Juhannuksena saunaan kannattaa viedä ruusu lemmen nostattamiseksi ja tietenkin vihta. Rohkeimmat solmivat vastan perinteisen koivun sijaan katajan oksista.
Juhannuksena saunaan kannattaa viedä ruusu lemmen nostattamiseksi ja tietenkin vihta. Rohkeimmat solmivat vastan perinteisen koivun sijaan katajan oksista.

Saunaterapeutiksi valmistuneen näyttelijä Ria Katajan vinkeillä taiot tavalliseen saunaan juhlatunnelmaa ja hoidat itsesi hehkeäksi keskikesän juhlaan.  

1. Vihdo vaivat pois

Kaikki tietävät koivuvihdan, mutta kokeilepa joskus sitoa vasta eksoottisemmasta katajasta tai pajusta, joilla on paljon hyviä vaikutuksia.

Vanhan kansanviisauden mukaan katajavihdalla lähtevät kaikki vaivat. Katajaisen vastan kerääminen vaatii vähän vaivaa: yhdestä katajasta ei voi katkaista kaikkia oksia, sillä täysikasvuinen puu voi luovuttaa vain yhden tai kaksi oksaa vuodessa.

Muista myös, että katajavihdan tekemiseen tarvitaan maanomistajan lupa!

Katajavihdan sitomisessa kannattaa olla tarkkana: jotta neulaset eivät sojota suoraan saunojan selkään, vihta tulee koota niin, ettei siitä rönsyile ulospäin kovasti piikikkäitä oksia. Pieniä naarmuja ja jälkiä ei silti kannata säikähtää!

Pieniä naarmuja ja jälkiä ei kannata säikähtää.

Ennen vihtomista katajavihta upotetaan kokonaan lämpöiseen veteen, missä se saa muhia. Kun katajavihdalla ropsuttelun aloittaa jaloista saakka, saa samalla mikrohieronnan ja akupisteiden painelun.

Myös paju on oiva vihdan aines, sillä se antaa energiaa. Pajua kannattaisi aina olla vihdassa vähän mukana, ja erityisesti väsyneenä koko vihdan voi sitoa siitä.

Ja kyllä perinteinen koivuvihtakin toimii aina! Koivu on yleispuhdistava ja vaikuttaa positiivisesti immuunijärjestelmään.

2. Tuo saunaan ruusu – saat lempeä jussiin

Juhannuksena saunaan kannattaa tuoda ruusu lemmen nostattamiseksi. Rakkauden, ystävyyden, salaisuuksien ja kiitollisuuden kukka kaikkine piikkeineen ja terälehtineen symboloi elämän erilaisia vaiheita. Kaikista parasta on, jos tiedät metsässä kasvavan villiruusun, sillä siinä ei taatusti ole mitään teollista.

Sirottele ruusun terälehtiä lauteille ja jalkakylpyveteen.

Sirottele ruusun terälehtiä lauteille ja jalkakylpyveteen. Jos uskallat, voit sitoa sitä vihtaankin.

3. Pehmitä iho hunajalla

Hunaja on luonnon oma superfood niin sisäisesti kuin ulkoisesti käytettynä, sillä siinä on 200 eri vaikuttavaa ainetta. Hunaja pehmittää ihoa ja sitä voi hieroa suoraan ihoon löylyssä.

Saunahunajaa voi ostaa valmiina, mutta myös ihan perushunajaa sopii hyvin ihonhoitoon.

Kun lisäät hunajaan suolaa, saat helposti levitettävän seoksen.

Kun vielä lisäät hunajaan suolaa, saat helposti levitettävän seoksen, joka poistaa ihosta kuollutta pintasolukkoa.

Koska kuona-aineet kerääntyvät ihmisillä niveliin, kannattaa aloittaa hieromalla kaikki liikkuvat kohdat. Kun ihoa hieroo ja kuorii pikkuhiljaa, suola sulaa ja sen voi vaan pestä lopuksi pois. Kun rupsutat suolalla, muista varoa haavoja ja suonikohjuja, joiden kohdalla iho on ohut.

4. Tuo luonto sisään saunaan

Ihan tavalliseen kerrostalosaunaankin saa tunnelmaa pienillä jutuilla: Vie saunaan luonnosta vaikka kauniita kiviä tai mitä tahansa kasveja, kunhan ne eivät ole myrkyllisiä. Kynttilät toimivat aina!

Vie saunaan luonnosta kauniita kiviä tai mitä tahansa kasveja.

5. Hiukopalaa löylyjen päätteeksi

Saunan jälkeen maistuu tuore salaatti, josta saa ruokaisan vaikkapa grillaamalla siihen juustoa.  

Raikas vesi on mahtava janojuoma. Lisää sekaan minttua, mansikoita tai sitruksia. Tai jos haluat vaihtelua, kokeile salviaa ja kurkkua.

Ria Kataja on koulutettu saunaterapeutti, joka on kirjoittanut saunaterapiasta Mama Koon saunakirjan (Mesenaatti.me).

Lue lisää Rian ajatuksia saunaterapiasta Me Naisten numerosta 25/26/2017.

 

 

Jos olet muutenkin itkuisella tuulella, ei välttämättä kannata tarttua väkeviin.

”No en kyllä enää ikinä juo tequilaa. Siitä tulee ihan hirveän aggressiivinen humalatila. Ja ai kauhea, punaviini on vihoviimeistä. Ensimmäisen lasillisen jälkeen on seuraavassa mutkassa ihan kanttuvei.”

Jos on elämänsä aikana testaillut erilaisia alkoholijuomia, pystyy todennäköisesti samastumaan jollain tasolla edelliseen kuvailuun. Arkikokemuksen mukaan eri alkoholijuomat aiheuttavat varsin erilaisia tuntemuksia ihmisissä.

Nyt mutulle on myös tutkittua tukea! BMJ-tiedelehdessä julkaistun brittitutkimuksen mukaan erilaiset alkoholit ihan oikeasti vaikuttavat eri tavoin siihen, millainen humala niistä tulee.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vahvojen viinojen, puna- ja valkoviinin sekä oluen vaikutuksia ihmisten positiivisiin ja negatiivisiin tunteisiin. Tutkimukseen osallistui lähes 30 000 ihmistä 21 valtiosta. Osallistujat olivat 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia. Tutkimuksessa heitä pyydettiin arvioimaan omia tuntemuksiaan tietyn alkoholin nauttimisen jälkeen.

Näin kukin alkoholityyppi vaikuttaa ihmisiin tutkimuksen mukaan:

1. Väkevät – Itsevarmuus saattaa äityä liian hurjaksi.

Korkeavolttiset juomat saavat tutkimuksen mukaan olon kohoamaan huomattavan energiseksi, itsevarmaksi ja seksikkääksi. Positiivinen vaikutus näihin tunteisiin on paljon suurempi kuin viineillä ja oluella.

Tujuilla aineilla on kuitenkin synkkä kääntöpuoli. Tutkijoiden mukaan ne aiheuttavat muita juomia enemmän aggressiivisuutta, levottomuutta ja itkuisuutta.

Kyllä, Meredith. tequila saattaa ihan oikeasti olla se ongelma.

2. Punaviini – Väsymystä tiedossa.

Kaipaatko elämään rauhaa? Valitse lasi punaviiniä.

Tutkimuksen mukaan punkku rentouttaa valkoviiniä, tiukkoja ja olutta paremmin. Samaan aikaan se kuitenkin aiheuttaa eniten väsymystä. Seksikkyyttä ja itsevarmuutta punaviini tuo fiilikseen kohtuudella. Se lisää hieman taipumusta itkuisuuteen, mutta ei todellakaan yhtä paljon kuin vahvat viinat.

Tyylillä, yksi lasi vain rentouden vuoksi.

3. Valkoviini – Keskitien kulkijan valinta.

Kun haluat kohtuullisen määrän seksikkyyttä, itsevarmuutta ja rentoutta, valkoviini on valintasi. Se vaikuttaa useimmiten ihmisiin samalla tavalla kuin punaviini, mutta ei tuo mukanaan yhtä voimakasta väsymystä.

Vaikka valkoviini onkin hyvää, kehotamme kaikki juomaan vastuullisesti.

4. Olut – Ei vaikuta suuntaan tai toiseen.

Muihin alkoholijuomiin verrattuna olut aiheuttaa kaikista vähiten mitään tunnereaktioita. Se toki antaa lisäbuustia itsetunnolle ja saa olon tuntumaan seksikkäämmältä, mutta muihin juomiin verrattuna vaikutus ei ole merkittävä.

Mekin olemme epävarmoja siitä, mitä tässä kuvassa tapahtuu.

Oletko aina halunnut tietää, mikä on ”kännipersoonallisuutesi”. Tee testi: 

 

Juontaja Anni Hautala teki uuden aluevaltauksen – nyt hän on myös ruokakirjailija.

Anni Hautalan Ruokakirjaa juhlisti eilen iso joukko suosikkijuontajan läheisiä. Annin avopuoliso, stand up -koomikko Niko Kivelä kertoo, että he maistoivat koko uusioperheeseen voimin kirjan kehittelyvaiheessa kaikki sen reseptit.

– Olen hirvittävän ylpeä Annista. Luin yöllä kirjan kannesta kanteen. Nauroin myös monessa kohtaa, koska tekstit olivat niin Annin kuuloisia. Arvostan Annin aitoutta ja luottoa itseensä.

”Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus.”

 Anni tekee suurimman osan perheen ruuista.

– Hän on todella otettu, jos laitan kotona ruokaa. Minä taas yritän koko ajan naurattaa perhettä, se on rankinta minun kanssani elämisessä. Haluaisin, että kaikki ovat aina hyvällä tuulella, mikä on tietenkin mahdottomuus, kovalla tahdilla stand up -keikkoja tekevä Niko sanoo.

Viime vuodet useita tv-ohjelmia juontanut Anni pitää puolestaan kevään taukoa tv-töistä ja keskittyy Aamulypsyn juontamiseen sekä perheeseen.

– Haaveilen, että voisin sitten tehdä viikonloppuisin enemmän fine dining -ruokia perheelle. Aika usein kiireessä päädyn siihen jauhelihakastikkeeseen, jota kaikki syövät mielellään.

”Pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.”

Ensi viikolla nähtävä Idolsin finaalijakso on Annin viimeinen tv-työ hetkeen.

– Odotan innolla, että kaikki ylimääräiset työt jäävät hetkeksi pois. Toisaalta pelkään, että iskeekö minuun festarimasennus, kun kukaan ei ole koko ajan meikkaamassa minua kuvauskuntoon.

 Niko ja Anni eivät juuri ole kommentoineet aikaisemmin yhteiselämäänsä. Avoliitossa asuva pari ei ole kihloissa.

– Se on varmaan aika paljon minusta kiinni, ei ole nytkään sormusta taskussa, Niko virnisti.