Kansallisoopperan ensitanssija Linda Haakana, 30, menee harjoitusten jälkeen jääsaaviin reisiä tai rintakehää myöten helpottaakseen kipujaan. Kuvat: Jaakko Lukumaa ja Rami Marjamaa
Kansallisoopperan ensitanssija Linda Haakana, 30, menee harjoitusten jälkeen jääsaaviin reisiä tai rintakehää myöten helpottaakseen kipujaan. Kuvat: Jaakko Lukumaa ja Rami Marjamaa

Rakkaan lajin takia on seistävä jääsaavissa ja vähän oksennettavakin. Ballerina ja pikaluistelijat kertovat, mitä he ovat valmiita kärsimään lajinsa eteen.

”Ballerinat jonottavat jääpaljuun”

Linda Haakana, 30, ensitanssija Kansallisoopperassa. Asuu Helsingissä. Tanssii 38 tuntia viikossa.

Seitsentuntisen työpäivän jälkeen varpaani ovat niin kipeät, että ne on pakko jäädyttää. Kauden alussa voi riittää, että pitää jääpussia varpaiden päällä, mutta myöhemmin tulevat aina samat rasitusvammat. Tulehduskipulääkekuurin voin syödä vasta joululomalla.

Kauden aikana kipu kertoo, kuinka paljon voin vaatia keholtani. Esimerkiksi Joutsenlammessa on kohtaus, jossa tanssijat seisovat staattisesti minuutteja yhden jalan varpaiden varassa. Kun jalat kramppaavat pohkeesta alaspäin, pääsee monelta itku.

Harjoitusten jälkeen oopperan saunalla on tyttöjä rivissä jonottamassa jääpaljuun. Menen saaviin joko reisiä tai rintakehää myöten ja kaadan jäitä sammioon. Saunan kanssa siitä saa hyvän kylmä-kuumahoidon, joka panee veren ja nesteet kiertämään. Kylmä myös rauhoittaa kudoksia, poistaa kipua, elvyttää kramppeja ja nopeuttaa palautumista.

Joskus haen pukuhuoneen roskikseen jäitä käytävän jääpalakoneesta ja dippaan yhden jalan kerrallaan pönttöön. Käytän myös kylmäbuutsia, muovista sukkaa, joka täyttyy vedellä sekä terapiapalloa, pilatesrullaa ja piikkimattoa. Härpäkkeistä huolimatta fysioterapeutti auttaa minua pysymään työkuntoisena.

Rakastan 20-minuuttisia hyppysarjoja! Nehän ovat baletin liikekielessä suorastaan riehumista. Päärooleja tanssiessani olen tajunnut, etten voi ottaa jokaista askelta sataprosenttisesti, vaan on tärkeää jakaa rasitus koko illan kestävän esityksen ajaksi.

Olen lonkista jäykkä ja siksi inhosin jo lapsena jalannostoharjoituksia. Kun ne alkoivat, pyysin luvan lähteä salista vessaan – joka ikinen tunti! Olin jemmannut vessaan pussillisen irtokarkkeja, joita napsin toisten uurastaessa. Koska kroppani on vahva, selvisin pelkillä lihaskivuilla ja ilman jääpaljua 18-vuotiaaksi asti. Sitten molempien nilkkojen nivelsiteet katkesivat, nilkat löystyivät ja kivut pahenivat.

Lapsena näin teatterin kulisseissa vanhempien ballerinojen tuskaa. Tanssijat liitelivät verhoihin, irvistivät kivusta ja seuraavassa hetkessä loistivat taas lavalla. Minusta siinä on koko esiintymisen glamour.”

”Imitaatiotreenissä nivuset voivat venähtää”

Jenni Kukkonen, 26,  pikaluistelija. Saavuttanut SM-hopeaa 500 metrillä ja sprintissä 2014. Opiskelee kauppa­tieteen maisteriksi ja tekee toimistotöitä. Asuu Oulussa. Harjoittelee 10–30 tuntia viikossa.

"Imitaatioharjoitukset ovat luistelijoille tärkeitä, koska niiden avulla hiomme luisteluasentoa parhaaksi mahdolliseksi. Treenissä matkitaan luistelua ja yhtä harjoituksen muotoa sanotaan liukulaudaksi.

Harjoittelen liukulautaa luistelijoiden kopilla, joka on yksiön kokoinen tila. Se haisee muovimatolta ja starttipistoolin ruudilta ja on täynnä kuntopyöriä, luistimia, pokaaleita ja sekuntikelloja. Tunnelmaa luovat seinille ripustetut lehtileikkeet kisamenestyksistä.

Ensin vedän jalkaani lenkkarit ja niiden päälle muovipussin näköiset tossut. Sitten öljyän vanerilevyn liukkaaksi. Kyyristyn sen päälle luisteluasentoon ja otan liukuja sivulta sivulle puristaen jalka- ja pakara­lihaksilla samalla tavalla kuin luistelussa. Asentoa voi kokeilla menemällä kyykkyyn ja suoristamalla vuoronperään jalkoja sivuille. Se ei ole ihmiselle mitenkään luontaista. Pian jalkalihaksissa alkavatkin maitohapot tuntua, välillä myös selkä ja jalkapohjat kipeytyvät. Spurteissa nivuset ja lähentäjälihakset saattavat joskus krampata tai venähtää.

Puolituntinen liukulaudalla on tylsä! Eihän se ole luistelemista! Kun nuorempana näin kokeneita luistelijoita harjoittelemassa, ajattelin, että wau! Osaisinpa minäkin. Nyt tunnistan liukulaudan ansiosta virheellisen tekniikan – eivät ihailemani luistelijat niin hyviä tainneet ollakaan. Kun lautailun jälkeen saan oikeat luistimet jalkaan ja pääsen jäälle, liukuminen tuntuu ihanalta.

Osa harjoituksistani on fyysisesti niin raskaita, että saatan vähän oksentaa. Kovissa vedoissa pääsen kuitenkin koettelemaan myös kykyäni hallita ajatukset. Jos onnistun siinä, ehdin käydä muutaman sekunnin aikana monta ajatusta läpi, esimerkiksi sen, kuinka asetan askeleeni. Nyt hion pää edellä kaarteeseen menoa. Kilpailuissa voin sitten komentaa mieleni hiljaiseksi ja mennä flow’ssa.

Mitä nopeampi olen, sitä suurempaa onnistumisen iloa tunnen. Siksi en varsinaisesti inhoa edes liukulautaa. Lapsena laahustin jäällä nilkat linkussa. Nyt tavoitteeni on olla maailman huipulla.”

Lue myös:

Kansallisbaletin Kenneth Greve ballerina Maria Baranovasta: "Mikään hänessä ei ole tavanomaista"

Näin Elastinen treenaa: "Oksennan mieluummin kuin rikon selkäni"

Nyrkkeilijä Sonia Grönroosin pikadieetti: "Hikipuvussa paino putoaa kilon puolessa tunnissa"

Muistisairaudet eivät kosketa vain ikääntyneitä. ”Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli”, Kemiönsaarella asuva Ben-Markus Hellbom kertoo, miltä tuntui saada diagnoosi nelikymppisenä. 

Myöhemmin ajateltuna Ben-Markus Hellbomin, 50, muisti reistaili jo ennen diagnoosia. Hellanlevyt ja kahvinkeitin jäivät päälle ja ovi tuli lukittua, vaikka avaimet olivat sisällä.

Unohtelu ei kuitenkaan saanut Hellbomia hakeutumaan tutkimuksiin, vaan törmäily. 

Ben-Markus sai nelikymppisenä kaksi aivoinfarktia peräkkäisinä vuosina, 2010 ja 2011. Kummankin infarktin jälkeen hän opetteli uudelleen puhumaan. Toipuminen eteni muuten hyvin, mutta vapina ja pahat tasapainohäiriöt vaivasivat. 

– Tasapaino lähti niin, että olin sinisenä ja keltaisena mustelmista koko ajan, Ben-Markus kertoo. 

Vaikka aikaa kului, ovenkarmeihin ja kaikkeen muuhun mahdolliseen törmäileminen jatkui. Lopulta Ben-Markus ohjattiin neurologin tutkittavaksi. 

– Minulla on sellainen mielikuva, että hän arvasi, mistä on kyse. 

Ben-Markuksen pää kuvattiin, mutta kuvissa ei näkynyt mitään erityistä. Selkäydinnäytteessä sen sijaan oli tietty arvo vinksallaan. Alkoi hahmottua, että Ben-Markusta vaivasi Alzheimerin tauti – oli luultavasti vaivannut jo useamman vuoden. 

Lopullinen diagnoosi tuli, kun Ben-Markus oli 45-vuotias. 

– Arvasin, että jotakin on pielessä, mutta kyllä se järkytyksenä tuli. 

Tieto oli helpottava, mutta myös masentava. Diagnoosi oli kova paikka myös Ben-Markuksen vaimolle ja parin viidelle lapselle, joista nuorin oli alle kouluikäinen.

”Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!”

Edellä aikaansa

Samana päivänä, kun Ben-Markus sai diagnoosin, hän meni kertomaan uutiset kahdeksankymppiselle äidilleen. 

– Sanoin, että älä nyt murehdi, poikasi on kerrankin 20 vuotta edellä aikaansa!

Nykyään Ben-Markus ajattelee, että Alzheimer on ainakin helpompi sairaus kuin raju syöpä. Taudin kanssa on välillä vaikeaa, mutta sellaista ei Ben-Markuksen mielestä kannata harmitella, mistä ei pääse eroon. 

Arjessa sairaudesta on kaikenlaista pientä harmia. Esimerkiksi kerran Ben-Markus aikoi juoda maitolasillisen, mutta kaatoikin lasin sijasta maidon viemäriin. Vasta kun maitolitran viimeiset tipat putoilivat tiskialtaaseen, tuli mieleen, että mitähän olen tekemässä. 

– Nimien muistaminen on vaikeaa, samoin vuosilukujen hahmottaminen. Paremmin tosin muistan taaksepäin kuin eteen, Ben-Markus kertoo.

– Totta kai se turhauttaa, mutta nämä ovat kuitenkin pieniä asioita. 

Nykyään kotona on liesivahti, ja kahvinkeitin on mallia, joka menee itsestään pois päältä tiputettuaan tietyn määrän kahvia suoraan termospulloon. 

16 tunnin työpäivät vaihtuivat sohvalla istumiseen

Ben-Markus on aina ollut kova tekemään töitä. Hänen vanhemmillaan oli aikanaan oma yritys, ja Ben-Markus hoiti jo kahdeksanvuotiaana pieniä työtehtäviä iltapäivisin ennen läksyjen tekoa.

Isona hänestä tuli sisustaja. Niin arkkitehtitoimiston leivissä kuin omassa yrityksessäkin päivät venyivät helposti 12–16-tuntisiksi. Diagnoosin saadessaan Ben-Markus oli uransa huipulla.

– Oli selvä homma, että menen eläkkeelle. Olisi tehnyt mieli tehdä töitä vielä, mutta se kariutui. 

Sairaus on herpaannuttanut Ben-Markuksen keskittymis- ja aloitekykyä merkittävästi. Joinain päivinä tuntuu, että kone ei kerta kaikkiaan käynnisty ja mihinkään ei pysty ryhtymään.  

– Sillä ei onneksi ole mitään väliä. Jos ei lähde, niin sinä päivänä en tee mitään.

Joka aamu Ben-Markus kuitenkin herää kuuden aikoihin, kun vaimo nousee töihin lähteäkseen. Aamutoimien lomassa hän kuuntelee Aki Linnanahdetta sekä Minna Kuukkaa radio Novalta. 

Joskus koko päivä menee keittiön sohvalla istuen ja radiota kuunnellen. 

Muistisairas kyttää toista

Ben-Markus asuu pienessä Kemiönsaaren kunnassa.

– Siitä olen kiitollinen, että täällä on aina joku, joka tulee käymään tai soittaa, hän sanoo.

”Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.”

Naapurissa asuu toinen muistisairas, hänkin vasta 58-vuotias. Ben-Markus ja naapuri ”kyttäävät” vuoroin toisiaan, käyvät juttelemassa. 

Muutenkin naapurusto on mukava. Ben-Markus toimii joutessaan eräänlaisena apulaistalkkarina, käy poraamassa naapureille hyllyä seinille ja rasvaamassa lukot. 

Vaikka naapurit pitävät yhtä, kaveripiiriä sairastuminen karsi. 

– Huomasin, ketkä ovat ystäviä ja ketkä eivät. Se karsi aika ison joukon pois, mutta ei harmita.

Vaikea ennustaa

Kuten useimmat pitkäaikaissairaat, Ben-Markus on saanut osansa byrokratiasta. Sairaseläkkeelle pääseminen vaati kuukausikaupalla odottelua ja kymmeniä lausuntoja. Avun saaminen kunnalta oli vaikeaa, koska nelikymppinen muistisairas oli uusi juttu myös kunnalle. 

Työelämän lisäksi Ben-Markus joutui luopumaan ajokortista. 

– Se oli vaikeaa ensimmäisen vuoden, kun maaseudulla asutaan. 

Kotoa keskustaan on 13,5 kilometriä, ja Ben-Markus ei tasapainohäiriöidensä takia saa kävellä yli sataa metriä yksin. Nykyään hänellä on joka kuukausi käytettävissään yhdeksän edestakaista matkaa keskustaan tai naapurikuntaan Saloon.

Vertaistuen löytäminen ei sekään ole ollut ihan helppoa, koska melkein kaikki Alzheimeria sairastavat ovat 20–40 vuotta vanhempia kuin Ben-Markus. Muistiliiton tapaamisissa ja kursseilla hän on aina porukan nuorin. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosentilla on Alzheimer, mutta työikäisillä sairaus on harvinainen.

Alzheimerin taudin kaikkia syntysyitä ei tiedetä, eikä taudin kulkua osata kovin hyvin ennustaa. Tauti voi pysyä vuosia samassa vaiheessa tai pahentua yhtäkkiä. Ben-Markus arvelee, että hänen aivoinfarktinsa antoivat vauhtia sairaudelle, joka olisi muuten ehkä puhjennut myöhemmin. 

Nyt Ben-Markus syö taudin etenemistä hidastavaa jarrulääkettä sekä muistilääkettä. Tasapainohäiriöitä on edelleen, mutta vapina on lääkkeiden ansiosta lakannut. Jarrulääkityskin vaikuttaa toimivan.

Voi myös hyvin olla, että Ben-Markuksen elinaikana saadaan kehitettyä uusia, yhä tehokkaampia lääkkeitä Alzheimeriin.

– Varrotaan nyt ja katsotaan, mitä tapahtuu. Olen päättänyt pistää hanttiin tosi kovasti ja elää ainakin 150-vuotiaaksi.

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.