Janni Hussi on laittanut myös läheistensä ruokavaliot uusiksi. Avomiehellä, NHL-kiekkoilija Lauri Korpikoskella ei ole mitään asiaa keittiöön. Kuva: Juha Salminen
Janni Hussi on laittanut myös läheistensä ruokavaliot uusiksi. Avomiehellä, NHL-kiekkoilija Lauri Korpikoskella ei ole mitään asiaa keittiöön. Kuva: Juha Salminen

Stressi vei Janni Hussilta hetkeksi ruokahalun, mutta nyt hän jo haaveilee itse metsästämästään riistaruuasta.

Kun fitnessurheilija Janni Hussi, 23, laittaa ruokaa pariksi päiväksi kerrallaan, ei pelata ihan pienten määrien kanssa. Kahden urheilijan perheessä se tarkoittaa noin 2,5 kiloa broilerin fileitä, viittä puntillista parsakaalia, paketillista riisiä ja pellillistä uunijuureksia sekä ”jäätävän isoa” kulhollista salaattia.

Toinen kanan ja parsakaalin popsija on Jannin NHL:ssa jääkiekkoileva poikaystävä Lauri Korpikoski. Hänellä ei ole asiaa kauhan varteen, sillä Janni ei hyväksy keittiöönsä tunkeilijoita.

– Jos Lauri yrittää tulla keit­tiöön minun kokatessa, niin ajan hänet heti muualle, Janni kertoo.

Normaalisti ruoka maistuu Jannille, mutta kesällä stressi vei häneltä ruokahalun ja nälän tunteen. Urheilija joutuikin katsomaan ruoka-ajat kellosta ja syömään,  vaikka ei olisi maistunut.

Stressi alkoi painaa viime keväänä, kun Janni oli pudottanut 11 kiloa tiukalla dieetillä SM-kisoja varten. Kesällä kisojen jälkeen hän söi kaksi viikkoa normaalisti, kunnes oli ryhdyttävä seuraavalle kisadieetille.

Toisesta kotikaupungistaan Phoenixista Suomeen kesäksi lentänyt Janni yritti treenata, tehdä mallin töitä, tavata läheisiään sekä kuvata itseään Tavallista elämää -tosi-tv-sarjaa varten. Avomiehensä kanssa hän oli sopinut, että kesä olisi parin yhteistä aikaa, koska talvisin Lauri on usein pelireissuilla. Mutta vähällä ruualla sitkuttelevalta dieettaajalta loppui energia.

– Yritin repiä aikaa parisuhteelle, mutta tekemistä oli liikaa. Paloin loppuun.

Janni päätti jättää kisadieetin kesken ja kisat väliin. Löysääminen auttoi, ja ruokahalu sekä into kokata ovat palanneet.

Aina Janni ei ole viihtynyt keittiössä. Vielä pari vuotta sitten hän eli lähestulkoon maitorahkalla. Muiden fitnessmimmien blogeissa alkoi kuitenkin vilistä mielenkiintoista tietoa ruokailusta.

– Aloin apinoida heidän reseptejään. Kun onnistuin, innostuin ruuanlaitosta tosissani.

Janni on vaikuttanut myös läheistensä ruokailutottumuksiin. Vanhempien kotona Kouvolassa on siirrytty eineksistä omatekoiseen puhtaaseen ruokaan.

– Äiti on entistä pirteämpi ja toistakymmentä kiloa kevyempi, Janni sanoo.

Mummolle hän on luvannut opettaa proteiiniletun valmistuksen, ja suostuttelun jälkeen Lauri on vaihtanut ottelupäivien kermaisen kanapastan gluteenittomaan ja maitotuotteita karttavaan ruokavalioon.
Jopa rahkapurkki on Jannille enää vain kiireisen päivän hätäratkaisu.

– Tajusin, että maitotuotteet keräävät nestettä elimistöön, joten korvasin rahkat munilla, kanalla ja kalalla. Paino humpsahti heti 1,5 kiloa alaspäin. Laurinkin kroppa muuttui ihan eri näköiseksi.

Janni ja Lauri hellittävät viikonloppuisin. Karkit ovat pannassa, mutta 20 euron säkillisen suklaa- ja maustekuorrutettuja pähkinöitä pari tuhoaa nopeasti. Jenkeistä on löytynyt uusi herkku, kurpitsa.

Toiveissa on saada lautaselle lähi- ja luomuruokaa. Janni haaveilee, että voisi olla mahdollisimman omavarainen. Ensihätään pari on suorittanut metsästyskortit. Aiemmin Janni on ampunut ilmakiväärillä tölkkejä takapihalla ja savikiekkoja skeet-radalla. Enää puuttuu vain aseenkantolupa. Sitten tähtäimessä ovat linnut. Urheilijaparillamme on uusi yhteinen harrastus.

Jannin ruokapäiväkirja

Maanantai
06     vettä
07     juoksulenkki, 8 km
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
13     kanasalaattia ja vettä
15     omena, kahvia ja vettä
16     riisikakkua, mantelitahnaa, banaania ja vettä
17     spinning-ohjaus, 45 min
19     kanasalaattia, maustettu sokeriton maitorahka, cashewpähkinöitä

Tiistai
07     vettä
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
09     jalkatreeni punttisalilla, 1,5 t
12     riisikakkua, mantelitahnaa, omena, yhden munan ja kolmen valkuaisen munakas, cashewpähkinöitä ja vettä
15     maustettu sokeriton rahka, cashewpähkinöitä, kahvia ja vettä
18     savulohisalaattia, kahvia ja vettä
21     savulohisalaattia ja vettä
22     omena ja vettä

Keskiviikko
07     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
11     kanasalaattia ja vettä
14     maustettu sokeroimaton maitorahka
17     omenaa, kahvia ja vettä
20     salaatti, jossa on normaalia enemmän kanaa, riisikakku ja mantelivoita, vettä

Torstai
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
09     olkapää- ja vatsatreeni salilla sekä HIIT-juoksua matolla, reilu 1 t
12     kanasalaattia, riisikakkua ja vettä
13    manteleita ja vettä
16     kanasalaattia ja vettä
17     kanasalaattia ja vettä
21     yhden munan ja kahden valkuaisen munakas sekä vettä

Perjantai
05     vettä
06     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
09     kahvia ja hiilihapotettua vettä
10     omenaa ja hiilihapotettua vettä
12     lohisalaattia, omenaa ja vettä
14     raakasuklaakakkua ja kahvia
Lihashuoltoa
17     porkkanoita
18     seitiä ja keitettyjä kasviksia, salaattia ja vettä
21     yhden munan ja neljän valkuaisen munakas, cashewpähkinöitä ja vettä

Lauantai
05     vettä
06     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
10     omenaa
12     nieriää, salaattia, hedelmäsalaattia, kahvia ja vettä
17     omenaa
18     kanaa, kasviksia, salaattia ja vettä
20     yhden munan ja kolmen valkuaisen munakas ja vettä

Sunnuntai
07     vettä
08     kalsium-, C- ja D-vitamiinitabletit sekä vihreä kahvipapukapseli, kaurapuuroa, soijalesitiiniä, mustikkaa, kananmuna ja kahvia
12     kanasalaattia, kahvia ja vettä
15     lohikeittoa, salaattia ja vettä
17     hunajakuorrutettuja manteleita, cashewpähkinöitä, luomulakritsaa, kuivattuja hedelmiä ja vettä
20     yhden munan ja kolmen valkuaisen munakas sekä vettä

Lue myös:

Janni Hussi: "Kuvittelin, etten koskaan pompi miehen mukaan"

Janni Hussi: "Peppu on paras puoleni"

Janni Hussi paljastaa treeniruokavalionsa

Fitnessmalli Janni Hussin pepputreeni – katso liikkeet videolla!

JANNI HUSSI

23, fitnessurheilija ja -malli.
Asuu Turussa ja Phoenixissa avopuolisonsa, NHL-kiekkoilija Lauri Korpikosken ja Harri-koiran kanssa.
Saavuttanut nuorten SM-hopeaa bikinifitneksessä vuonna 2014 ja pronssia Classic-kisoissa fitneksessä 2013.

Muistisairaudet eivät kosketa vain ikääntyneitä. ”Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli”, Kemiönsaarella asuva Ben-Markus Hellbom kertoo, miltä tuntui saada diagnoosi nelikymppisenä. 

Myöhemmin ajateltuna Ben-Markus Hellbomin, 50, muisti reistaili jo ennen diagnoosia. Hellanlevyt ja kahvinkeitin jäivät päälle ja ovi tuli lukittua, vaikka avaimet olivat sisällä.

Unohtelu ei kuitenkaan saanut Hellbomia hakeutumaan tutkimuksiin, vaan törmäily. 

Ben-Markus sai nelikymppisenä kaksi aivoinfarktia peräkkäisinä vuosina, 2010 ja 2011. Kummankin infarktin jälkeen hän opetteli uudelleen puhumaan. Toipuminen eteni muuten hyvin, mutta vapina ja pahat tasapainohäiriöt vaivasivat. 

– Tasapaino lähti niin, että olin sinisenä ja keltaisena mustelmista koko ajan, Ben-Markus kertoo. 

Vaikka aikaa kului, ovenkarmeihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen törmäileminen jatkui. Lopulta Ben-Markus ohjattiin neurologin tutkittavaksi. 

– Minulla on sellainen mielikuva, että hän arvasi, mistä on kyse. 

Ben-Markuksen pää kuvattiin, mutta kuvissa ei näkynyt mitään erityistä. Selkäydinnäytteessä sen sijaan oli tietty arvo vinksallaan. Alkoi hahmottua, että Ben-Markusta vaivasi Alzheimerin tauti – oli luultavasti vaivannut jo useamman vuoden. 

Lopullinen diagnoosi tuli, kun Ben-Markus oli 45-vuotias. 

– Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli. 

Tieto oli helpottava, mutta myös masentava. Diagnoosi oli kova paikka myös Ben-Markuksen vaimolle ja parin viidelle lapselle, joista nuorin oli alle kouluikäinen.

”Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!”

Edellä aikaansa

Samana päivänä, kun Ben-Markus sai diagnoosin, hän meni kertomaan uutiset kahdeksankymppiselle äidilleen. 

– Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!

Nykyään Ben-Markus ajattelee, että Alzheimer on ainakin helpompi sairaus kuin raju syöpä. Taudin kanssa on välillä vaikeaa, mutta sellaista ei Ben-Markuksen mielestä kannata harmitella, mistä ei pääse eroon. 

Arjessa sairaudesta on kaikenlaista pientä harmia. Esimerkiksi kerran Ben-Markus aikoi juoda maitolasillisen, mutta kaatoikin lasin sijasta maidon viemäriin. Vasta kun maitolitran viimeiset tipat putoilivat tiskialtaaseen, tuli mieleen, että mitähän olen tekemässä. 

– Nimien muistaminen on vaikeaa, samoin vuosilukujen hahmottaminen. Paremmin tosin muistan taaksepäin kuin eteen, Ben-Markus kertoo.

– Totta kai se turhauttaa, mutta nämä ovat kuitenkin pieniä asioita. 

Nykyään kotona on liesivahti, ja kahvinkeitin on mallia, joka menee itsestään pois päältä tiputettuaan tietyn määrän kahvia suoraan termospulloon. 

16 tunnin työpäivät vaihtuivat sohvalla istumiseen

Ben-Markus on aina ollut kova tekemään töitä. Hänen vanhemmillaan oli aikanaan oma yritys, ja Ben-Markus hoiti jo kahdeksanvuotiaana pieniä työtehtäviä iltapäivisin ennen läksyjen tekoa.

Isona hänestä tuli sisustaja. Niin arkkitehtitoimiston leivissä kuin omassa yrityksessäkin päivät venyivät helposti 12–16-tuntisiksi. Diagnoosin saadessaan Ben-Markus oli uransa huipulla.

– Oli selvä homma, että menen eläkkeelle. Olisi tehnyt mieli tehdä töitä vielä, mutta se kariutui. 

Sairaus on herpaannuttanut Ben-Markuksen keskittymis- ja aloitekykyä merkittävästi. Joinain päivinä tuntuu, että kone ei kerta kaikkiaan käynnisty ja mihinkään ei pysty ryhtymään.  

– Sillä ei onneksi ole mitään väliä. Jos ei lähde, niin sinä päivänä en tee mitään.

Joka aamu Ben-Markus kuitenkin herää kuuden aikoihin, kun vaimo nousee töihin lähteäkseen. Aamutoimien lomassa hän kuuntelee Aki Linnanahdetta sekä Minna Kuukkaa radio Novalta. 

Joskus koko päivä menee keittiön sohvalla istuen ja radiota kuunnellen. 

Muistisairas kyttää toista

Ben-Markus asuu pienessä Kemiönsaaren kunnassa.

– Siitä olen kiitollinen, että täällä on aina joku, joka tulee käymään tai soittaa, hän sanoo.

”Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.”

Naapurissa asuu toinen muistisairas, hänkin vasta 58-vuotias. Ben-Markus ja naapuri ”kyttäävät” vuoroin toisiaan, käyvät juttelemassa. 

Muutenkin naapurusto on mukava. Ben-Markus toimii joutessaan eräänlaisena apulaistalkkarina, käy poraamassa naapureille hyllyä seinille ja rasvaamassa lukot. 

Vaikka naapurit pitävät yhtä, kaveripiiriä sairastuminen karsi. 

– Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.

Vaikea ennustaa

Kuten useimmat pitkäaikaissairaat, Ben-Markus on saanut osansa byrokratiasta. Sairaseläkkeelle pääseminen vaati kuukausikaupalla odottelua ja kymmeniä lausuntoja. Avun saaminen kunnalta oli vaikeaa, koska nelikymppinen muistisairas oli uusi juttu myös kunnalle. 

Työelämän lisäksi Ben-Markus joutui luopumaan ajokortista. 

– Se oli vaikeaa ensimmäisen vuoden, kun maaseudulla asutaan. 

Kotoa keskustaan on 13,5 kilometriä, ja Ben-Markus ei tasapainohäiriöidensä takia saa kävellä yli sataa metriä yksin. Nykyään hänellä on joka kuukausi käytettävissään yhdeksän edestakaista matkaa keskustaan tai naapurikuntaan Saloon.

Vertaistuen löytäminen ei sekään ole ollut ihan helppoa, koska melkein kaikki Alzheimeria sairastavat ovat 20–40 vuotta vanhempia kuin Ben-Markus. Muistiliiton tapaamisissa ja kursseilla hän on aina porukan nuorin. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosentilla on Alzheimer, mutta työikäisillä sairaus on harvinainen.

Alzheimerin taudin kaikkia syntysyitä ei tiedetä, eikä taudin kulkua osata kovin hyvin ennustaa. Tauti voi pysyä vuosia samassa vaiheessa tai pahentua yhtäkkiä. Ben-Markus arvelee, että hänen aivoinfarktinsa antoivat vauhtia sairaudelle, joka olisi muuten ehkä puhjennut myöhemmin. 

Nyt Ben-Markus syö taudin etenemistä hidastavaa jarrulääkettä sekä muistilääkettä. Tasapainohäiriöitä on edelleen, mutta vapina on lääkkeiden ansiosta lakannut. Jarrulääkityskin vaikuttaa toimivan.

Voi myös hyvin olla, että Ben-Markuksen elinaikana saadaan kehitettyä uusia, yhä tehokkaampia lääkkeitä Alzheimeriin.

– Varrotaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu. Olen päättänyt pistää hanttiin tosi kovasti ja elää ainakin 150-vuotiaaksi.

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.