"Nyt kannattaa siis ehdottomasti herätä ja pyrkiä kohottamaan lihasvoimaansa. Jos sitä ei nyt tee, yli kuusikymppisenä voi olla vaikeaa päästä ylös matalalta tuolilta", Katriina Ojala muistuttaa. Kuva: Shutterstock
"Nyt kannattaa siis ehdottomasti herätä ja pyrkiä kohottamaan lihasvoimaansa. Jos sitä ei nyt tee, yli kuusikymppisenä voi olla vaikeaa päästä ylös matalalta tuolilta", Katriina Ojala muistuttaa. Kuva: Shutterstock

– Myös lihaskunnon kehittäminen on tärkeää. Erityisesti alaraajojen lihaksia tulee rasittaa, liikuntasuunnittelija Katriina Ojala ohjeistaa viisikymppisiä.

Oletko selvinnyt puoli vuosisataa enempiä kuntoilematta? Vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa! Moni kuitenkin alkaa huomata viidenkympin kohdalla, ettei kroppa taivu enää samalla tavalla kuin nuorena. Mitä kaikkea pitäisi siis ottaa huomioon, ennen kuin aloittaa liikunnan?

Kysyimme UKK-instituutin liikuntasuunnittelijalta Katriina Ojalalta parhaat vinkit yli viisikymppisen kunnonkohotukseen.

Minkälainen liikunta on parasta viisikymppiselle?

”Lajinvalinnassa kannattaa miettiä, mikä on turvallista. Viisikymppiselle, kokemattomalle liikkujalle en suosittele ison loukkaantumisriskin lajeja. Esimerkiksi pallopelit ja extremelajit on aika jättää nuoremmille.

Keskity lajeihin, joissa syke kohoaa. Lisäksi liikunnassa tulisi kehittää liikehallintaa ja tasapainoa. Myös lihaskunnon kehittäminen on tärkeää. Erityisesti alaraajojen lihaksia tulee rasittaa. Esimerkiksi kävely, kuntosaliliikunta ja porraskävely ovat hyviä vaihtoehtoja. Ulkoilu on aina hyväksi.

Ohjatut jumpat ovat mainio vaihtoehto. Jos kunto on kehno, kynnys lähteä voi kuitenkin olla iso. Urheilla voi onneksi ihan kotosalla, ja arjen aktiivisuus on tärkeää. Tasapaino kehittyy, kun harjaat hampaat yhdellä jalalla seisten. Reisilihakset vahvistuvat, jos sohvalta noustessasi et heti pinkaisekaan pois, vaan teet saman nousun kymmenen kertaa uudelleen.”

Mitkä ovat viisikymppisen liikuntahaasteet?

”Kun hormonitoiminta muuttuu vaihdevuosina, alkaa naisten lihasvoima heiketä oleellisesti. Nyt kannattaa siis ehdottomasti herätä ja pyrkiä lisäämään lihasvoimaansa. Jos sitä ei nyt tee, yli kuusikymppisenä voi olla vaikeaa päästä ylös matalalta tuolilta. Tasapainon ja voimien heiketessä myös esimerkiksi kaatumisen ja sitä kautta loukkaantumisen riski kasvaa.

Oman lihaskuntonsa voi testata kokeilemalla, monta kertaa pääsee nousemaan matalalta tuolilta ilman, että ottaa käsillä tukea ja antaa jaloilla vauhtia. Mitä useamman kerran pystyt nousemaan, sitä enemmän on niin sanotusti ”reserviä” jäljellä – ja sitä todennäköisemmin pääset tuolilta ketterästi ylös vielä seitsemänkymppisenä.”

Kuinka usein kannattaisi liikkua?

”Terveysliikuntasuositus on hyvä lähtökohta. Se tarkoittaa kestävyyskuntoa parantavaa liikuntaa joko 2,5 tuntia reippaalla tasolla tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavalla tasolla useampana päivänä viikossa. Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi kehittää kaksi kertaa viikossa.

Totaalisohvaperunalle suosituksen täyttäminen voi tuntua alkuun haastavalta. Heti kärkeen siihen ei tarvitse päästäkään. Terveysliikuntasuositus on kuitenkin hyvä tavoite, johon tulisi pyrkiä.”

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.