Hyvää treeniä! Kuva: Shutterstock
Hyvää treeniä! Kuva: Shutterstock

Joko olet treenibailannut yökerhossa tai osallistunut tramppajumppaan? Nämä trendit maailmalta ovat pian myös meillä.

Viime vuonna treenivaatteista tuli arkiasu. Mikäli Vogueta on uskominen, se oli vasta alkua. Terveysajattelu hiipii hiljalleen kaikkeen vapaa-aikaan. Jenkeissä voit yhdistää panimovierailun joogasessioon ja savasanan jälkeen hörpätä huurteisen. Bilefiilistä haetaan joogatunneilta, joilla venytään tanssihittien tahtiin. Suomessa letkeäksi tekee reggaejooga.

Amerikkalaisen fitnessklubi Equinoxin markkinointipäällikkö Carlos Becilin mukaan treeni on uusi happy hour: hetki rentoutumista hyvässä seurassa. Koko illankin voi bilettää terveystietoisesti. Suomessa Lifted järjestää Holtiton Sober Clubbing Experience -klubitapahtumia, joissa tarjoillaan vain terveysjuomia. Ilmiö on tuttu Tukholmasta, jossa yökerhoissa treenibailataan ilman alkoholia.

Suosittuja ovat myös massatreenitapahtumat, joihin ostetaan lippuja kuin megakonsertteihin.

Treenaamisessa ei siis ole enää kyse yksinäisestä puurtamisesta vaan hauskanpidosta ja ihmisten tapaamisesta.

Muut trendit maailmalta:

Tukholma: Kiihkeän fitnessbuumin ennustetaan hiipuvan. Vastareaktiona on kroppa-aktivismi, jossa naiset postaavat epätäydellisiä kuvia itsestään someen.

Berliini: Trampoliinijumppa, boulderointi ja crossfit ovat suosittuja. Liikunta on tiivis osa vapaa-aikaa: slackline-nauhalla tasapainottelu, leijanlennätys ja minigolf ovat in.

USA: Kuntosalit ovat terveyskeitaita hoitoineen ja ravintoloineen. Barre-tunnit jatkavat suosiotaan. ”Kaikki pyörii sen ympärillä, mikä polttaa eniten rasvaa”, kertoo paluumuuttaja Kaliforniasta.

Bonusällötys: Smoothieita maustavat nyt hyönteiset.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.