Melkoinen akrobaatti. Kuvat: Panu Pälviä
Melkoinen akrobaatti. Kuvat: Panu Pälviä

Räppäri Elastinen käy akrobatiatunneilla, jotta voi kieppua keikalle volttisarjoilla. Megatraanaaja ehtii myös heilua tuulimyllynä, tehdä maalin ja tuijottaa seinää.

Maanantai

Jalat makaronina

Trampoliinilla hyppely näyttää helpolta, mutta parinkymmenen minuutin jälkeen jalat ovat kuin makaronit. Voltteja olen yrittänyt tehdä jo teinistä asti, joten niiden harjoittelu tuntuu helpommalta. Tavoitteenani on oppia Kummelista tuttu flic flac -sarja eli yhteen putkeen arabialainen, taaksepäin puolivoltti ja voltti. Se on yksi syy, miksi aloitin alku­keväästä yksityiset akrobatia-tunnit Helsingin Taitoliikunta­keskuksessa.

Hyvää yritän, mutta priimaa tuppaa tänäänkin. Onnistun tekemään ensimmäistä kertaa puolivoltin taaksepäin ilmavolttiradalla eli air-trackillä ilman opettajani Markus Mannilinin käsien apua. Pikkupoikamainen riemu seuraa läpi tunnin.

"Uskon, että liikuntaharrastukseni tekevät minusta paremman ihmisen. Terveys on elämässä tärkeintä."

Tiistai

Maskotti maalintekijänä

Olen futisjoukkueemme maskotti, enkä syyttä! Pelaamiseni on lähinnä avutonta pyörimistä. Aina kun saan pallon, syötän sen mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Valttikorttini on hyvä juoksukunto, mikä tekee minusta hyvää treeniseuraa. Onnistuin tänään harjoituksissa pitkästä aikaa maalinteossa. Koko joukkue repesi suosionosoituksiin.

HSP-jalkapallojengin perustimme neljä vuotta sitten ystäväporukalla. Halusimme tavata säännöllisemmin kuin silloin tällöin baarissa. Monet ovat jo perheellisiä, joten iltayhdeksän peliaika uppoaa kaikkien kalentereihin. Pelaamme FC Konnun alaisuu­dessa kuutosdivarissa. Käpylän cupin voitimme muu­­tama vuosi sitten kuin ihmeen kaupalla. Peleissä istun nykyään katsomossa, koska tai­donnäytteeni alkoivat vetää liikaa yleisöä. Pakko myöntää, että joukkueen risteilyt ja sau­naillat ovat kauden kohokohtia.

 

Elastisen pelinumero on 98, joka viittaa hänen yrityksensä Rähinä Recordsin perustamisvuoteen.

Keskiviikko

Voimaa renkaista
Liikunnallisen herätyksen koin vuonna 2008. Iltapäivän kestävän kahvakuulakurssin jälkeen en päässyt neljään päivään omin avuin ylös sängystä. Tajusin, että tavassani treenata oli jotain pielessä. Siirryin salilaitteissa pumppaamisesta toiminnalliseen harjoitteluun. Treenaan voimistelurenkailla, oman kehon painolla ja levytangoilla Herttoniemen Underground garagessa. Valmentajani Väinö Lestelä tekee minulle ohjelman kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Nyt olen paljon paremmassa kunnossa kuin nuorena, jalatkaan eivät ole enää ruipelot. Sikspäkki ja iso hauis olivat ennen motivaationi hikoilla, nykyään tasapainoinen ja terve keho. Treenaan edelleen kovilla sykkeillä. En voi sietää, jos harjoitusten jälkeen on vielä virtaa. Kova treeni saa minut onnelliseksi.

 

Toisella puolella salia treenaavat vauvat. "Saan temppuilla rauhassa, sillä he eivät osaa vielä fanittaa."

Torstai

Asennetta tanssiin!
Lapsena voitin aina tanssiskabat. Kun yläasteella luokalleni tuli poika, jonka varjoon jäin, menin breakdance-tunneille. Helsingin kisahallilla ottelimme toisia tanssijengejä vastaan. Taiteilijanimeni on peräisin sieltä, isot pojat keksivät sen. Tänään kävin ystävieni katutanssikeskuksessa Saiffassa verestämässä vanhoja taitoja. Harjoittelin perinteistä tuulimyllyä. Pyörin vimmatusti 70-luvun funkin soidessa. Kaikkia vanhoja bravuureitani en uskalla tehdä, paikat menevät helposti rikki.

"Tykkään treenata kovaa, mutta järkevästi. Oksennan mieluummin kuin rikon selän."

Perjantai

Lekalla lähtee
näyttäisi pahalta, jos esiintyisin televisiossa silmä mustana. Siksi laitoin jäähylle rakkaat harrastukseni kickboxingin ja järjestysmiesten suosiman
defendon. Treenaan kuntokes­kuksessa, jossa voi lyödä lekalla ja kiipeillä köysissä. Tänään työnnän ja vedän kelkkaa huoneen poikki. Painot ovat minimissä, silti lihakset kämmenestä jalkapöytään virittyvät.

Lauantai

Jumppatunti keikalla
Tämän opin jo varhain: paras  esiintymistyyli on energinen. NTM räppäsi vuonna 1998 Pariisissa pitäen koko stadionin otteessaan. Kävin esityksen läpi minuutti minuutilta. Tuota dvd:tä on kiittäminen, että sain ensimmäisen levytyssopimukseni. Nyt Tampereen Fat ladyn lavalla heilun kuin aerobic-tunnilla. Keikan jälkeen otan pikasuih­kun ja fanien seurassa.

Sunnuntai

Seinämeditaatiota
Laitan kynttilän palamaan ja tuijotan viisitoista minuuttia seinää. Olen innostunut henkisistä muskeleista. Sunnuntai tarkoittaa rauhoittumista ja huoltoa: pyykkiä, saunaa ja venyttelyä. Myös ruokailuni on mennyt uusiksi, ja syön kuin hevonen: iltapalaksi kaalia ja kanaa. Poikamiehen ei tarvitse taipua kulinaarisiin taitoihin.

Juttu on julkaistu Me Naiset Sportin numerossa 4/2013.

Elastisen päivä Vain elämää -ohjelmassa Nelosella pe 17.10. klo 20.

Lue myös:

Nasse-setä yllättää Elastisen Vain elämää -päivänä

Elastinen paljastaa saltun puolensa: piilotteli asiaa 20 vuotta

Elastinen: "En ota paineita seurustelusta tai jälkikasvusta"

Kimmo Laiho

on Helsingissä asuva rap-artisti ja musiikkituottaja. Elastisena tunnettu laulaja on perustamansa Rähinä Records -levy-yhtiön toimitusjohtaja. Hän on mukana Vain elämää -ohjelman kolmannella tuotantokaudella.

Vaikka kumppaniaan rakastaisi kuinka paljon, toisen ”äitinä” ei ole erityisen palkitsevaa olla.

Siivousvastuu on lähestulkoon aina itsellä ja kaikenlaisista asioista laskuja myöten pitää muistuttaa, vaikka toinen lupasi hoitaa ne. Hetkinen – onkos tämä todella kumppanin heiniä vai enemmänkin äidin?

Välillä saattaa tuntua, että parisuhteessa ei ole kahta kumppania vaan äiti ja lapsi. Kun olo on suhteessa epätasa-arvoinen, syntyy auttamatta ongelmia, joita ei ihan hetkessä pysty ratkaisemaan vaikka kuinka haluaisi.

Neljä naista kertoo, millaista elämä on kun tuntuu, että joutuu olemaan oman kumppaninsa äiti.

Fyysisiä oireita ja katkeruutta

”Olen parisuhteessamme edelleen kumppanini äiti, vaikka meillä on puhuttu tästä kuviosta harva se päivä. Minä etsin mieheni likaiset vaatteet pesuun, joita hän jätti milloin mihinkin. Siivosin sohvan alta tyhjät karkkipussit, putsasin viemärien hajulukot, pesin saunan ja kodin matot. Lisäksi tiskasin, pakkasin hänelle vaatteet matkalaukkuun ja hoidin laskujen maksamiset kunnes fysiikkani alkoi pettää ja oireilla kipujen ja ärtyisyyden kautta.

”Olen katkera siitä, mihin rääkkiin itseni asetin.”

Olen kyllä yrittänyt kertoa miehelleni tästä ongelmasta, mutta viesti ei oikein tuntunut menevän perille. Nykyään olen katkera siitä, mihin rääkkiin olen itseni laittanut pelkästään sen takia, että olen ollut ihan liian kiltti. Miehelleni ei ole vielä nykyäänkään selvää, että kotityöt kuuluvat myös hänelle. Jatkan yhä kotitöiden suorittamista ja apua saan vain ruinaamalla.”

Äiti ja kotiapulainen, ei kumppani

”Olin ex-mieheni kotiapulainen ja lasten äiti, en juuri muuta. Kaikki kodinhoito oli vastuullani, vaikka tein ex-miehen yritykselle töitä. Hänen työnsä yrittäjänä oli ilmeisesti arvokkaampaa, eikä hän jaksanut nousta sohvalta kuin hakemaan olutta. Tilanne ratkesi erolla.”


Väsyttävää muistaa kaikki toisen puolesta

”Meillä molemmat kyllä huolehtivat pääosin kotitöistä ja siisteydestä, mutta tunnistan silti roolituksen siinä, että huolehdin asioista todella paljon enemmän. Muistutan menoista, kirjaan ne kalenteriin ja kysyn monta kertaa onko kaikki mukana. Muistutan myös ottamaan eväät mukaan töihin ja varaamaan hammaslääkärin. Lisäksi huolehdin ajoissa, että vaatteet pestään matkaa varten ja laskut maksetaan. Kyllästyttää olla se muistuttaja ja huolehtija.

”Välillä päätän olla huolehtimatta.”

Välillä päätän olla huolehtimatta. Usein seurauksena on se, ettei asioita tapahdu ollenkaan tai sitten todella myöhässä. Toivon, että oppimista tapahtuisi kantapään kautta.”

Tekisi mieli lopettaa vahtiminen

”Toisinaan on todella raskasta, kun tuntuu, että joutuu huolehtimaan ihan kaikesta. Kyse ei tunnu olevan edes kumppanin laiskuudesta vaan puhtaasta välinpitämättömyydestä: mitäs sitten, vaikka ei olla siivottu kahteen viikkoon, vaatteita lojuu lattioilla pitkin kämppää ja tavarat ovat ihan missä sattuu?

Olen useampaan otteeseen yrittänyt selittää, että mielestäni on vain reilua pitää koti sellaisessa kunnossa, että molemmat viihtyvät. Mutta yhteisymmärryksestä huolimatta tilanne palaa usein nopeasti ennalleen. Tuskin kumppani sitä tahallaan tekee, mutta ärsyttää silti.

”Usein tekisi mieli vain olla muistuttamatta laskujen maksamisesta”

Sama juttu myös muussa asioiden vahtimisessa: usein tekisi mieli vain olla muistuttamatta laskujen maksamisesta tai muusta, mutta en tietenkään halua kumppanini joutuvan ongelmiin. Kauheasti haluaisin ymmärtää, mutta aika hankalaa se on. Ehkä minua voisi ymmärtää välillä kovemmin.”

Jinjan

Neljä naista kertoo, miltä tuntuu olla kumppanille kuin äiti: ”Apua saan vain ruinaamalla”

Voi miten tutun kuuloista tekstiä. Meillä on usein ihan kauhea seutu, en vain enää yksinkertaisesti jaksa välittää rankan vuorotyö jälkeen. Toinen ei tee yhtään mitään pyytämättä, omien astioiden koneeseen laittaminen tuntuu olevan kunniamaininnan arvoinen suoritus. Erotahan tässä pitäisi, mutta sitkutetaan nyt kunnes lapsi on isompi, isänä on kuitenkin ihan hyvä. Muuten vaan saamaton vätys.
Lue kommentti
Miisa58

Neljä naista kertoo, miltä tuntuu olla kumppanille kuin äiti: ”Apua saan vain ruinaamalla”

Olen jo keski-iän ohittanut nainen, lapset maailmalla ja olen eronnut heidän isästään jo vuosia sitten. Pari vuotta sitten löysin uuden miehen, mukavan, kiltin ja rauhallisen. Pikkuhiljaa on vain käynyt niin, että kun hän asuu omillaan ja minä omillani, vietetään yhteiset viikonloput, joulut ja juhannukset ja viikollakin tavataan aina minun luonani. Minä tarjoan aamupalat, ruuat, välipalat, iltapalat. Hän tuo joskus kahvipaketin tai jotakin pientä ja kaljansa, ei maksa edes elokuvalippuani!...
Lue kommentti

Kun häpeämiseen tottuu ja siitä tulee riippuvuus, ihminen kaahaa elämässä eteenpäin jatkuvasti häpeänappula pohjassa.

Lounaalla kaveri kysyy, voiko tarjota ruuan päätteeksi kahvin ja pullan. Moni varmaan vaatimattomasti kiittäisi, mutta toisille viaton ehdotus voi olla hikoilun paikka. ”Mitä se nyt tuolla lailla kyselee, kai minulla nyt on pullaan varaa.” Ärsyttää, hävettää.

Tällaisella esimerkillä sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa kuvailee tilannetta, jossa ihmiselle on muodostunut riippuvuus häpeämisestä. Riippuvuuden takia ihminen ei osaa olla ilman häpeää, vaan jopa haluaa olla muita huonompi ja velloo häpeän tunteessa lähes nauttien siitä.

Miten sellaiseen tilanteeseen päätyy?

”Kun ihminen tottuu elämään jatkuvan häpeän kanssa, hän myös oppii häpeän suhteen avuttomaksi.”

– Kyseessä on usein paha itsearvostusongelma. Kun ihminen tottuu elämään jatkuvan häpeän kanssa, hän myös oppii häpeän suhteen avuttomaksi. Silloin mikä tahansa riittää eikä ihminen usko, että hän ansaitsisi parempaa missään asiassa, Viljamaa kuvailee.

Viljamaa on kirjoittanut aiemmin muun muassa narsismista ja addiktioista. Parhaillaan hän viimeistelee teosta häpeästä.

Viljamaan mukaan jatkuvaan häpeään tottunut ja tunteesta riippuvaiseksi tullut ihminen kokee, että oma elämä tapahtuu jossain toisaalla eikä siihen voi vaikuttaa.

– Esimerkiksi ihmissuhteissa tai työpaikan valinnassa häpeämisriippuvuus näkyy varman päälle pelaamisena ja riskittömyytenä. Kun häpeä liimautuu osaksi identiteettiä, se saa tarkastelemaan muita henkisestä poterosta. Kaikki, mitä muut tekevät, vaikuttaa hienolta. Kaikki, mitä itse tekee, taas on arvotonta. Arvottomuus saa tekemään tyhmiä valintoja, kuten tarttumaan aina vaatimattomimpaan vaihtoehtoon ja lopettamaan nopeasti yrittämisen, Viljamaa kuvailee.


Enemmän itsetuntemusta

Ongelman voi tunnistaa Viljamaan mukaan esimerkiksi siitä, että omia reaktioita erilaisissa tilanteissa ei osaa selittää.

– Ihmisen pitäisi oppia tunnistamaan, mistä erilaiset tunteet ja reaktiot johtuvat. Kun on hyvä itsetuntemus, ihminen tietää, minkälainen tilanne saa oman häpeänappulan juuttumaan pohjaan.

”Häpeäpäiväkirjan pitäminen voi auttaa syy-seuraus-suhteiden tunnistamista ja häpeäriippuvuudesta irrotautumista.”

Tällä tavoin esimerkiksi kahvin ja pullan tarjoamisesta nolostunut voi ymmärtää, mistä oma negatiivinen reaktio mahdollisesti johtuu. Ehkä paniikki johtui vuosien takaisesta huonosta taloudellisesta tilanteesta, ja häpeä siitä on pinttynyt turhan syvälle.

Entä jos ei osaa hahmottaa vastaavien tilanteiden syy–seuraus-suhteita?

– Ajatuksenvirtaan perustuvan häpeäpäiväkirjan pitäminen voi auttaa yhteyksien tunnistamista ja siten irrotautumista häpeäriippuvuudesta. Silloin voi oppia huomaamaan, mikä tai kuka sorkkii sitä omaa häpeänappulaa.

Viljasen mukaan muutaman vinkin avulla vääränlaisesta häpeästä on mahdollista päästä eroon.

– Haasta itsesi ja häpeäsi, jotta opit hiljalleen rohkeammaksi, ja opettele hyväksymään virheitäsi. Erilaisia häpeän syitä on myös syytä erotella toisistaan: on normaalia hävetä esimerkiksi omaa ylimielisyyttä, mutta väärin ajatella itsestään tyylillä ”minä nyt vain olen tällainen”.

Janne Viljamaan 12. kirja Hirveä häpeä ilmestyy syyskuussa 2018.