Vilma asuu nykyään Englannin Nantwichissa yhdessä poikaystävänsä kanssa. Kuvat: Mikko Hannula
Vilma asuu nykyään Englannin Nantwichissa yhdessä poikaystävänsä kanssa. Kuvat: Mikko Hannula

Terveellinen ruoka on Vilma Peltoselle tärkeintä kauneudenhoidossa. Hyvinvointibloggaaja ja malli luottaa erityisesti öljyihin ja raakaherkkuihin.

Suosittu hyvinvointibloggaaja Vilma Peltonen ihon- ja hyvinvointi on aina lähtenyt ravinnosta. Hän syö vain mahdollisimman puhdasta, yksinkertaista ruokaa. Näin Vilma kertoo kauneudenhoidostaan Kauneus ja minä -sarjassa: 

"Terveellinen ruokavalio on minulle ihonhoidoista tärkein. Kun suolisto voi hyvin, iho, kynnet ja hiukset hehkuvat. Join nuorena paljon kevytlimsoja, mikä näkyi heti pöhötyksenä kasvoissa. Kun karsin vielä maitotuotteet, turvotus katosi lopullisesti. Syön 95 prosenttia ajasta gluteenitonta, maidotonta ja sokeritonta ruokaa. Eineksiä ei kuitenkaan koskaan löydy lautaseltani, koska haluan syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Totta kai myös herkuttelen. Rakastan raakaherkkuja, mutta Italiassa syön aina jäätelöä ja tiramisua."

"Käytän ihonhoidossa vain luonnonkosmetiikkaa. Deodorantti on kuitenkin poikkeus. Treenaan päivittäin enkä halua vahingossakaan haista hielle. Vähemmän on joskus enemmän. Uskon, ettei ihoa kannata hoitaa liikaa, jotta sen oma ph-tasapaino säilyy. Panostan mielelläni hyviin tuotteisiin. Usein ajatellaan, että luonnonkosmetiikka on kallista, mutta onhan normikosmetiikassakin luksusvoiteita. Luonnonkosmetiikkaa on nykyään saatavilla kaikissa hintaryhmissä. Saan myös paljon tuotteita testiin. Siksi en ole niin merkkiuskovainen."

Meikki

"Yläasteella olin kokeilunhaluinen meikkaaja. Testasin sinistä ripsiväriä, harjoittelin luomivärillä erilaisia levitystekniikoita ja tein hääkampauksia muistuttavia hiusviritelmiä. Kauneusihanteeni muuttui, kun aloitin mallintyöt 15-vuotiaana. Asuin Seinäjoella ja kuljin lähes viikoittain Helsinkiin. Ensimmäinen näytökseni oli Redkenin hiusnäytös, ja ensimmäiset kuvaukseni tein Prisman katalogiin. Totuin meikittömään ulkonäkööni ja annoin omien piirteitteni tulla esiin.

Meikkaan päivittäin. En koskaan lähde kotoa katsomatta peiliin, koska huoliteltu ulkonäkö ja hyvä ensivaikutelma ovat minulle tärkeitä. En kuitenkaan halua käyttää meikkaamiseen liikaa aikaa. Jos pitää valita joko aamutreenit tai meikki, lähden ehdottomasti lenkille. Arkena meikkaan vartissa, mutta juhlameikkiin panostan mielelläni. Joskus laitan juhliin myös irtoripsitupsuja.

"Huoliteltu ulkonäkö ja hyvä ensivaikutelma ovat minulle tärkeitä."

Ammattimeikkaajat ovat antaneet minulle loistavia vinkkejä urani aikani. Ilman heitä en olisi kokeillut värikkäitä huulipunia. Minulla on viirusilmät, joten en käytä sisärajauksia. Nenän varjostaminen kapeammaksi on sekin ammattilaiselta opittu kikka."

Hiukset

"Värjäsin pari vuotta sitten oman sävyni takaisin. Minulla oli kahdeksan vuotta lähes musta tukka. Vaalea on ehdottomasti luonnollisempi ja sopii mallintöihinkin paremmin.

Olen laiska pesemään hiuksiani, mikä on kauneudenhoitoni kompastuskivi. Siksi pidän hiuksiani usein tiukalla ponnarilla. Onneksi se sopii minulle, koska muuten olisin pulassa. Tärkein hiustuotteeni on lakka, jolla viimeistelen tyylin. En ole sen suhteen nirso – markettituotteet kelpaavat mainiosti.

Haluaisin kasvattaa oikein pitkät hiukset, mutta työni kannalta on tärkeintä, että hiukset ovat hyväkuntoiset. Siksi leikkaan latvoja säännöllisesti."

Tyyli

"Vietin vuoden matkalaukkuelämää kaukosuhteen ja töiden vuoksi. Sinä aikana kaikki turha tavara karsiutui. En kiinny vaatteisiin ja tiedän pärjääväni hyvin vähällä. Jos en bloggaisi, ostaisin varmasti vielä vähemmän vaatteita. On vapauttavaa, kun ei ole tavaroiden taakkaa.

Kolmasosa vaatekaappini sisällöstä on treenivaatteita, useimmiten lemppariani Adidasta. Mietin enemmän, mitä puen salille, kuin tavalliseen arkeen. Pidän yksivärisistä treenivaatteista ja varsinkin paidoissa suosin kirkkaita värejä. Valitsen vaatteet materiaalin ja istuvuuden mukaan.

"New Yorkissa voi iskeä shoppaushuuma."

Arkena luottovaatteeni on mukava mekko. Matkoilla arvostan sen käytännöllisyyttä: mekko menee pieneen tilaan ja muuntuu helposti juhlavaksi asusteilla. Parhaat mekot löydän Cosista, H&M:ltä, Urban Outfittersista ja Zarasta. Ne ovat muutenkin suosikkiliikkeitäni, lisäksi katsastan usein & Other Storiesin ja Topshopin valikoimat. Tosin useimmiten kaupunkilomilla en käy yhdessäkään vaatekaupassa vaan keskityn ruokaa ja kirjoja myyviin liikkeisiin. Ainoastaan New Yorkissa voi iskeä shoppaushuuma."

Vilman blogi: Vilmap.com

 

VILMAN TOP 3 ASUSTEET

1 & Other Storiesin sininen iso huivi Ostin viime syksynä Kööpenhaminasta, ja huivista tuli heti lempparini. Sininen on lempivärini pukeutumisessa.

2 Chlóen laukku Ensimmäinen merkki-laukkuni. Ostopäätös oli hyvin nopea, laukku vain istui ihan täydellisesti käteeni ja fiilikseeni.

3 Daniel Wellingtonin kellot Ranteessani on aina koruja tai kello, ja tämä merkki on suosikkini.

Kalliin ja halvan ripsivärin ainoa todellinen ero saattaa olla hinta. Se ei kuitenkaan kerro, onko ripsari juuri itselle paras.

Kaupasta voi ostaa kelpo ripsivärin joko kolmella eurolla tai kolmellakympillä. Hinta ei kerro, onko tuote hyvä, ja kaikkiin hintaluokkiin mahtuu sekä loistoripsareita että kehnompia maskarantapaisia.

Mistä valtavat hintaerot johtuvat ja mikä ripsarissa maksaa?

Kysyimme estenomi Virve Fredmanilta, joka on Eleven-verkkokaupan maapäällikkö. Virve tunnetaan myös Ostolakossa-kauneusblogistaan.

Mistä ripsivärin hinta muodostuu?

Minkä tahansa kosmetiikkatuotteen hinta muodostuu raaka-aineista, pakkauksesta, tuotekehittelystä ja markkinoinnista. Lisäksi brändin imago vaikuttaa hinnoitteluun.

– Toisin kuin usein luullaan, läheskään kaikki kosmetiikkamerkit eivät kehitä tuotteitaan alusta loppuun asti itse, Virve Fredman kertoo.

Kosmetiikkamerkillä voi olla oma tehdas, mutta se voi myös ostaa tuotteen tai osan siitä joltakin yritykseltä ja painattaa purkkiin oman logonsa. Jotkin kosmetiikkatehtaat ovat erikoistuneet tuotekehittelyyn ja myyvät vaikkapa tietynlaisia pakkauksia tai tuotekoostumuksia useille merkeille. 

– Siksi esimerkiksi toisiaan muistuttavia ripsiväri-innovaatioita voi nähdä yhtä aikaa useilla merkeillä ja eri hintaisina. Kyse ei siis ole kopioinnista, vaan useampi yritys on päättänyt hyödyntää samaa innovaatiota.

Hinta muodostuu raaka-aineista, pakkauksesta, tuotekehittelystä ja markkinoinnista.

Mitä eroa on kalliilla ja halvalla ripsivärillä?

– Kalliin ja halvan ripsivärin välillä ei voi suoraan sanoa olevan muuta eroa kuin hinta, Virve Fredman kertoo.

Hinta ei siis automaattisesti vaikuta ripsivärin ominaisuuksiin. Fredman kuitenkin selittää, että luksusmerkki saattaa hioa tuotteidensa yksityiskohtia perusteellisemmin, mikä nostaa hintaa.

– Harva merkki lanseeraa huonoa tuotetta tarkoituksella, mutta esimerkiksi edullinen tuotemerkki voi olla valmis tinkimään ripsivärin tuoksusta valmistuskustannusten vuoksi, kun taas luksusmerkille brändin imagon mukainen tuoksu tai tuoksuttomuus voi olla hyvinkin tärkeää.

Luksusbrändit saattavat haluta, että ripsivärille suunnitellaan erityinen pakkaus tai harja, halpamerkille kelpaa jo valmiiksi tuotannossa oleva perusversio.

”Harva merkki lanseeraa huonoa tuotetta tarkoituksella.”

Ripsivärimassan peruskoostumus on aina suurin piirtein sama. Fredmanin mukaan ainesosien litrahinnoissa voi olla eroja, mutta koska ripsivärissä yhden ainesosan pitoisuus on aina hyvin pieni, raaka-ainekustannukset eivät suoraan selitä hintaeroja.

Uusien ainesosien tutkimus ja patenttien hakeminen voi kuitenkin olla kallista, mikä nostaa myös ripsivärin hintaa.

– Ripsiväri voi myös sisältää ainesosan, jonka on tutkittu hoitavan ripsiä erityisellä tavalla. Hoitavia ainesosia löytyy kuitenkin myös edullisesti.

Valmistuskustannusten lisäksi myös erikoisuus voi olla syy nostaa hinta vähän korkeammaksi. Jos esimerkiksi samanlaista harjapäätä ei ole muilla, kuluttaja saattaa olla valmis maksamaan enemmän. Allergiaystävällisen koostumuksen tekeminen ei välttämättä maksa sen enempää kuin tavallisenkaan, mutta herkkäsilmäinen saattaa silti maksaa mielellään, jos uskoo tuotteen olevan erityisen sopiva juuri omille silmilleen.

Miten on mahdollista, että jotkin ripsivärit maksavat vain muutaman hassun euron?

Halpojen ripsivärienkin myyminen voi olla kannattavaa bisnestä, jos niitä myy tarpeeksi paljon.

– Kun neljän euron ripsivärin pakkaus ja mahdollisesti myös koostumus tilataan edulliselta valmistajalta erittäin suurissa kappalemäärissä ja tuotetta myydään esimerkiksi 50 maassa, voidaan sen myyntimäärät saada tuottavalle tasolle.

Myös halpojen meikkien on täytettävä samat tuoteturvallisuuskriteerit kuin kaiken EU:n markkinoilla myytävän kosmetiikan. 

– Alhainen hinta ei tarkoita, että tuote olisi laadultaan kalliimpaa ripsiväriä huonompi.

”Hoitavia ainesosia löytyy myös edullisesti.”

Mikä tekee ripsiväristä hyvän?

Ripsiväri on tuote, jossa ei ole yhtä, kaikille toimivaa vaihtoehtoa. Sen toimivuuteen vaikuttavat sekä omat ripset että mieltymykset.

– Ripsivärin luoma lopputulos on aina ripsien, ripsivärimassan ja ripsiväriharjan summa. Hutiostoksilta voi välttyä, kun analysoi omat ripsensä ja niiden tarpeet.

Jos hentoihin ja harvoihin ripsiinsä haluaa runsautta, Virve Fredman suosittelee koostumukseltaan täyteläisen voidemaista ripsiväriä. Se kykenee kerrostumaan ripsiin. Tuuheille ripsille sopii juoksevampi koostumus.

– On myös hyvä huomioida, etteivät esimerkiksi kaikki lyhytripsiset automaattisesti tavoittele pitkiä ripsiä.

Ripsiin levitetystä ripsiväristä ei näe, onko meikki peräisin halpis- vai luksusputkilosta.

– On tietysti eri asia, löytyykö halvemmalta merkiltä juuri omia tarpeita vastaava tuote.

Ripsarin ei todellakaan tarvitse aina olla väriltään se tavallinen musta.

Deep black, mystic black, pitch black – muun muassa näillä nimityksillä kutsutaan erilaisia ripsivärien mustan sävyä, koska mustan toivotaan yleensä olevan ripsiväreissä niin syvä ja tumma kuin mahdollista.

Mutta ripsivärin sävyjä kyllä riittää muitakin. Mustan yleisimpiä sävykavereita ovat ruskea ja sininen, ja hurjempiakin shokkivärejä, kuten oranssia ja vihreää, on saatavilla.

Onko sillä sitten merkitystä, minkä sävyistä ripsiväriä käyttää?

Me Naiset testasi, muuttuuko kasvojen ilme mustan, ruskean, sinisen ja kirkkaan oranssin ripsivärin myötä:

Musta

Musta ripsari on varma valinta ihan kaikkiin tilanteisiin ja meikkeihin. Jo muutamalla vedolla saa ihmeitä aikaan, ja silmät näyttävät heti normaalia isommilta ja dramaattisimmilta.

Mustasta ripsarista on myös vaikea luopua: se tuntuu ainoalta oikealta vaihtoehdolta.

Ruskea

Jos ripsivärinä haluaa kokeilla jotain muuta sävyä kuin mustaa, on ruskeasta helpoin aloittaa. Ruskea sävy voisi olla nappivalinta esimerkiksi silloin, kun haluaa meikata normaalia kevyemmin: mustaan verrattuna ruskealla ripsarilla saa kevyemmän ja pehmeämmän meikin.

Ero ei kuitenkaan ole supermerkittävä. Kaukaa voi olla vaikea sanoa, onko ripsiväri mustaa vai ruskeaa, mutta yleisilmeeseen se vaikuttaa jonkin verran. Jos ruskean ripsarin ottaisi vaikkapa arkikäyttöön, musta voisi tuntua aiempaakin juhlavammalta esimerkiksi viikonlopun vietossa.

Sininen

Sininen ripsari kuulostaa ehdottomasti hurjemmalta kuin mitä loppujen lopuksi onkaan, mutta kyllä eroa on silti nähtävissä! Ruskeaan verrattuna sininen ripsari on huomattavasti skarpimpi.

Esimerkiksi Bustle kertoo, että sinisen ripsarin pitäisi auttaa harmaiden, ruskeiden ja vihreiden silmien värin korostamisessa. Koska ainakin testissä ollut sininen ripsari oli melko tumma ja erottui siniseksi kunnolla vain tietynlaisessa valossa, oli vaikea sanoa, tekikö ripsari näin.

Kaiken kaikkiaan sininen sävy silti tuntui yllättävän kivalta värivalinnalta se piristää ja avaa kivasti katsetta.


Oranssi

Pakkohan sitä oli testata jotain shokeeraavaakin väriä! Sävyksi valikoitui kirkkaan oranssi, eikä yllättänyt lainkaan, ettei lopputulos ollut ihan se kaikkein mieleisin.

Kirkkaan ja melko vaalean lopputuloksen antava oranssi ripsari teki katseesta lähinnä väsyneen ja silmistä pienemmän näköisesti. Vaikka väri onkin hauska ja luo kivaa kontrastia varsinkin vihreille silmille, sellaisenaan ripsarina se ei oikein toimi.

Värillisellä ripsarilla saa tehtyä helposti erikoisemman lookin.

Hyvä kuitenkin pitää mielessä, että jos teemabileisiin tai festareille kaipaa normaalia kokeilevampaa meikkiä, värillisellä ripsarilla saa tehtyä helposti erikoisemman lookin. Kun ripsarin kaveriksi lisää vielä samaa sävymaailmaa olevan silmämeikin – ja miksei huulipunankin – saa meikistä taatusti huomiota herättävän.