Onneksi liikunnan aiheuttama hyvä olo on yleensä voimakkaampi kuin kummalliset sivuvaikutukset. Kuva: Colourbox
Onneksi liikunnan aiheuttama hyvä olo on yleensä voimakkaampi kuin kummalliset sivuvaikutukset. Kuva: Colourbox

Mutta ei syytä huoleen! Nämä yllättävät oireet ovat lähes poikkeuksetta vaarattomia.

Aerobinen liikunta, kuten juoksu, pyöräily tai uinti, on tunnetusti monin tavoin hyödyllistä: se muun muassa pitää sairaudet loitolla, kohentaa mielialaa ja terästää aivoja. Sillä on kuitenkin myös pienempiä, vähän kummallisiakin vaikutuksia.

Urheilulääkäri Jordan Metzl listaa liikunnan yllättäviä sivuvaikutuksia Runner's World -lehdessä. Ne saattavat säikäyttää, mutta onneksi oireet ovat lähes aina vaarattomia. Metzlin mukaan suurin osa niistä viestii, että keho on paiskinut lujasti töitä. Toiset asioista taas ovat ohimeneviä vaivoja, joihin on yleensä olemassa helppo ratkaisu.

1. Suussasi on metallinen maku

Kun puskee itseään yli tietyn rajan, suussa voi maistua metalliselta. Se johtuu siitä, että pieni määrä verta voi kulkeutua rankan liikuntasuorituksen aikana keuhkoihin. Voimakas hengitys kuljettaa sen nenäonteloon, nieluun, kurkunpäähän ja suuhun. Metallinen maku johtuu veren sisältämästä raudasta, kertoo liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Arja Uusitalo Helsingin Sanomien jutussa.

Jos metallinen maku iskee treenin aikana tai sen jälkeen, ei ole syytä huoleen. Jos taas veren maku on jatkuva vaiva, on syytä käydä lääkärissä selvittämässä, ettei se johtu esimerkiksi tulehduksesta.

2. Nenä vuotaa

Ulkona liikkuminen rasittaa nenäonteloita, joten nenän valuminen on tavallinen vaiva ulkona liikkuvilla. Se on yskän tapaan yhä yleisempää viileällä kelillä. Vuotamista pahentavat allergiat, kuiva ilma, katupöly ja mahdollisesti myös ilmansaasteet.

Jos vuotava nenä häiritsee sinua paljon eikä nenäliina taskussa riitä, käy lääkärissä. Esimerkiksi reseptillä saatava nenäsuihke voi auttaa.

Lue myös: Siitepölyallergia vai tavallinen nuha? Näistä merkeistä tiedät, kummasta on kyse

3. Iho kutisee

Kutisevat reidet voivat olla merkki vain kuivasta ihosta tai luonnollinen reaktio, kun lihakset alkavat lämmetä. Ensimmäiseen auttaa ihon kosteuttaminen, toiseen rauhallinen lämmittely.

Ihotautilääkäri Yan Isabel Zhu sanoo Women's Healthin jutussa, että kyse voi olla myös hankaavien liikuntavaatteiden tai liikunnan aikana nousseen ruumiinlämmön vapauttamasta histamiinista. Toinen mahdollinen syypää on treenivaatteiden kemikaalien tai materiaalin aiheuttama allerginen reaktio.

Jos kutina vaivaa, voi siis kokeilla löysempiä treenivaatteita. Zhu suosittelee pesemään uudet vaatteet miedolla pesuaineella ja ilman huuhteluainetta. Kannattaa myös tarkkailla, ärsyttävätkö tietyt vaatteet ja mistä ne on tehty.

4. Sinua yskittää

Liikunta voi aiheuttaa astman kaltaisia oireita, jos treenaa paljon kovempaa kuin on tottunut. Silloin pienet lihakset keuhkojen lähellä alkavat kouristella.

Urheilulääkäri Metzlin mukaan köhimistä näkee paljon alkuvuodesta, kun ihmiset innostuvat tauon jälkeen liikkumaan eivätkä vielä ole niin hyvässä kunnossa. Joillakuilla voi myös olla perinnöllinen taipumus liikunnan aiheuttamaan yskään.

Vaiva on yleisempi kylmällä kuin lämpimällä säällä liikkuessa, kun kylmä ja kuiva ilma koettelee hengitysteitä. Ohuen huivin läpi hengittämisestä voi olla apua.

5. Päässäsi sumenee

Moni hehkuttaa liikunnan aiheuttamaa hyvän olon tunnetta ja sitä, kuinka esimerkiksi lenkki saa ajatuksen juoksemaan. Toisinaan liikunnan jälkeen on kuitenkin ihan pihalla, ja se on täysin normaalia.

Olo johtuu siitä, että olet käyttänyt glykogeenivarastot loppuun. Palautusjuomasta voi olla apua, mutta tärkeintä on syödä kunnon ruokaa mahdollisimman pian treenin jälkeen.

6. Vessahätä iskee äkillisesti

Varsinkin juoksulenkillä voi iskeä yhtäkkiä kova tarve ulostaa, vaikka ennen ulos lähtemistä ei olisi ollut yhtään vessahätä. On nähty jopa huippujuoksijoita, joiden on pakko hoitaa homma yleisön edessä kesken maratonin.

Tavallinen terveellinen ruoka on parasta myös vatsan toiminnan kannalta. Lääkäri Sophie Balzora neuvoo BuzzFeedin jutussa välttämään sokerisia ja rasvaisia ruokia, keinomakeutettuja tuotteita sekä kofeiinipitoisia juomia, jos kärsii äkillisestä vessahädästä lenkin aikana.

Balzora kehottaa olemaan syömättä kaksi tuntia ennen kuin lähtee juoksemaan ja olemaan kokeilematta uutta ruokalajia esimerkiksi ennen juoksukisoja. Myös riittävä nesteytys on tärkeää vatsalle.

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.