Kuvat: Liina Aalto-Setälä ja Shutterstock
Kuvat: Liina Aalto-Setälä ja Shutterstock

Juoksua, hiihtoa, patikointia ja tietysti hyvää ruokaa. Jos tähän vielä yhdistää uudet lajit, shoppailun ja rentoutumisen, Aikun loma on täydellinen.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen suosii sporttisia kohteita myös lomaillessaan.

– Lomalla jään helposti itselleni kiinni siitä, että juoksen tenniskurssilta purjelautakurssille, vaikka aikomukseni oli levätä.

Aino-Kaisa lomailee aviomiehensä Tom Gustafssonin kanssa Alpeilla talvisin kisojen lomassa, mutta vuoristo ja patikointi kiehtovat hiihtäjää myös kesäisin.

– Jos Tomilla on lomaa, hän tulee mielellään ulkoilemaan sinne, missä olen kisaamassa tai leirillä.

Myös etelän lämpö on hiihtäjän mieleen. Silloinkin Aino-Kaisalle on tärkeää, että hotelli sijaitsee loistavissa ulkomaastoissa.

Aino-Kaisan suosikit

1. Club La Santa, Lanzarote

Valtava hotellikompleksi, jossa vieraat voivat treenata kolmeakymmentä lajia joogasta maastopyöräilyyn ja koripallosta ryhmäliikuntaan. Täyspitkässä uima-altaassa riittää kauhomista, kun auringossa löhöily alkaa kyllästyttää.

– Ajoin pyörällä niin kovaa vauhtia, että ohitin jopa lenkiltään palaavan pyöräilyjoukkueen – sähköpyörällä tosin, Aino-Kaisa sanoo.

2. Santer-hotelli, Toblach, Italia

 Romanttisessa wellness-hotellissa on muun muassa 300-neliöinen saunaosasto suolahuoneineen. Kesäisin Aino-Kaisa lukee mielellään kirjaa hotellin altaalla tai treenaa rullahiihtoradalla. Ennen kaikkea Aino-Kaisaa houkuttavat kuitenkin patikkamaastot.

– Olen käynyt samassa hotellissa jo kymmenen vuoden ajan ja joka kerta löydän uusia vaellusreittejä.

3. Cristallo-hotelli, Livigno, Italia

Aino-Kaisa lomailee täällä juoksu-, hiihto- ja vaellusmahdollisuuksien vuoksi. Tosin Livignon verovapaassa laaksossa on muutakin, mihin energiansa kuluttaa.

– Siellä on aivan älyttömästi kauppoja. Varmasti hotellin omistaja Maura Cola hankkii sieltä vaatteensa, sillä hän on mielestäni maailman tyylikkäin nainen ja nähtävyys jo itsessään.

Lue myös:

Ammattilainen neuvoo - näin saat tehoa trendikkääseen sup-lautailuun

Eväskausi alkaa! Mitä helppoa ja terveellistä salaattiin ja leivän päälle?

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola