Me Naiset
|
Laura Lennes
Vähän tekisi mieli, ei auta. Kuva: Shutterstock
Vähän tekisi mieli, ei auta. Kuva: Shutterstock

Joulu lähestyy ja alkaa tehdä mieli lapata napaan yhtä sun toista. Kinkkua. Rosollia. Kalaa. Laatikoita. Suklaata! Näin mielitekoja voi yrittää hillitä.

Pöydällä odottaa suklaalevy. Se nököttää siinä aivan yksin, joku on sen siihen hylännyt. Jos nyt ihan pari palaa? Ei, itse asiassa tekisi mieli kiskaista koko levy!

Tuttu tunne?

Mielitekoja voi yrittää hillitä esimerkiksi mindfulnessin keinoin. Tietoinen syöminen, siitä on kyse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ideana on palauttaa syömiseen maalaisjärki ja oppia tunnistamaan oikea nälän tunne, painonhallintaan erikoistunut ravitsemusterapeutti Anette Palssa on kertonut Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietoisessa syömisessä ihmisen nälkä jaetaan seitsemään eri osanälkään. Osa niistä perustuu mielitekoihin. Aistihimoista voi esimerkiksi syntyä niin sanottu silmän ja nenän nälkä.

Tärkeää olisi oppia tunnistamaan ne tilanteet, joissa syö mielihyvän eikä kehon nälän vuoksi.

Etenkin joulun aikaan aistejamme pommitetaan visuaalisilla ärsykkeillä. Ja kuinka moni todella syö joulupöydässä vain sen verran kuin välttämättömästi tarvitsee selvitäkseen toimintakykyisenä?

Tahdonvoima ei yksin riitä, tarvitaan niksejä. Pahaan tilanteeseen voi kokeilla myös näitä Red-sivuston vinkkejä:

Käytä mielikuvitusta. Mieliteko yltyy jo, kun kuvittelee ihanan joulukinkun tuoksun ja murean koostumuksen kitalaessaan. Plymouthin yliopiston tutkimuksen mukaan mieliteot vähenivät, kun nälkäisiä ihmisiä pyydettiin kuvittelemaan itsensä ihanalle metsäkävelylle linnunlaulun sekaan. Pois mielestä, kinkku!

Omaa ruokafiilistelyä voi yrittää häiritä kokeellisella DVN-tekniikalla (Dynamic Visual Noise), jossa erikoiset pistekuviot alitajuisesti vaikuttavat aivoissa niin, että ruuan himo vähenisi. Tähän on sovelluskin.

Tai sitten: Tee jotain käsilläsi. Sellaista, joka vaatii yhteispeliä silmiltä ja käsiltä. Vaikka sitten näppäimistön naputtelua (tai ehkä jouluna mieluummin ahjojen avaamista). Haaveilu ruuasta häiriintyy.

Jos tämä kaikki epäonnistuu, ei auta kuin antaa mennä ja syödä. Ehkä se ei ole jouluna niin justiinsa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla