Kuva: Jussi Vierimaa
Kuva: Jussi Vierimaa

Turkulaiset Saara Laaksonen ja Emilia Leppänen vetävät nyt crossfitä miesten painoilla ja takovat voittoja kotiin.

Tässä he ovat, maamme kovimmat crossfit-naiset. Tämän vuoden Suomen mestari Saara Laaksonen ja SM-kakkonen Emilia Leppänen. Turkulaiset treenikaverukset, jotka valmentavat ja harjoittelevat yhdessä 3–4 kertaa viikossa.

Viime toukokuussa voimakaksikko tsemppasi toisensa huippusuorituksiin lajin epävirallisissa EM-kisoissa.

Mutta millaisia uhrauksia vahvuus on vaatinut?

Miesten nöyryyttäjät

Yhteistreeneissä Turun crossfit-salilla hikoilee parikymmentä miestä ja naista. Pukuhuoneen seinällä komeilevat Saaran ja Emilian EM-nimiplakaatit.

Salin puolella naiset tsemppaavat yhteistreeneissä siinä missä muutkin. He myöntävät, että miesten kanssa tulee helposti kisailtua.

– Ollaan vedetty miesten painoilla ja voitettu, Emilia kertoo.
– Miehet heittävät läppää, että taas tuli nöyryytys, hän nauraa.

Emilia on peitonnut salin kundit muun muassa 24 kilon kahvakuulasvingissä ja tuplanaruhypyissä.

– Ja mä lupaan voittaa kaikki käsilläkävelyssä, Saara huikkaa. Hän arvioi, että ainakin 40 metriä menee kepeästi.

Leuanvedot yrjöttivät aluksi

Kolme vuotta sitten oli toisin. Joukkuevoimisteluun ja tanssiin keskittynyt Emilia ei ollut käynytkään salilla. Hän kuuli crossfitistä tutultaan ja lupasi tulla ensimmäiselle peruskurssille, kun Turun-sali avataan. Emilia tykästyi lajiin heti, vaikka haasteita riitti.

– Aluksi en saanut yhtäkään leuanvetoa millään keinolla. Pelkkä ajatus niistä sai aikaan yrjöefektin.

Emilia ei luovuttanut – ja leuka ylitti tangon ensimmäistä kertaa kolmen kuukauden päästä.

Nyt Emilia tikkaa leukoja kuin vanha tekijä.

Crossfit parasta lääkettä

Saaran harrastustaipaleen alku ei ollut sen pehmeämpi. Kolme vuotta sitten hän lähti kannustamaan crossfitissä kisaavaa poika­ystäväänsä Karjalan kovin -kisoihin. Tarkoitus oli vain katsoa mittelöitä, mutta yhtäkkiä hän oli itsekin kisaamassa.

– En tiennyt liikkeistä mitään, paikat tulivat tosi kipeiksi ja koko touhu tuntui ihan älyttömältä.

Crossfit-untuvikko tuli kolmanneksi, mutta vannoi, ettei enää ikinä. Toisin kävi.

Aiemmin SM-tasolla seiväshypyssä ja nyrkkeilyssä kisannut Saara loukkasi solisluunsa treeneissä. Poikaystävä sai ylipuhuttua Saaran antamaan crossfitille uuden mahdollisuuden, jotta treenivamma paranisi. Kun tekniikka tuli tutuksi, innostus kasvoi ja solisluukin parani täysin.

Kisoissa oltava valmis kaikkeen

Emilia taas päätti keskittyä crossfitiin murrettuaan nilkkansa tanssitreeneissä. Vajaan puolen vuoden crossfittailun jälkeen nilkka oli taas kunnossa.

Molempia kiehtovat lajissa eniten sen monipuolisuus ja nopeat tulokset.
– Oman kehittymisen näkee nopeasti ja konkreettisesti painoista tai mittaamalla aikaa, Emilia sanoo.

– Seiväshyppykisoissa tiesin tasan tarkkaan, mitä tapahtuu. Mutta crossfit-treeneissä ja -kisoissa pitää olla valmis kaikkeen. Se pitää mielenkiinnon ja motivaation yllä, Saara lisää.

Mättöpäivää ja lepoa

Saara ja Emilia tutustuivat toisiinsa kisaryhmän treeneissä.
– Onpa voimakas ja aika hiljainen tyttö, Emilia muistaa miettineensä.
– Emppu taas oli silloinkin äänekäs ja nauravainen, Saara muistaa.

Crossfitissä treenataan koko kroppaa tasapuolisesti pareittain: kumpikin laskee toistoja ja tsemppaa toista vuorotellen. Saara ja Emilia antavat toisilleen myös tekniikkavinkkejä treeneissä. Toinen huomaa virheet helpommin kuin itse.

– Me ei olla missään maailman parhaita, vaan tasaisen vahvoja kaikessa. Juuri se on crossfitin idea, Saara sanoo.

Kova treeni vaatii myös kovan hölläilyn. Viikkoon kuuluu aina kehonhuoltoa, kaksi lepopäivää ja yksi mättöpäivä, jolloin voi syödä mitä haluaa kanawingseistä jäätelöön. Crossfitporukka käy yhdessä testaamassa myös muita lajeja, kuten wakeboardingia eli vesilautailua.

Vaikka treeneissä painetaan tosissaan, niiden jälkeen nautitaan elämästä.
– Olen oppinut sen, että kun ei jaksa nousta portaita, on parempi pitää lepopäivä, Emilia hymyilee.

Toisiaan täydentävät kirittäjät

Saara ja Emilia ovat yhtä mieltä siitä, että moni treeni olisi jäänyt kesken ilman toisen tai ryhmän tsemppiä. He täydentävät toisiaan myös taidoiltaan. Saaran vahvuus on käsivoimat, Empun taas jalkavoimat.

– Saara vetää leukoja kuin aropupu, ja saan siitä itsekin virtaa: pystyn, kun toikin pystyy!

Emilian maastavedot isoilla painoilla taas tsemppaavat Saaraa ylittämään itsensä.

– Olen monesti ajatellut, että jokin paino on liian painava. Mutta kun Emppu nostaa sen, tajuan, että pystyn itsekin, Saara sanoo.

Hän uskoi joskus, että 60 kilon tempaus olisi hänelle mahdoton. Nyt tangossa on ollut jo yli 70 kiloa.
– Enää ei voi sanoa, että mikään olisi mahdotonta.

Katso myös:

Supertehokas crossfit-treeni - katso videot!

Boss lady tietää, mitä tekee ja on itsevarma, mutta huomioi samalla myös muut.

Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres, huippumalli Ashley Graham, Paula Vesala – siinä muutama mahtava ja vahva ”boss lady” eli johtajanainen, jota oikeastaan kuka tahansa voi huoletta katsoa ylöspäin. Boss leideillä on yhteistä ainakin kadehdittavan hyvä asenne sekä rohkeus tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa.

Lue myös: ”Sellainen asenne, että kaikkien sietäisi ottaa mallia” – 10 naista, joita suomalaiset pitävät esikuvinaan

Boss leideistä on kyllä puhuttu jo pitkään, mutta mitä se ihan oikeasti tarkoittaa? Entä mistä tietää, onko itse todella sellainen, ja voiko sellaiseksi tulla?

Onneksi kuka tahansa voi olla oman elämänsä boss lady. Kokosimme 8 asiaa, joista boss ladyn tunnistaa:

  1. Luota itseesi. Boss lady on itsevarma eikä pelkää olla oma itsensä. Se jos jokin tekee johtajan. 
  2. Pukeudu tehdäksesi vaikutus – itseesi. Aito boss lady ei pukeudu muita vaan itseään varten. Se ei tarkoita töihin menemistä verkkarit päällä, vaan sitä, että pukeutuminen ei ole jotain millä miellyttää muita. Toiset ovat itsevarmoja farkuissa ja t-paidassa, toiset kynähameessa ja korkokengissä. Sinä päätät!
  3. Opi sanomaan ei. Varsinkin töissä ein sanominen voi olla toisinaan vaikeaa, koska toisten pettymys tuntuu pahalta. Boss lady kuitenkin tietää, milloin omat rajat tulevat vastaan, eikä ota esimerkiksi jokaista pientä tehtävää vastaan vain sen takia, että joku pyytää. Priorisointi ja omien voimavarojen tunnistaminen ovat tärkeitä ominaisuuksia.
  4. Opi sanomaan kyllä. Boss lady ei jätä hienoja mahdollisuuksia väliin, vaikka olisi vähän peloissaan. Rohkeasti kohti uusia kokemuksia ja menestystä sekä virheitä ja niistä oppimista!
  5. Tiedä, mitä haluat. Päättäväisyys pitää boss ladyn keskittyneenä ja tavoitteellisena, mitkä tekevät usein myös menestyneeksi. Esteet ovat vain kuoppia matkalla, eikä kukaan ole oikeutettu estämään boss leidiä pääsemästä sinne, minne hän haluaa.
  6. Unelmoi. Oikea boss lady uskaltaa unelmoida isosti, mutta tekee myös töitä niiden eteen. Ensin suunnitellaan mahtavia asioita, sitten tehdään itselle palvelus ja toteutetaan ne!
  7. Ole empaattinen. Boss leidit ovat tietenkin itsevarmoja, mutta se ei tarkoita tylyä tai tunteetonta, päinivastoin. Empatiakyky on boss ladyn yksi tärkeimmistä työkaluista: se tekee esimerkiksi johtajan työkavereiden silmissä helposti lähestyttäväksi ja samastuttavaksi. Boss lady ei kuitenkaan koskaan sallisi kenenkään kävelevän noin vain ylitseen, vaikka ymmärtäisikin muita.
  8. Ole rehellinen. Niin kauan kuin rehellisyys on ystävällistä eikä tuomitsevaa, rehellisyydestä boss ladya soimaavat eivät ehkä vain halua kohdata totuutta. Kukaan ei loppujen lopuksi hyödy siitä, että taputellaan päähän ja sanotaan, että meni ihan kivasti – boss lady uskaltaa kertoa esimerkiksi alaiselleen, missä voisi kehittyä.

Lähteet: Elite Daily ja Odussey

Mietityttääkö, onko uusi tuttavuus oikeasti luotettava? Vilkaise, mitä hänen kasvonsa asiasta kertovat.

Eleistä ja ilmeistä voi tunnetusti päätellä paljon. Ei tarvitse kuulla lainkaan puhetta, jotta voi tunnistaa esimerkiksi hymystä tai kulmien rypistämisestä, mitä toinen ajattelee.

Kasvoista voi kuitenkin päätellä paljon muutakin kuin tunteita. Monet tutkimukset kertovat, että pelkästään kasvojen muodon perusteella on mahdollista tietää ihmisestä mitä erikoisempia asioita.

Lue myös: Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

Kokosimme 4 asiaa, jotka on mahdollista päätellä pelkästään kasvojen perusteella:

1. Kasvojen muoto voi paljastaa, kuinka todennäköisesti pettää

Huolettaako, että uusi kumppani ei ehkä sittenkään ole ihan niin luotettava kuin olisit toivonut? Siitä voi saada viitteitä myös kasvojen muodosta. Newsweek-sivusto kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ne, joilla on lyhyet ja leveät kasvot, ovat seksuaalisesti motivoituneempia ja aktiivisempia kuin muut. Erityisesti miehet, joilla on leveät kasvot, ovat tutkimuksen perusteella avoimempia kevyille suhteille. He myös myönsivät muita useammin pettäneensä kumppaniaan.

Ihan pelkästään kasvojen muodon perusteella ei kannata ketään ruveta syyttämään pettämisestä, mutta ainakin tutkitusti voi todeta, että leveäkasvoisilla pettäminen voi tapahtua todennäköisemmin.

2. Tekoäly voi oppia tunnistamaan mielipiteitä ja älykkyyttä kasvojen perusteella

The Gurdian -sivusto kertoo, että uuden teknologian ansiosta lähitulevaisuudessa on mahdollista selvittää kasvojen perusteella esimerkiksi ihmisten poliittiset mielipiteet ja älykkyysosamäärä. Homma toimii niin, että tekoälylle näytetään kasapäin ihmisten kasvoja sekä kerrotaan, mitä puoluetta kukakin kannattaa. Tekoäly oppii tunnistamaan, millaiset kasvot esimerkiksi vihreiden kannattajilla on. Jos siis haluat pitää poliittiset mielipiteet itselläsi, pidä varasi: pian ei ehkä riitäkään puheenaiheen vaihtaminen!

3. Seksuaalinen suuntautuminen voi paljastua nenästä

Tsekkiläisessä tutkimuksessa vertailtiin hetero- ja homoseksuaalien kasvonpiirteitä sekä selvitettiin, millaiset asiat olivat kellekin ominaisia. Tutkimuksessa selvisi, että homoseksuaaleilla oli heteroita useammin melko leveät ja lyhyet kasvot sekä pienet ja lyhyet nenät. Kaikki oman elämänsä salapoliisit siis neniä tarkkailemaan – mitä ne muista ihmisistä oikein kertovatkaan?

4. Kulmakarvat kertovat persoonallisuudesta

Kasvojen ja ilmeiden tutkija Jean Haner on Byrdie-sivuston mukaan esittänyt, että kulmakarvoista on mahdollista päätellä paljon ihmisten luonteesta. Esimerkiksi kaarevat kulmakarvat kertovat kiltteydestä, suorat kulmakarvat kuuluvat yleensä loogisille ihmisille ja paksut kulmakarvat viittaavat hyvään itsetuntoon ja -luottamukseen. Olisikohan mahdollista nyppiä tai piirtää kulmansa tietyn muotoisiksi, jotta antaisi itsestään esimerkiksi itsevarman kuvan?