Itsensäkehittäminen on kovaa työtä. Kun sen kuitenkin kerran tekee, on palkka ikuinen. Kuva: Shutterstock
Itsensäkehittäminen on kovaa työtä. Kun sen kuitenkin kerran tekee, on palkka ikuinen. Kuva: Shutterstock

Itsensä henkinen kehittäminen ei maksa mitään – mutta sitäkin enemmän aikaa, hikeä ja huteja se kyllä vaatii.

On tiettyjä henkisiä ominaisuuksia ja toimintatapoja, joiden kärsivällinen treenaaminen ja omaksuminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Business Insider on listannut itsensä henkiseen kehittämiseen liittyviä asioita, joiden oppimisesta on hyötyä koko loppuelämän ajan sekä työelämässä että ihmissuhteissa. Lisäsimme joukkoon hieman omaa.

1. Empatia

Empatia, kyky tuntea, mitä toinen tuntee, on ominaisuus, jolla etenee työelämässä. Empaattiset ihmiset ymmärtävät joukkuehengen idean ja ovat työpaikoillaan niitä niin kutsuttuja tiimipelaajia. Heidät halutaan mukaan projekteihin, koska heidän kanssaan työskentely on antoisaa.

Koska empaattinen ihminen ymmärtää työnsä merkityksen pelkkää palkkakuittia pidemmälle, hän on motivoitunut yrittämään kovemmin ja yltämään tavoitteissaan yhä pidemmälle.

2. Avun pyytäminen

Omatoimisuus on hyve. Niin on myös taito pyytää apua silloin, kun sitä tarvitsee. Tämän tietävät myös työnantajat. Harvardissa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan avun pyytäminen saa ihmisen näyttämään itse asiassa entistä kyvykkäämmältä, ei suinkaan vähemmän osaavalta tai avuttomalta.

Se on arvostuksen osoitus toista ihmistä, hänen taitojaan ja älykkyyttään kohtaan.

Työelämässä avun pyytäminen ei tarkoita, että itse olisi epäonnistunut, vaan se on arvostuksen osoitus toista ihmistä, hänen taitojaan ja älykkyyttään kohtaan: toisen kokemus ja osaaminen voivat tuoda pähkäiltävään asiaan ihan uutta perspektiiviä ja lähestymistavan, jota ei itse olisi hoksannut.

3. Johdonmukaisuus

Ominaisuus, jota ilman on turha haaveilla menestyksestä. Oli kyseessä sitten treeniohjelma tai projekti töissä, suurin virhe on lopettaa kova työskentely silloin, kun saavuttaa tavoitteensa. Menestyvä ihminen katsoo pidemmälle ja tavoittelee jo seuraavaa asiaa.

Johdonmukaisuuden noudattaminen on tärkeää myös unirytmissä: tutkimuksen mukaan säännölliset nukkuma-ajat helpottavat nukahtamista ja heräämistä, jolloin myös niiden väliin jäävän unen laatu ja sitä kautta päivän suorituskyky paranevat.

Huom: Johdunmukaisuus ja kurinalaisuus ovat tiukkoja ominaisuuksia, jotka saavat ihmisen vaikuttamaan helposti kovalta. Niiden rinnalla taipumus empatiaan on entistä tärkeämpää.

Kyky vaieta tarpeen tullen onkin yksi arvokkaimmista henkisistä ominaisuuksista, joita ihmisen kannattaa itsessään kehittää.

4. Sen tietäminen, koska olla hiljaa

Kuuletko usein itsesi puhuvan ja puhuvan samalla, kun keskustelukumppani näyttää vaivautuneelta ja itse mietit, että voi luoja, ole nyt jo hiljaa? Tätä käy kaikille ja usein. Ihan kaikkea mitä mielessä pyörii ei kuitenkaan – yllätys, yllätys – kannata möläytellä ulos.

On menestyjän merkki osata olla välillä taktisesti hiljaa ja kyky vaieta tarpeen tullen onkin yksi arvokkaimmista henkisistä ominaisuuksista, joita ihmisen kannattaa itsessään kehittää.

Miksikö? Tulet puhuneeksi vähemmän typeryyksiä, sotkeneeksi vähemmän asioita ja loukanneeksi vähemmän muita. Ja myöhemmin on sitten vähemmän, mitä katua.

Ihmiset sanovat usein sivulauseissa asioita, jotka ovatkin merkityksellisiä, jos niitä vain osaa tulkita. Oman hölinän vähentäminen opettaa myös kuuntelemaan muita paremmin.

5. Suun avaaminen oikealla hetkellä

Jos taito osata sulkea suu on tärkeä, niin yhtä merkityksellistä on myös taito avata se oikeassa tilanteessa oikeiden ihmisten edessä.

Itseään voi treenata ujoudesta pois.

Omien mielipiteidensä ja näkemystensä esiin tuominen vaatii paitsi sosiaalista pelisilmää, myös rohkeutta ja ujouden voittamista, ja siksi tämä kohta vaatii ehkä eniten harjoittelua.

Itseään voi treenata ujoudesta pois: luokaa ensin vaikka sukulaisten, ystävien tai muiden läheisten ihmisten kanssa keskustelutilanteita, joihin osallistumista ja oman mielipiteen esilletuontia voit harjoitella.

Asioista, jotka tuntee hyvin, on helppo heittää mielipiteitä. Valmistaudu työpaikan palaveriin hyvin ja tutustu siellä käsiteltävään aiheeseen. Kun asiasta on aitoa tietämystä, ei oman mielipiteen lausuminen tunnukaan enää niin huteralta.

6. Vain omista asioista huolehtiminen

Ihmissuhteet rakentuvat luottamuksen varaan. Siksi kukaan ei tykkää juoruilijoista. Heistä voi olla työpaikan kahvihuoneessa lyhytaikainen ilo, mutta pidemmällä juoksulla juoruilijalle tulee epäluotettavan työkaverin maine.

7. Läsnäolo

”Huomenna pitää sitten”..

”Ai että kun kivan näköinen kahvila, joskus pitää kyllä poiketa”

Ja niin edelleen. Onnellisuustutkija Matt Killingsworthin mukaan ihmiset ovat tosi huonoja elämään hetkessä. Jopa 47 prosenttia ajasta kuluu siihen, että mietitään jotain muuta kuin asiaa, jota sillä hetkellä ollaan tekemässä.

– Ihmiset ovat vähemmän onnellisia, jos heidän mielensä harhailee siitä, mitä he ikinä ovatkaan sillä hetkellä tekemässä, tutkija toteaa.

Hän ottaa esimerkiksi työmatkat. Työmatkat ovat Killingsworthin mukaan yksi epämieluisimmista toimista, joita ihmisen arjessa on. Niihin kannattaisikin hänen mukaansa suhtautua eri tavalla.

– Ihmiset ovat onnellisempia silloin, kun he itse asiassa keskittyvät työmatkaansa sen sijaan, että miettisivät jotakin muuta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä

Todellisuus edellä

Kun opettelet nämä asiat, ne maksavat itseään takaisin koko loppuelämäsi ajan

Pysyvää onnea ei ole olemassakaan. Tunteita tulee ja tunteita menee, todellisuus edellä hyväksynnän kautta, löytyy läsnäolon avain. Rakastava, hoitava ja empaattinen asenne itseä ja toisia kohtaan, vähentää ongelmia ja ristiriitoja. Lempeys itseä ja toisia kohtaan, helpottaa kaikkien elämää. Rentoutta lisää ja mielenrauhaa. Etteivät nämä jäisi, vain kauniiksi sanoiksi, tehostetaan vaikutusta: kaikesta väkivallasta luopuminen, on viisain päätös, minkä kukaan ihminen voi elämässään tehdä.
Lue kommentti
sisäinen onni

Kun opettelet nämä asiat, ne maksavat itseään takaisin koko loppuelämäsi ajan

Todellisuus edellä, tuossa kuvasi juuri onnellisen ihmisen elämistä ja tekoja. Itseään rakastava ihminen ei tee koskaan ja missään tilanteessa toiselle pahaa: tapa tai edes mieti toisen omaisuuden vahingoittamista! Itse tunnen onnellisuuden kumpuavan sisälläni, koska nautin elämästä ja asumisesta ulkomailla - rakkaan mieheni kanssa.
Lue kommentti

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.