Kesä saattaa olla yksinäistä aikaa. Ei siis ihme, jos masentaa. Kuva: Shutterstock
Kesä saattaa olla yksinäistä aikaa. Ei siis ihme, jos masentaa. Kuva: Shutterstock

Vuoden psykologiksi valitulla Minna Martinilla on monta selitystä siihen, miksi mieli on maassa, vaikka on paras aika vuodesta.

Kesälomalla on aikaa kääntää perunamaa. Pestä kaikki ikkunaruudut. Käydä läpi varasto. Lajitella kirpputorille ylimääräiset vaatteet. Käydä ulkomailla minilomalla. Sukuloida koko Suomi läpi. Nähdä ystäviä. Aloittaa uusi harrastus. Saattaa vanhat projektit loppuun. Helliä parisuhdetta. Viettää laatuaikaa lasten kanssa. Kokata hyvää ruokaa. Siivota oikein perinpohjaisesti.

Lista perinteisen neljän viikon kesälomalle ängettävistä puuhista on niin pitkä, että hengästyttää. Ei ihme, jos vähän ahdistaa. Kesästä tulee helposti koko vuoden kohokohta, jolle lastataan niin paljon odotuksia, että siitä tulee loman irvikuva.

Jo vuosia mediassa on toitotettu kesämasennuksesta. Se on vähän kuin alkusyksyllä pimeän tullessa koittava kaamosmasennus. Mutta onko siinä tosiperää?

Vuoden 2015 psykologiksi valittu turkulainen psykoterapeutti Minna Martin ei oikein usko, että kesämasennus olisi mikään yleinen ilmiö.

– Mutta jos ihminen kokee olevansa masentunut, silloin hän varmaankin on. Jokainen reagoi eri tavalla esimerkiksi valon vaihteluun. Kesäisin on hirmu valoisaa: monelle on vaikeaa, kun kevät koittaa ja aurinko alkaa paistaa, toiset nukkuvat silloin huonommin. Osa heistä voi paremmin, kun tulee pimeä. Tällaiset siirtymät vuodenajasta toiseen voivat olla hankalia joillekin.

Hän uskoo, että kesämasennuksesta ja kaamosmasennuksesta puhutaan, koska termeistä on tullut meille tuttuja.

– En muista, että kukaan olisi puhunut vielä 80-luvulla näistä. Kuinka moni sitten on todellisuudessa niin luonnonvoimien armoilla, että on masentunut tiettyyn vuodenaikaan? Se, miten asiaan suhtautuu itse, vaikuttaa eniten, hän sanoo.

Siihen, että on alakuloinen tai jopa masentunut kesällä, on Martinin mukaan monta syytä.

Kesä aiheuttaa paineita

– Kesään latautuu paljon odotuksia. Se aiheuttaa stressiä ja paineita, mikä on aivan inhimillistä! Monella on lapsenomaisia unelmia siitä, mitä kaikkea kesä – se suomalaisittain lyhyt aika lämpöä ja valoa – tulee olemaan, ja välillä on vaikea unelmoida kohtuullisesti.

Eikä osa välttämättä edes tajua arjen rutiinien keskellä olevansa uupunut.

– Kun loma tulee, ensimmäinen viikko voi olla pudotus todelliseen väsymykseen. Jos loma on tarpeisiin nähden liian lyhyt, joku saattaa alkaa pelätä töihin palaamista jo viikkoa, paria ennen. Näin alkupään väsymyksen ja loppupään ahdistuksen väliin jää aika lyhyt aika olla täysin lomalla.

Joskus paineita saattaa aiheuttaa myös oma puoliso tai perheenjäsen.

– Moni tekee listoja, jotka käsittävät myös puolison tekemiset. Ensin pitää puuhata kotona, sitten mökillä. Sitä ei huomioida, että toinen on jäänyt juuri kesälomalle ja haluaisi ehkä rentoutua hetken.

Parisuhde kovilla

Paineiden lataaminen puolisoon panee parisuhteenkin koville.

– Oletetaan, että kesästä puolison kanssa tulee ihana, mutta totuus voikin olla aivan toisenlainen. Ristiriidat voivat tulla esille vaikkapa mökkeillessä. Kiire elämänrytmi on pitänyt ne piilossa ennen lomaa. Silloin saatetaan huomata, ettei olekaan mitään yhteistä tai ettei ollakaan enää onnellisia.

Ihan yksin

Ne, jotka eivät ole parisuhteessa, vaan elävät työnsä tai vaikkapa opiskelupiiriensä kautta, huomaavat yhtäkkiä kesän tai loman alkaessa olevansa tilanteessa, jossa ympärillä ei ole ketään.

– Muut lähtevät lomille ja pois, yhtäkkiä onkin yksin. Se voi tuntua yksinäiseltä ja masentavalta.

Pakko nauttia

Martin muistuttaa myös, että osa ahdistuu siitä, että kesällä on pakko tehdä, mennä, olla aktiivinen. Talvea ja pimeää pidetään aikana, jolloin saa katsoa telkkaria neljän seinän sisällä ja rentoutua luvan kanssa. Kesällä on valoisaa, joten pitäisi olla tarmokas.

– Pelkästään kaunis ilma voi joillekin merkitä sitä, että olisi pakko tehdä jotain ja nauttia. Jos se ei tule luonnostaan, kesä voi tuntua suorittamiselta. Aina voimavarat eivät riitä suorittamiseen.

Ja se viina

Jos kesäloma alkaa päivittäisellä viininlipittämisellä ja päättyy siihen, että pohditaan katkaisuhoitoa, ei varmasti lepää tarpeeksi. Ei kroppa eikä pää.

– Aina kun ihminen juo stressiin, kysymys on ongelmakäytöstä. Alkoholia ei pitäisi käyttää edes pieneen stressiin, vaan kannattaisi etsiä muita keinoja. Alkoholi itsessään on stressitekijä: näennäisesti se rentouttaa, mutta oikeasti aiheuttaa stressiä.

Miten eroon kesäahdistuksesta?

1. Älä lataa korkeita vaatimuksia itsellesi tai toiselle kesäloman suhteen.

2. Yritä suhtautua päiviin niin, että ne saavat olla ihan tavallisia. Yritä ajatella, että elämä on riittävän hyvää sellaisena kuin on – vaikka olo olisikin neutraali etkä olisi onnesi huipulla.

3. Yritä ajatella, että vähempikin riittää. Näin jää myös aikaa elpyä.

4. Vietä kiireetöntä aikaa, jotta pääset nollaamaan vuoden työpaineet.

5. Muista, että kesäloma on myös arkea: siivoamista, ruuanlaittoa, pyykinpesua.

6. Älä avaa työsähköpostia. Näin saat "katkaisuhoitoa" töistä.

– Jos masennus tai ahdistus jatkuu useita viikkoja, kannattaa käydä työterveyslääkärillä, terveyskeskuksessa tai vaikka opiskelijaterveydenhuollossa. Mutta katsele ensin rauhassa ja anna aikaa toipua. Kaikilla on mielialanvaihteluita, Martin neuvoo.

Hän muistuttaa, että masennus tai ahdistus laukeaa usein stressaavan elämäntilanteen jälkeen, siksi jo stressiä pitäisi hoitaa muuttamalla omia rentoutumistapoja ja toimintaa.

– Juuri tämän takia kesä on hirveän tärkeää aikaa kerätä voimia.

Eikä stressata siitä, että saa siitä kaiken irti.

Unohda superfoodit ja rääkkitreenit! Tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan hyvät ihmissuhteet ovat todellinen terveyden ja onnellisuuden tae.

Erityisesti vuoden alussa moni miettii, miten omaa hyvinvointiaan voisi parhaiten edistää. Auttaisiko ruokavalion viilaaminen, kuntosalilla käyminen tai ehkä unta tarkkaileva aktiivisuusranneke? 

Järkevän ruokavalion noudattaminen, liikunnan harrastaminen ja riittävän unensaannin varmistaminen ovat kaikki fiksuja valintoja kokonaishyvinvoinnin kannalta. Terveen ja onnellisen elämän kannalta yksi valinta kuitenkin näyttäisi olevan ylitse muiden: sosiaalisten suhteiden vaaliminen. 

Itse asiassa liikunnan ja terveellisen ruuan hyödyt tuntuvat kietoutuvan yhteen sosiaalisuuden kanssa. Neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä kertoo Helsingin Sanomissa, että Välimeren ruokavalio, liikunta ja kulttuuriharrastukset edistävät tutkitusti muistin toimintaa, mutta kaikissa kolmessa hyödyt saattavat tulla paljolti sosiaalisuudesta.

Terveelliseksi ylistetyssä Välimeren ruokavaliossa ei välttämättä ole niinkään kyse oliiviöljystä kuin siitä, että Välimeren maissa on tapana aterioida pitkään ja hartaasti porukalla. Useissa liikuntaharrastuksissa taas hikoillaan yhdessä toisten kanssa, ja kulttuuririennoissakin moni käy jonkun kanssa. 

Joukkuelajeihin, kuoroon, yhdistystoimintaan tai muihin sosiaalisiin aktiviteetteihin aikaansa käyttäneille Hyypän ajatukset kuullostanevat tutuilta. Aika moni meistä mainitsee yhdeksi harrastuksensa parhaista puolista mahtavan harrastusporukan.

Ihmissuhteiden laatu merkitsee

Myös maineikkaan Harvardin yliopiston tekemän suuren seurantatutkimuksen mukaan hyvät ihmissuhteet ovat hyvän elämän salaisuus. Jo 75 vuotta kestäneen tutkimuksen pyrkimys on selvittää, mikä saa ihmiset pysymään terveinä ja onnellisina, ja vuosikymmenten seurannan jälkeen vastaus alkaa olla selvillä. 

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan.

Harvardin jättitutkimuksen mukaan ihmissuhteissa kannattaa keskittyä laatuun. Sellaiset läheiset ihmissuhteet, joissa vallitsee vahva luottamus, ovat terveyden ja onnellisuuden kannalta valtavan arvokkaita. 

Yksinäisyys on valtava terveysriski

Ylipainoa on pitkään pidetty suurena länsimaisia yhteiskuntia uhkaavana terveysongelmana. Sosiaalisen elämän vastakohta, yksinäisyys, saattaa kuitenkin olla paljon suurempi uhka. Näin arvioi esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt amerikkalaistutkimus

Samaisessa tutkimuksessa myös väitetään, että yksinäisellä on sama riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin tupakoitsijalla. Eliniän lyhentämisen lisäksi yksinäisyyden on todettu lisäävän sydänsairauden riskiä merkittävästi, nostavan verenpainetta ja altistavan muistisairaudelle. 

Yksinäisyys on hyvä erottaa yksinolosta, jolla on paljon tutkittuja hyviä vaikutuksia. Seurassa vietettyjä minuutteja olennaisempaa on kokemus siitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa voi nauraa ja joilta saa tukea tiukan paikan tullen.

Parisuhteen ja -suhteettomuuden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu ahkerasti vuosien mittaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin avioliiton olevan terveyden kannalta paras ihmissuhde, ja toisessa taas huomattiin, että yksinelävillä on parisuhteessa olevia enemmän kestäviä ihmissuhteita ja paremmat välit perheenjäseniin. 

Yhteistä tutkimustuloksille näyttää olevan se, että yhteydenpito läheisiin ja ajan viettäminen heidän kanssaan kannattaa aina, oli läheinen sitten ystävä, puoliso tai vaikka sukulainen. 

Trendejä isompi juttu

Jos tutkimuksia on uskominen, sosiaalisuuden täytyy olla seuraava hyvinvoinnin megatrendi. 

Todellisuudessa sillä on kuitenkin vielä matkaa johtavaksi terveystrendiksi. Aikamme korostaa yksilöllisyyttä, ja esimerkiksi Instagramin loputon fitnesskuvien virta on normalisoinut kropan pikkutarkkaa viilaamista muun hyvinvoinnin kustannuksella.

Grammantarkan ruokavalion ja tiukan treeniohjelman noudattaminen voi lähtökohdista riippuen olla fyysisen terveyden kannalta hyvä veto, mutta sosiaalisen elämän näkökulmasta äärimmilleen viety fitnessmeno on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Toisaalta seuran ja oman porukan kaipuu on perustavanlaatuinen ja yksittäisiä trendejä isompi asia: haluamme kaikki tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi, mutta sen myöntäminen on intiimimpää kuin treenitavoitteen kirjaaminen tai terveysruokakuvien postaaminen someen. 

Liikahikoilun hoitoon on tarjolla pitkäaikaisia ja jopa pysyviä hoitokeinoja. Moni saa niistä avun kiusalliseen hikoiluun. Asiantuntija kertoo, miten hoidot toimivat ja mitä haittoja niistä voi olla.

Apteekin tehokkaat antiperspirantit ovat monen runsaasti hikoilevan pelastus. Antiperspiranttien avulla kiusallisesta hikoilusta pääsee jopa viikoksi. Niiden rinnalle on kuitenkin tullut hoitokeinoja, joilla hikoilusta voi päästä jopa pysyvästi.

Liikahikoilua voidaan hoitaa botuliini-injektioilla, tuttavallisemmin Botoxilla, jotka vähentävät hien eritystä paikallisesti. Muita keinoja ovat mikroaaltoavusteinen MiraDry-hoito, iontoforeesihoito sekä oksibutyniinitabletit. MiraDry-hoito sopii ainoastaan kainaloiden hikoilun hoitoon.

Kysyimme ihotautien erikoislääkäriltä Carl Kyrklundilta, mitä hikoilun hoitamisesta pitää tietää, ja mitä hyötyjä ja haittoja hoidoista on.

Miksi jotkut hikoilevat enemmän kuin toiset?

”Hikoilu on tärkeä osa lämmönsäätelyämme. Kuitenkin 2–3 prosentilla väestöstä esiintyy haittaavaa liikahikoilua. Hikoilua voi esiintyä erityisesti käsissä, jaloissa tai kainaloissa. Syy on tuolloin usein geneettinen. On myös ajateltu, että liikahikoilu voisi johtua tahdosta riippumattoman hermojärjestelmän osan liikatoiminnasta. 

Hikoilu voi myös alkaa yhtäkkiä. Silloin syy saattaa liittyä esimerkiksi vaihdevuosiin tai johonkin sairauteen, kuten kilpirauhasen liikatoimintaan tai diabetekseen.”

Milloin on kyse liikahikoilusta?

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää, vaikuttaa sosiaaliseen elämään tai painaa mieltä. Liikahikoilusta kärsivät kertovat joutuvansa vaihtamaan paitaa kesken päivän, vaatteidensa liimaantuvan hikoilun vuoksi tuolin selkänojaan tai että hikeä valuu käsistä tai otsalta, vaikka he eivät rasita itseään millään tavalla. Jos hikoilu lisääntyy nopeasti ilman näkyvää syytä, siitä kannattaa mainita lääkärille.”

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää.”

Miten runsasta hikoilua voi estää?

”Hikoilusta kärsivät ovat usein jo kokeilleet apteekin tehokkaita antiperspirantteja ennen lääkärille hakeutumista. Lääkäri voi kuitenkin vielä määrätä reseptillä apteekin sekoittamaa vahvaa alumiinikloridivalmistetta, jota voi levittää esimerkiksi käsiin. 

Jos hikoilu liittyy etenkin käsiin tai jalkoihin, useimmiten kokeillaan iontoforeesihoitoa. Siinä kädet tai jalat upotetaan veteen, jonka läpi johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Hoito yleensä aloitetaan hoitajan ohjauksessa lääkäriasemalla ja se kestää noin vartin. Hoito tehoaa noin yhdeksällä kymmenestä niistä, joilla on käsien tai jalkojen liikahikoilua.  

Jos liikahikoilu on yleistynyttä, voidaan myös harkita tablettihoitoa. Yleisimmin määrätään oksibutyniini-niminen lääke, joka kuitenkin voi aiheuttaa myös haittavaikutuksia kuten suun kuivumista, päänsärkyä ja huimausta.

Kainaloiden liikahikoilun yleisin hoitokeino on Botox-pistokset. Näitä antaa yleensä ihotautilääkäri.”

Kuinka hyvin botuliinipistokset toimivat?

Botuliinihoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta. Liikahikoilun paikallishoito botuliinivalmisteella on sairaudenhoitoa, joten Botox-lääkkeestä ja lääkärin vastaanotosta saa Kela-korvauksen. Lääkkeestä korvataan 40 prosenttia.

Ryppyjen hoidossa botuliini pistetään lihakseen, liikahikoilun hoidossa pistos tehdään ihon pintakerrokseen. Botuliini estää hermopäätteitä aktivoimasta hikirauhasia.

Botuliinihoidon teho on ollut noin 90 prosenttia kolme kuukautta hoidon jälkeen. Hoitotulos kestää 3–9 kuukautta.

”Botox-hoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta.”

Millaisia haittoja botuliinihoitoihin saattaa liittyä?

”Pääasiallinen haitta liittyy pistosten epämukavuuteen. Lisäksi hoito tulee uusia 3–9 kuukauden välein.”

Mistä on kyse MiraDry-hoidossa, jonka tulosten luvataan olevan pysyviä?

”MiraDry-hoidossa pyritään vaurioittamaan kainalon hikirauhasia niin, että hikoilu loppuu pysyvästi. Hoidossa kainalon ihon päälle laitetaan anturi, joka lämmittää ihon syviä kerroksia mikroaalloilla samalla kun ihon pintaa viilennetään.  

Hoidosta on tehty lumekontrolloitu tutkimus, jossa 90 prosentilla hikoilu oli yli puolet vähäisempää vielä vuoden kuluttua hoidosta. Myös muissa tutkimuksissa tulos on ollut samansuuntainen eli valtaosa hoidetuista saa avun hikoiluun. Hoidon pysyvyys perustuu siihen, että hikirauhasia ei muodostu lisää iän myötä, joten niiden tuhoaminen vähentää hikoilua pysyvästi.”

”Kainalon hikirauhasia pyritään vaurioittamaan niin, että hikoilu loppuu pysyvästi.”

Liittyykö hoitokeinoon haittapuolia tai riskejä?

”Hoitoon liittyvät haitat ovat lähinnä ohimeneviä ja paikallisia. Tutkimuksissa 90 prosentilla esiintyi kainaloiden turvotusta, 87 prosentilla punoitusta ja 84 prosentilla epämukavuutta. Nämä haitat menivät ohi noin viikossa.

Pidempiaikaisina haittoina mainittiin kainaloiden ihon poikkeavat tuntemukset, joita oli 65 prosentilla. Ne kestivät muutamasta päivästä pisimmillään neljään kuukauteen. Kainaloiden ihon epätasaisuutta oli 71 prosentilla, ja se kesti keskimäärin kuusi viikkoa. Noin joka neljännellä esiintyi myös kainalokarvojen häviämistä.