Usko pois, kyseessä ei ole mahdoton tehtävä! Kuva: Shutterstock
Usko pois, kyseessä ei ole mahdoton tehtävä! Kuva: Shutterstock

Tiedetään, nukkuminen ajaa helposti treenituokion ohi. Näiden vinkkien avulla sinustakin voi kuitenkin kuoriutua reipas aamuliikkuja.

1. Ajattele voittavasi aikaa

Mieti, että aamutreeni antaa sinulle lisää vapaa-aikaa. Kun treenin tekee pois alta aamulla, sinulla on koko ilta aikaa tehdä, mitä haluat. Lisäksi aamusuihku ja laittautuminen hoituvat kätevästi aamutreenin jälkeen, joten sinun ei tarvitse peseytyä montaa kertaa päivässä.

2. Suosi treffejä

Sovi aamulenkki tai salitreffit kaverin tai personal trainerin kanssa. Voit myös ilmoittautua ryhmäliikuntatunnille. Sovitusta jutusta on vaikeampi luistaa, vaikka kyljen kääntäminen houkuttelisi kuinka paljon.

3. Laita kaikki valmiiksi

Asettele illalla treenivaatteet valmiiksi tuolinkarmille ja pakkaa kaikki tarvittava treenikassiin. Mitä helpompaa treenaamaan lähteminen on, sitä todennäköisemmin teet sen. Varusteet myös tuijottavat sinua piinaavasti, jos tekisi mieli lusmuilla. Jos treenaat mieluummin kotona, voit esimerkiksi levittää jumppamaton ja käsipainot valmiiksi lattialle.

4. Mene petiin ajoissa

Tylsää, mutta tärkeää. Uupuneena jätät helposti treenit välistä tai liikut puoliteholla. Väsymys myös lisää loukkaantumisen riskiä treenatessa.

5. Jätä verhot auki

Luonnonvalo on tehokas herättäjä. Jos sitä ei vielä ole, sytytä kirkas valo mahdollisimman nopeasti herättyäsi.

6. Viritä superherätys

Vie herätyskello toiselle puolelle huonetta. Voit myös asettaa useamman herätyksen.

7. Tankkaa, mutta älä liikaa

Juuri ennen treeniä ei kannata syödä liian tuhdisti tai juoda liikaa vettä. Syö esimerkiksi puolta tuntia tai varttia ennen vaikka banaani tai jokin muu pieni välipala ja treenin jälkeen kunnon aamiainen.

8. Suunnittele huolella

Aikaisin aamulla ei ole paras aika improvisoida. Päätä etukäteen esimerkiksi minkä lenkkireitin valitset tai millaisen treenin teet salilla. Jos treenaat kotona, hyödynnä treenivideoita esimerkiksi YouTubesta tai treenisovelluksia.

9. Älä vaadi itseltäsi liikoja

Aamulla puhtia on vähemmän, joten kevyt treeni, kuten hölkkä tai joogahetki, voi olla hyvä ratkaisu. Jos vedät itsesi piippuun, innostuksesi aamutreeniä kohtaan saattaa sammua.

10. Lahjo itseäsi

Mieti, miten palkitset itsesi aamu-urakan jälkeen. Latte, lempilehtesi, aamiainen kaverin kanssa kahvilassa vai jotain muuta?

11. Ylpeile vapaasti

Tiedätkö ne ärsyttävän pirtsakat tyypit, jotka hehkuttavat fiilistään aamulenkin jälkeen? Aamutreenin jälkeen tuntee itsensä voittajaksi, ja miksi ihmeessä sitä pitäisi peitellä. Kerro siekailematta somessa, miten mahtavalta tuntuu, vaikka sen hienon auringonnousukuvan kera.

Jäitkö vielä empimään? Lue lisää vinkkejä siihen, miten voit innostua aamulla treenaamisesta!

Lähteet: Marie Claire, Greatist, Shape, Women's Health, Fitness Magazine

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.

Juoksua harrastava Pia kaipaa lisää lihaskuntotreeniä ja proteiinipitoisempaa purtavaa. Personal trainer Janne Särmäkari laati kuukauden harjoitusohjelman.

Lähtötilanne

Pia Lindroth, 48, kaipaa lisää lihaksia

”Harrastan juoksua, mutta vuosi sitten iskiashermoni alkoi oireilla ja selkäni oli kipeä. Kesällä tapasin fysioterapeutin, joka kertoi, että pakaralihakseni on niin heikko, että se vaikuttaa myös selkääni. Päätin aloittaa säännöllisen lihaskuntotreenin, jotta saisin voimaa juoksuuni.

Käyn 3–4 kertaa viikossa crosstraining-tyyppisessä ryhmätreenissä. Siellä teemme liikkeitä kahvakuulalla, levypainoilla ja TRX-naruilla. En jaksa vielä nostaa niin paljon painoja kuin haluaisin. Uskon, että minun pitäisi tehdä enemmän kehonhuoltoa, jotta liikkuvuuteni kehittyisi ja lihaskuntotreeni sujuisi paremmin.”

Saavuta tavoite näin

Lihastreenin pitää olla riittävän raskasta, jotta tulokset tuntuvat ja näkyvät.

Kun treenissä tuntuu siltä, että puristaa itsestään irti kaiken ja vähän enemmänkin, lihaskudos alkaa kehittyä.

Treenistä saa tehot irti, kun harjoittaa lihaksia 3–5 päivänä ja pitää lepopäiviä 1–2 päivänä viikossa, personal trainer Janne Särmäkari neuvoo.

Treenipäivät kannattaa jaotella niin, että yhtä tai enintään kolmea lihasryhmää harjoittaa yhtenä päivänä. Lisäksi yhdessä laitteessa pitää treenata tai yhtä liikettä pitää toistaa liikkeestä riippuen 6–15 toistoa 3–5 sarjaa.

Lihasmassaa tavoittelevan ei pidä pelätä painojen lisäämistä.

Sarjojen pitää tuntua siltä, että ei enää pystyisi tekemään toistoja. Silloin voi vähentää hieman painoja ja puristaa loput voimat irti pienemmillä painoilla.

Myös vaihtelua kannattaa hakea. Samaa saliohjelmaa ei ole syytä tehdä vuosikaupalla. Lisäksi saliharjoittelun rinnalla on hyvä tehdä toiminnallisia treenejä, esimerkiksi kahvakuulilla ja TRX-naruilla. Ne kehittävät kehon tukielimistöä ja liikkuvuutta ja antavat sopivaa boostia treeniin.

Lihasmassaa tavoittelevan ei pidä pelätä painojen lisäämistä. Etenkin aloitteleva treenaaja saattaa herkästi jumiutua tekemään liikkeitä samoilla painoilla.Kannattaa testata muutaman kilon painonlisäystä vähitellen muutaman viikon välein. Kun pari toistoa sujuu, menee muutama lisääkin.

Muista proteiini!

Lihaksen kasvatuksessa proteiini on tärkeässä roolissa. Sitä tarvitaan 1,5–2,5 grammaa per painokilo. Terveellinen ruokavalio koostuu proteiinien, hyvien rasvojen ja hyvien hiilihydraattien yhdistelmästä. Hyviä proteiininlähteitä ovat liha, siipikarja, kala, kananmuna, siemenet, pähkinät, palkokasvit, soija ja nyhtökaura.

Tee viikossa neljä lihaskuntotreeniä ja pidä kolme lepopäivää. Jaottele treenit näin:

1. päivänä rinta-, olka- ja ojentajalihakset.

2. päivänä selkä ja hauikset.

3. päivänä jalat.

4. päivänä corea ja toiminnallista treeniä. Pidä liikkeiden välissä 1 min tauko.

Maanantai

Rinta-, olka- ja ojentajalihakset. Liikkeitä esimerkiksi penkkipunnerrus, vinopenkki, taljarutistus, pystypunnerrus, ranskalainen punnerrus, olankohautus, smith-liike, taljapunnerrus köysillä, pystypunnerrus käsipainoilla.

Tiistai

Selkälihakset. Liikkeitä esim. maastaveto, leveä ja kapea ylätalja, kulmasoutu käsipainoilla, alasoutuja, hauis taljassa ja vasarakääntönä.

Keskiviikko

Lepopäivä tai kehonhuoltoa, kuten 60 min venyttelytunti tai kevyt joogatunti.

Torstai

 Jalkalihakset. Liikkeitä esim. kyykky, sumokyykky maastavedolla, askelkyykkykävely, pohjeliikkeet, reiden koukistukset ja ojennukset.

Perjantai

Lepopäivä.

Lauantai

Neljä sarjaa (3 x 6–10 toistoa), joiden välissä 1 min. 1 sarja: rinnallevetoja ja rocky-vatsalihasliikkeitä. 2 sarja: kahvakuulatempaus ja voimapyöräliike, 3. sarja: kyykky ja pystypunnerrus kahvakuulalla ja istumaan nousu työnnöllä, 4. sarja: high pull kahvakuulilla ja linkkuveitsiliike TRX-naruilla.

Sunnuntai

Lepopäivä tai kehonhuoltoa, kuten 60 min putkirullaus- tai venyttelytunti.