourbox
Sosiaalinen media pursuaa treeni-ideoita. Monilla suosituilla bloggaajilla, tubettajilla ja Instagram-tähdillä on liikunta-alan koulutus. Kuva: Colourbox

Sosiaalisesta mediasta löytyy treeni-inspiraatiota ja kannustavia ammattilaisia jokaisen makuun.

1. Pilateksesta pikatreeniin

 

Rolling like a ball. A great way to massage your spine...which I so need right now! 😭 Today I went a little too hard on the treadmill. I've been gradually increasing my sprints and am up to 11 MPH now for a 30 second sprint. When I thought I was at my "fittest" during my bikini competition I was going 10 MPH for sprints. So I'm really proud of this! Anyway, I need to learn how to not push myself too hard. I think I slightly pulled my IT band and my back feels a little sore, so tonight I'm going to massage my knots out by laying on tennis balls. 🎾 I'm sure I'll be fine by tomorrow. I'll keep you updated! Stay safe guys. Push yourself to your limit, but at the same time, don't go overboard! Clothes are from @blogilatesdesigns #POPFLEX.

Kuva, jonka Cassey Ho (@blogilates) julkaisi

Blogilates-YouTube-kanavan Cassey Hon treenivideot ovat supersuosittuja. Cassey tunnetaan varsinkin pilatesguruna, mutta hänen kanavaltaan löytyy monenlaisia jumppia HIIT-tyylisistä pikatreeneistä eri kehonosille kohdistettuihin treeneihin.

Kokeile esimerkiksi tätä vatsalihastreeniä:

2. Suosikkivalmentaja

Kuuluisa personal trainer Kayla Itsines jakaa treenivinkkien lisäksi Instagram-tilillään ennen ja jälkeen -kuvia asiakkaidensa edistyksestä. Blogissaan Kayla kertoo esimerkiksi, miksi laihdutuskuurit eivät toimi ja miten voi tuolia voi hyödyntää kotitreenissä.

Katso PopSugarin videolta, mitkä ovat Kaylan suosikkiliikkeet:

3. Lenkillä ja jumppasalilla

Aurinkoinen ryhmäliikunnanohjaaja ja personal trainer Katri Djerf on intohimoinen juoksija, mutta hänen Instagram-tilinsä vilisee myös astangajoogaposeerauksia ja näyttäviä kehonpainotreeniliikkeitä.

4. Painojen kolinaa

Liikunnanohjaaja ja bloggaaja Stefanie Hagelstam kilpailee painonnostossa ja crossfitissä. Hän jakaa Instagram-tilillään ja Steffit-blogissaan vinkkejä, jotka sopivat varsinkin voimatreeniin hurahtaneille.

Tällä videolla Stefanie näyttää, miten tehdään rankka crossfit-treeni:

5. Joogaa hurjapäille

Kaliforniasta lähtöisin oleva trendikäs akrojooga yhdistelee pariakrobatiaa, thaihierontaa ja joogaa. Instagram-tili @acroyoga tarjoaa inspiraatiota, jos näyttävä ja sosiaalinen laji kiinnostaa. Luottamusta kehittävä akrojooga on myös hyvä harrastus pariskunnalle!

Akrojooga voi olla kuin taidetta, kuten tällä Hagar Tsabarin ja Elad Sadehin videolla:

6. Wannabe-balleriinoille

 

Final #BalletBeautiful #PFW with @colette #ColetteGym tomorrow morning! 9-10am @elephantpaname rsvp ColetteGym@Colette.FR 💙👯

Kuva, jonka Mary Helen Bowers (@balletbeautiful) julkaisi

Kiinnostaako aikuisbaletti? Tämä Instagram-tili lisää takuulla intoasi. Entinen balettitanssija Mary Helen Bowers on kehittänyt balettivaikutteisen treenimuodon.

Hänen asiakkainaan on joukko julkkiksia, kuten näyttelijät Kirsten Dunst ja  Zooey Deschanel. Hän myös vastasi Natalie Portmanin treenaamisesta balleriinakuntoon Black Swan -elokuvaa varten.

Kokeile esimerkiksi Mary Helenin treeniä alakropalle:

 

Vierailija

Eikö sinulla ole varaa personal traineriin? Nämä somen treenigurut auttavat

Jos et ole kehitysvammainen, et tarvitse personal traineria. Kehitysvammaisia lainkaan väheksymättä, mutta heille esim. liikeradat saattavat olla hankalia oppia omin toimin. Oliko Arnoldilla personal trainer 60-luvulla? Jos et näytä Arnoldilta 60-luvulla, et sinäkään tarvitse personal traineria. Hyvä tietysti, että poimitaan talteen jos jollain on liikaa ylimääräistä rahaa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.