Melkoinen akrobaatti. Kuvat: Panu Pälviä
Melkoinen akrobaatti. Kuvat: Panu Pälviä

Räppäri Elastinen käy akrobatiatunneilla, jotta voi kieppua keikalle volttisarjoilla. Megatraanaaja ehtii myös heilua tuulimyllynä, tehdä maalin ja tuijottaa seinää.

Maanantai

Jalat makaronina

Trampoliinilla hyppely näyttää helpolta, mutta parinkymmenen minuutin jälkeen jalat ovat kuin makaronit. Voltteja olen yrittänyt tehdä jo teinistä asti, joten niiden harjoittelu tuntuu helpommalta. Tavoitteenani on oppia Kummelista tuttu flic flac -sarja eli yhteen putkeen arabialainen, taaksepäin puolivoltti ja voltti. Se on yksi syy, miksi aloitin alku­keväästä yksityiset akrobatia-tunnit Helsingin Taitoliikunta­keskuksessa.

Hyvää yritän, mutta priimaa tuppaa tänäänkin. Onnistun tekemään ensimmäistä kertaa puolivoltin taaksepäin ilmavolttiradalla eli air-trackillä ilman opettajani Markus Mannilinin käsien apua. Pikkupoikamainen riemu seuraa läpi tunnin.

"Uskon, että liikuntaharrastukseni tekevät minusta paremman ihmisen. Terveys on elämässä tärkeintä."

Tiistai

Maskotti maalintekijänä

Olen futisjoukkueemme maskotti, enkä syyttä! Pelaamiseni on lähinnä avutonta pyörimistä. Aina kun saan pallon, syötän sen mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Valttikorttini on hyvä juoksukunto, mikä tekee minusta hyvää treeniseuraa. Onnistuin tänään harjoituksissa pitkästä aikaa maalinteossa. Koko joukkue repesi suosionosoituksiin.

HSP-jalkapallojengin perustimme neljä vuotta sitten ystäväporukalla. Halusimme tavata säännöllisemmin kuin silloin tällöin baarissa. Monet ovat jo perheellisiä, joten iltayhdeksän peliaika uppoaa kaikkien kalentereihin. Pelaamme FC Konnun alaisuu­dessa kuutosdivarissa. Käpylän cupin voitimme muu­­tama vuosi sitten kuin ihmeen kaupalla. Peleissä istun nykyään katsomossa, koska tai­donnäytteeni alkoivat vetää liikaa yleisöä. Pakko myöntää, että joukkueen risteilyt ja sau­naillat ovat kauden kohokohtia.

 

Elastisen pelinumero on 98, joka viittaa hänen yrityksensä Rähinä Recordsin perustamisvuoteen.

Keskiviikko

Voimaa renkaista
Liikunnallisen herätyksen koin vuonna 2008. Iltapäivän kestävän kahvakuulakurssin jälkeen en päässyt neljään päivään omin avuin ylös sängystä. Tajusin, että tavassani treenata oli jotain pielessä. Siirryin salilaitteissa pumppaamisesta toiminnalliseen harjoitteluun. Treenaan voimistelurenkailla, oman kehon painolla ja levytangoilla Herttoniemen Underground garagessa. Valmentajani Väinö Lestelä tekee minulle ohjelman kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Nyt olen paljon paremmassa kunnossa kuin nuorena, jalatkaan eivät ole enää ruipelot. Sikspäkki ja iso hauis olivat ennen motivaationi hikoilla, nykyään tasapainoinen ja terve keho. Treenaan edelleen kovilla sykkeillä. En voi sietää, jos harjoitusten jälkeen on vielä virtaa. Kova treeni saa minut onnelliseksi.

 

Toisella puolella salia treenaavat vauvat. "Saan temppuilla rauhassa, sillä he eivät osaa vielä fanittaa."

Torstai

Asennetta tanssiin!
Lapsena voitin aina tanssiskabat. Kun yläasteella luokalleni tuli poika, jonka varjoon jäin, menin breakdance-tunneille. Helsingin kisahallilla ottelimme toisia tanssijengejä vastaan. Taiteilijanimeni on peräisin sieltä, isot pojat keksivät sen. Tänään kävin ystävieni katutanssikeskuksessa Saiffassa verestämässä vanhoja taitoja. Harjoittelin perinteistä tuulimyllyä. Pyörin vimmatusti 70-luvun funkin soidessa. Kaikkia vanhoja bravuureitani en uskalla tehdä, paikat menevät helposti rikki.

"Tykkään treenata kovaa, mutta järkevästi. Oksennan mieluummin kuin rikon selän."

Perjantai

Lekalla lähtee
näyttäisi pahalta, jos esiintyisin televisiossa silmä mustana. Siksi laitoin jäähylle rakkaat harrastukseni kickboxingin ja järjestysmiesten suosiman
defendon. Treenaan kuntokes­kuksessa, jossa voi lyödä lekalla ja kiipeillä köysissä. Tänään työnnän ja vedän kelkkaa huoneen poikki. Painot ovat minimissä, silti lihakset kämmenestä jalkapöytään virittyvät.

Lauantai

Jumppatunti keikalla
Tämän opin jo varhain: paras  esiintymistyyli on energinen. NTM räppäsi vuonna 1998 Pariisissa pitäen koko stadionin otteessaan. Kävin esityksen läpi minuutti minuutilta. Tuota dvd:tä on kiittäminen, että sain ensimmäisen levytyssopimukseni. Nyt Tampereen Fat ladyn lavalla heilun kuin aerobic-tunnilla. Keikan jälkeen otan pikasuih­kun ja fanien seurassa.

Sunnuntai

Seinämeditaatiota
Laitan kynttilän palamaan ja tuijotan viisitoista minuuttia seinää. Olen innostunut henkisistä muskeleista. Sunnuntai tarkoittaa rauhoittumista ja huoltoa: pyykkiä, saunaa ja venyttelyä. Myös ruokailuni on mennyt uusiksi, ja syön kuin hevonen: iltapalaksi kaalia ja kanaa. Poikamiehen ei tarvitse taipua kulinaarisiin taitoihin.

Juttu on julkaistu Me Naiset Sportin numerossa 4/2013.

Elastisen päivä Vain elämää -ohjelmassa Nelosella pe 17.10. klo 20.

Lue myös:

Nasse-setä yllättää Elastisen Vain elämää -päivänä

Elastinen paljastaa saltun puolensa: piilotteli asiaa 20 vuotta

Elastinen: "En ota paineita seurustelusta tai jälkikasvusta"

Kimmo Laiho

on Helsingissä asuva rap-artisti ja musiikkituottaja. Elastisena tunnettu laulaja on perustamansa Rähinä Records -levy-yhtiön toimitusjohtaja. Hän on mukana Vain elämää -ohjelman kolmannella tuotantokaudella.

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?