Laihtuu, laihtuu! Tai ainakin päässä tuntuu siltä, että laihtuisi. Kuva: Shutterstock.
Laihtuu, laihtuu! Tai ainakin päässä tuntuu siltä, että laihtuisi. Kuva: Shutterstock.

Kanadalaistutkimuksen mukaan liikunnan harrastamisella voi olla yllättävän hyviä vaikutuksia myös mieleen.

Mitä jos satunnainen nenän näyttäminen aerobictunnilla saisi sinut tuntemaan itsesi laihaksi fitnesstyypiksi?

Näin ehkä onkin. Kanadalaistutkimuksen mukaan liikunta voi auttaa ihmistä tuntemaan itsensä laihemmaksi ja viehättävämmäksi, kertoo kesäkuun Allure-lehti.

Mutta eikö liikunta ole monelle myös painonhallintaa? Kyllä, mutta laihuuden tunne iskee jopa silloin, kun vartalon ulkonäössä ja muodossa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Vartalonkuva siis muuttuu.

Tutkimus tehtiin McMaster Universityssä, ja siihen osallistui naisia, jotka olivat ahdistuneita omasta vartalostaan. Heidät jaettiin kahteen ryhmään: sellaiseen, joka teki voimaharjoittelua, ja sellaiseen, joka harrasti aerobicia.

Kahden kuukauden testijakson jälkeen kumpikin ryhmä oli tyytyväisempi vartaloihinsa – etenkin se, joka oli käynyt aerobictunneilla.

– Aerobic saattaa liittyä naisten mielissä painonpudotukseen ja osaksi laihuutta, vaikka vaaka ei mitään muutosta osoittaisikaan, sanoi tutkimuksen vetäjä Kathleen A. Martin Ginis Allurelle.

Lue myös

Liikunta ei auta laihtumaan – tällä asialla on paljon suurempi merkitys

Loistovinkki! Tämä on helpoin tapa puhdistaa hikinen joogamatto

Ihminen! Näin et tee itsestäsi idioottia kuntosalilla

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.