Kuva: Jussi Vierimaa
Kuva: Jussi Vierimaa

Turkulaiset Saara Laaksonen ja Emilia Leppänen vetävät nyt crossfitä miesten painoilla ja takovat voittoja kotiin.

Tässä he ovat, maamme kovimmat crossfit-naiset. Tämän vuoden Suomen mestari Saara Laaksonen ja SM-kakkonen Emilia Leppänen. Turkulaiset treenikaverukset, jotka valmentavat ja harjoittelevat yhdessä 3–4 kertaa viikossa.

Viime toukokuussa voimakaksikko tsemppasi toisensa huippusuorituksiin lajin epävirallisissa EM-kisoissa.

Mutta millaisia uhrauksia vahvuus on vaatinut?

Miesten nöyryyttäjät

Yhteistreeneissä Turun crossfit-salilla hikoilee parikymmentä miestä ja naista. Pukuhuoneen seinällä komeilevat Saaran ja Emilian EM-nimiplakaatit.

Salin puolella naiset tsemppaavat yhteistreeneissä siinä missä muutkin. He myöntävät, että miesten kanssa tulee helposti kisailtua.

– Ollaan vedetty miesten painoilla ja voitettu, Emilia kertoo.
– Miehet heittävät läppää, että taas tuli nöyryytys, hän nauraa.

Emilia on peitonnut salin kundit muun muassa 24 kilon kahvakuulasvingissä ja tuplanaruhypyissä.

– Ja mä lupaan voittaa kaikki käsilläkävelyssä, Saara huikkaa. Hän arvioi, että ainakin 40 metriä menee kepeästi.

Leuanvedot yrjöttivät aluksi

Kolme vuotta sitten oli toisin. Joukkuevoimisteluun ja tanssiin keskittynyt Emilia ei ollut käynytkään salilla. Hän kuuli crossfitistä tutultaan ja lupasi tulla ensimmäiselle peruskurssille, kun Turun-sali avataan. Emilia tykästyi lajiin heti, vaikka haasteita riitti.

– Aluksi en saanut yhtäkään leuanvetoa millään keinolla. Pelkkä ajatus niistä sai aikaan yrjöefektin.

Emilia ei luovuttanut – ja leuka ylitti tangon ensimmäistä kertaa kolmen kuukauden päästä.

Nyt Emilia tikkaa leukoja kuin vanha tekijä.

Crossfit parasta lääkettä

Saaran harrastustaipaleen alku ei ollut sen pehmeämpi. Kolme vuotta sitten hän lähti kannustamaan crossfitissä kisaavaa poika­ystäväänsä Karjalan kovin -kisoihin. Tarkoitus oli vain katsoa mittelöitä, mutta yhtäkkiä hän oli itsekin kisaamassa.

– En tiennyt liikkeistä mitään, paikat tulivat tosi kipeiksi ja koko touhu tuntui ihan älyttömältä.

Crossfit-untuvikko tuli kolmanneksi, mutta vannoi, ettei enää ikinä. Toisin kävi.

Aiemmin SM-tasolla seiväshypyssä ja nyrkkeilyssä kisannut Saara loukkasi solisluunsa treeneissä. Poikaystävä sai ylipuhuttua Saaran antamaan crossfitille uuden mahdollisuuden, jotta treenivamma paranisi. Kun tekniikka tuli tutuksi, innostus kasvoi ja solisluukin parani täysin.

Kisoissa oltava valmis kaikkeen

Emilia taas päätti keskittyä crossfitiin murrettuaan nilkkansa tanssitreeneissä. Vajaan puolen vuoden crossfittailun jälkeen nilkka oli taas kunnossa.

Molempia kiehtovat lajissa eniten sen monipuolisuus ja nopeat tulokset.
– Oman kehittymisen näkee nopeasti ja konkreettisesti painoista tai mittaamalla aikaa, Emilia sanoo.

– Seiväshyppykisoissa tiesin tasan tarkkaan, mitä tapahtuu. Mutta crossfit-treeneissä ja -kisoissa pitää olla valmis kaikkeen. Se pitää mielenkiinnon ja motivaation yllä, Saara lisää.

Mättöpäivää ja lepoa

Saara ja Emilia tutustuivat toisiinsa kisaryhmän treeneissä.
– Onpa voimakas ja aika hiljainen tyttö, Emilia muistaa miettineensä.
– Emppu taas oli silloinkin äänekäs ja nauravainen, Saara muistaa.

Crossfitissä treenataan koko kroppaa tasapuolisesti pareittain: kumpikin laskee toistoja ja tsemppaa toista vuorotellen. Saara ja Emilia antavat toisilleen myös tekniikkavinkkejä treeneissä. Toinen huomaa virheet helpommin kuin itse.

– Me ei olla missään maailman parhaita, vaan tasaisen vahvoja kaikessa. Juuri se on crossfitin idea, Saara sanoo.

Kova treeni vaatii myös kovan hölläilyn. Viikkoon kuuluu aina kehonhuoltoa, kaksi lepopäivää ja yksi mättöpäivä, jolloin voi syödä mitä haluaa kanawingseistä jäätelöön. Crossfitporukka käy yhdessä testaamassa myös muita lajeja, kuten wakeboardingia eli vesilautailua.

Vaikka treeneissä painetaan tosissaan, niiden jälkeen nautitaan elämästä.
– Olen oppinut sen, että kun ei jaksa nousta portaita, on parempi pitää lepopäivä, Emilia hymyilee.

Toisiaan täydentävät kirittäjät

Saara ja Emilia ovat yhtä mieltä siitä, että moni treeni olisi jäänyt kesken ilman toisen tai ryhmän tsemppiä. He täydentävät toisiaan myös taidoiltaan. Saaran vahvuus on käsivoimat, Empun taas jalkavoimat.

– Saara vetää leukoja kuin aropupu, ja saan siitä itsekin virtaa: pystyn, kun toikin pystyy!

Emilian maastavedot isoilla painoilla taas tsemppaavat Saaraa ylittämään itsensä.

– Olen monesti ajatellut, että jokin paino on liian painava. Mutta kun Emppu nostaa sen, tajuan, että pystyn itsekin, Saara sanoo.

Hän uskoi joskus, että 60 kilon tempaus olisi hänelle mahdoton. Nyt tangossa on ollut jo yli 70 kiloa.
– Enää ei voi sanoa, että mikään olisi mahdotonta.

Katso myös:

Supertehokas crossfit-treeni - katso videot!

Vaikka kumppaniaan rakastaisi kuinka paljon, toisen ”äitinä” ei ole erityisen palkitsevaa olla.

Siivousvastuu on lähestulkoon aina itsellä ja kaikenlaisista asioista laskuja myöten pitää muistuttaa, vaikka toinen lupasi hoitaa ne. Hetkinen – onkos tämä todella kumppanin heiniä vai enemmänkin äidin?

Välillä saattaa tuntua, että parisuhteessa ei ole kahta kumppania vaan äiti ja lapsi. Kun olo on suhteessa epätasa-arvoinen, syntyy auttamatta ongelmia, joita ei ihan hetkessä pysty ratkaisemaan vaikka kuinka haluaisi.

Neljä naista kertoo, millaista elämä on kun tuntuu, että joutuu olemaan oman kumppaninsa äiti.

Fyysisiä oireita ja katkeruutta

”Olen parisuhteessamme edelleen kumppanini äiti, vaikka meillä on puhuttu tästä kuviosta harva se päivä. Minä etsin mieheni likaiset vaatteet pesuun, joita hän jätti milloin mihinkin. Siivosin sohvan alta tyhjät karkkipussit, putsasin viemärien hajulukot, pesin saunan ja kodin matot. Lisäksi tiskasin, pakkasin hänelle vaatteet matkalaukkuun ja hoidin laskujen maksamiset kunnes fysiikkani alkoi pettää ja oireilla kipujen ja ärtyisyyden kautta.

”Olen katkera siitä, mihin rääkkiin itseni asetin.”

Olen kyllä yrittänyt kertoa miehelleni tästä ongelmasta, mutta viesti ei oikein tuntunut menevän perille. Nykyään olen katkera siitä, mihin rääkkiin olen itseni laittanut pelkästään sen takia, että olen ollut ihan liian kiltti. Miehelleni ei ole vielä nykyäänkään selvää, että kotityöt kuuluvat myös hänelle. Jatkan yhä kotitöiden suorittamista ja apua saan vain ruinaamalla.”

Äiti ja kotiapulainen, ei kumppani

”Olin ex-mieheni kotiapulainen ja lasten äiti, en juuri muuta. Kaikki kodinhoito oli vastuullani, vaikka tein ex-miehen yritykselle töitä. Hänen työnsä yrittäjänä oli ilmeisesti arvokkaampaa, eikä hän jaksanut nousta sohvalta kuin hakemaan olutta. Tilanne ratkesi erolla.”


Väsyttävää muistaa kaikki toisen puolesta

”Meillä molemmat kyllä huolehtivat pääosin kotitöistä ja siisteydestä, mutta tunnistan silti roolituksen siinä, että huolehdin asioista todella paljon enemmän. Muistutan menoista, kirjaan ne kalenteriin ja kysyn monta kertaa onko kaikki mukana. Muistutan myös ottamaan eväät mukaan töihin ja varaamaan hammaslääkärin. Lisäksi huolehdin ajoissa, että vaatteet pestään matkaa varten ja laskut maksetaan. Kyllästyttää olla se muistuttaja ja huolehtija.

”Välillä päätän olla huolehtimatta.”

Välillä päätän olla huolehtimatta. Usein seurauksena on se, ettei asioita tapahdu ollenkaan tai sitten todella myöhässä. Toivon, että oppimista tapahtuisi kantapään kautta.”

Tekisi mieli lopettaa vahtiminen

”Toisinaan on todella raskasta, kun tuntuu, että joutuu huolehtimaan ihan kaikesta. Kyse ei tunnu olevan edes kumppanin laiskuudesta vaan puhtaasta välinpitämättömyydestä: mitäs sitten, vaikka ei olla siivottu kahteen viikkoon, vaatteita lojuu lattioilla pitkin kämppää ja tavarat ovat ihan missä sattuu?

Olen useampaan otteeseen yrittänyt selittää, että mielestäni on vain reilua pitää koti sellaisessa kunnossa, että molemmat viihtyvät. Mutta yhteisymmärryksestä huolimatta tilanne palaa usein nopeasti ennalleen. Tuskin kumppani sitä tahallaan tekee, mutta ärsyttää silti.

”Usein tekisi mieli vain olla muistuttamatta laskujen maksamisesta”

Sama juttu myös muussa asioiden vahtimisessa: usein tekisi mieli vain olla muistuttamatta laskujen maksamisesta tai muusta, mutta en tietenkään halua kumppanini joutuvan ongelmiin. Kauheasti haluaisin ymmärtää, mutta aika hankalaa se on. Ehkä minua voisi ymmärtää välillä kovemmin.”

Jinjan

Neljä naista kertoo, miltä tuntuu olla kumppanille kuin äiti: ”Apua saan vain ruinaamalla”

Voi miten tutun kuuloista tekstiä. Meillä on usein ihan kauhea seutu, en vain enää yksinkertaisesti jaksa välittää rankan vuorotyö jälkeen. Toinen ei tee yhtään mitään pyytämättä, omien astioiden koneeseen laittaminen tuntuu olevan kunniamaininnan arvoinen suoritus. Erotahan tässä pitäisi, mutta sitkutetaan nyt kunnes lapsi on isompi, isänä on kuitenkin ihan hyvä. Muuten vaan saamaton vätys.
Lue kommentti
Miisa58

Neljä naista kertoo, miltä tuntuu olla kumppanille kuin äiti: ”Apua saan vain ruinaamalla”

Olen jo keski-iän ohittanut nainen, lapset maailmalla ja olen eronnut heidän isästään jo vuosia sitten. Pari vuotta sitten löysin uuden miehen, mukavan, kiltin ja rauhallisen. Pikkuhiljaa on vain käynyt niin, että kun hän asuu omillaan ja minä omillani, vietetään yhteiset viikonloput, joulut ja juhannukset ja viikollakin tavataan aina minun luonani. Minä tarjoan aamupalat, ruuat, välipalat, iltapalat. Hän tuo joskus kahvipaketin tai jotakin pientä ja kaljansa, ei maksa edes elokuvalippuani!...
Lue kommentti

Kun häpeämiseen tottuu ja siitä tulee riippuvuus, ihminen kaahaa elämässä eteenpäin jatkuvasti häpeänappula pohjassa.

Lounaalla kaveri kysyy, voiko tarjota ruuan päätteeksi kahvin ja pullan. Moni varmaan vaatimattomasti kiittäisi, mutta toisille viaton ehdotus voi olla hikoilun paikka. ”Mitä se nyt tuolla lailla kyselee, kai minulla nyt on pullaan varaa.” Ärsyttää, hävettää.

Tällaisella esimerkillä sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa kuvailee tilannetta, jossa ihmiselle on muodostunut riippuvuus häpeämisestä. Riippuvuuden takia ihminen ei osaa olla ilman häpeää, vaan jopa haluaa olla muita huonompi ja velloo häpeän tunteessa lähes nauttien siitä.

Miten sellaiseen tilanteeseen päätyy?

”Kun ihminen tottuu elämään jatkuvan häpeän kanssa, hän myös oppii häpeän suhteen avuttomaksi.”

– Kyseessä on usein paha itsearvostusongelma. Kun ihminen tottuu elämään jatkuvan häpeän kanssa, hän myös oppii häpeän suhteen avuttomaksi. Silloin mikä tahansa riittää eikä ihminen usko, että hän ansaitsisi parempaa missään asiassa, Viljamaa kuvailee.

Viljamaa on kirjoittanut aiemmin muun muassa narsismista ja addiktioista. Parhaillaan hän viimeistelee teosta häpeästä.

Viljamaan mukaan jatkuvaan häpeään tottunut ja tunteesta riippuvaiseksi tullut ihminen kokee, että oma elämä tapahtuu jossain toisaalla eikä siihen voi vaikuttaa.

– Esimerkiksi ihmissuhteissa tai työpaikan valinnassa häpeämisriippuvuus näkyy varman päälle pelaamisena ja riskittömyytenä. Kun häpeä liimautuu osaksi identiteettiä, se saa tarkastelemaan muita henkisestä poterosta. Kaikki, mitä muut tekevät, vaikuttaa hienolta. Kaikki, mitä itse tekee, taas on arvotonta. Arvottomuus saa tekemään tyhmiä valintoja, kuten tarttumaan aina vaatimattomimpaan vaihtoehtoon ja lopettamaan nopeasti yrittämisen, Viljamaa kuvailee.


Enemmän itsetuntemusta

Ongelman voi tunnistaa Viljamaan mukaan esimerkiksi siitä, että omia reaktioita erilaisissa tilanteissa ei osaa selittää.

– Ihmisen pitäisi oppia tunnistamaan, mistä erilaiset tunteet ja reaktiot johtuvat. Kun on hyvä itsetuntemus, ihminen tietää, minkälainen tilanne saa oman häpeänappulan juuttumaan pohjaan.

”Häpeäpäiväkirjan pitäminen voi auttaa syy-seuraus-suhteiden tunnistamista ja häpeäriippuvuudesta irrotautumista.”

Tällä tavoin esimerkiksi kahvin ja pullan tarjoamisesta nolostunut voi ymmärtää, mistä oma negatiivinen reaktio mahdollisesti johtuu. Ehkä paniikki johtui vuosien takaisesta huonosta taloudellisesta tilanteesta, ja häpeä siitä on pinttynyt turhan syvälle.

Entä jos ei osaa hahmottaa vastaavien tilanteiden syy–seuraus-suhteita?

– Ajatuksenvirtaan perustuvan häpeäpäiväkirjan pitäminen voi auttaa yhteyksien tunnistamista ja siten irrotautumista häpeäriippuvuudesta. Silloin voi oppia huomaamaan, mikä tai kuka sorkkii sitä omaa häpeänappulaa.

Viljasen mukaan muutaman vinkin avulla vääränlaisesta häpeästä on mahdollista päästä eroon.

– Haasta itsesi ja häpeäsi, jotta opit hiljalleen rohkeammaksi, ja opettele hyväksymään virheitäsi. Erilaisia häpeän syitä on myös syytä erotella toisistaan: on normaalia hävetä esimerkiksi omaa ylimielisyyttä, mutta väärin ajatella itsestään tyylillä ”minä nyt vain olen tällainen”.

Janne Viljamaan 12. kirja Hirveä häpeä ilmestyy syyskuussa 2018.