Sport
”Laihduttamisella kaipasin vain muiden hyväksyntää”, Jessica sanoo.
”Laihduttamisella kaipasin vain muiden hyväksyntää”, Jessica sanoo.

Ensin Crohnin tauti vei huonoon kuntoon, sitten kova treenaaminen uuvutti täysin.

Ei tuollaisesta lihavasta löllykästä, yksinhuoltajan lapsesta tule koskaan mitään, yläasteen opettaja ennusti.

Jessica Rosenberg oli aina ollut tuhti tyttö. Ala-asteella hurjia kasvupyrähdyksiä yritettiin hillitä estrogeenilääkityksellä. Hormonit ja vanhempien ero lisäsivät ruokahalua entisestään, ja viidennellä luokalla painoa oli jo 80 kiloa. Jessicaa kiusattiin koko kouluaika, ja yläasteella nälvijöiden joukkoon liittyi myös opettaja.

– Pohjalaisella jääräpäisyydellä sinnittelin koulun loppuun ja muutin 16-vuotiaana yksin Vaasaan. Kampaamokoulussa ja myöhemmin maskeerauskoulussa tapasin värikkäitä, taiteellisia tyyppejä ja sain kavereita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teini-iästä alkanut jojoilu kuitenkin jatkui. Aina oli menossa pussikeittodieetti, karppaus tai paasto, mutta kilot tulivat takaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parikymppisenä Jessica työskenteli unelmatyössään maskeeraajana Tampereen teatterissa ja Ylellä, mutta elämänhallinta oli karannut käsistä. Hän ei ollut koskaan harrastanut liikuntaa, ja painoa oli 117 kiloa.

– Olin väsynyt, minulla oli vatsakipuja ja veristä ripulia, mutta puskin vain eteenpäin, kuten olen aina tottunut tekemään.

Sitten Jessica heräsi sairaalasta tiputuksesta. Poikaystävä oli löytänyt hänet pyörtyneenä vessan lattialta. Diagnoosina oli vatsahaava ja epäilys Crohnin taudista. Lääkärin mukaan vuosikausia kestänyt jatkuva laihduttaminen voi johtaa myös kroonisen suolistosairauden puhkeamiseen.

Puskin vain eteenpäin, kuten olen aina tottunut tekemään.

– Minuun iski hätä ja tunsin syyllisyyttä kehoni laiminlyönnistä. Päätin saada itseni kuntoon.

Veriarvojen tervehtyminen ja tulehduksen rauhoittaminen veivät puoli vuotta. Elämäntapamuutos eteni pienin askelin. Jessica jätti lihan ja gluteenin pois, ja terveellisesti syömällä paino laski 20 kiloa neljässä vuodessa.

Vuonna 2015 hän päätti alkaa myös liikkua ja aloitti salitreenin - ensin itsekseen ja sitten personal trainerin kanssa. Paino putosi 3 kuukaudessa 15 kiloa.

Nyt Jessica tekee salilla pitkiä sarjoja pienillä painoilla, jotta keho ei virittyisi ylitilaan ja sairauden oireet pysyisivät poissa.
Nyt Jessica tekee salilla pitkiä sarjoja pienillä painoilla, jotta keho ei virittyisi ylitilaan ja sairauden oireet pysyisivät poissa.

– Olin ensimmäistä kertaa elämässäni normaalipainoinen. Innostuin kovasta salitreenistä niin paljon, että päätin jatkaa harjoittelua omin päin, ehkä jopa kisalavoille asti.

Harjoitusmäärät tuplaantuivat, ja pian koko elämä pyöri treenin ja ruoan punnitsemisen ympärillä. Viime syksynä Jessica uupui toistamiseen.

– Kuukautiset olivat jääneet pois, ja kilpirauhanen kävi vajaalla. Veriripuli alkoi taas, ja tällä kertaa diagnoosi vahvistui: minulla oli Crohnin tauti. Lääkäri määräsi puolen vuoden liikuntakiellon.

Opettelen tunnistamaan kultaisen keskitien. Miltä kehossa tuntuu?

Jessica kokeili molemmat ääripäät huonoin seurauksin.

– Opettelen tunnistamaan kultaisen keskitien. Miltä kehossa tuntuu? Mitä se kaipaa? Millaisesta liikunnasta pidän?

Elämää rauhoittamalla myös suolistosairauden oireet ovat pysyneet poissa. Jessica käy pari kertaa viikossa salilla, mutta tekee nyt "satujumppaa" eli pitkiä sarjoja pienillä painoilla.

Jessica tunnistaa nyt, että lapsuuden kokemukset ovat kummitelleet näennäisen reippauden taustalla.

– Halusin laihduttaa ja näyttää hyvältä, jotta minut hyväksyttäisiin. Työskentelen tanssijoiden ja esiintyjien kanssa, ja ulkonäköpaineet ovat koko ajan läsnä.

Nyt Jessica tekee salilla "satujumppaa".

Itsensä kuuntelu tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tänään Jessica ei lähdekään salille, kuten oli suunnitellut. Hän venyttelee hieman ja istuu nojatuoliin lukemaan hyvää kirjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla