Kuvat
Sanoma-arkisto / Tea Karvinen
Jo luontokuvien katsominen tekee hyvää, mutta parhaiten luonto toimii paikan päällä koettuna.
Jo luontokuvien katsominen tekee hyvää, mutta parhaiten luonto toimii paikan päällä koettuna.

Luonnon rentouttava vaikutus on kaikille tuttu juttu, mutta joskus laiskuus ottaa voiton ulkoilusta. Metsäkuuri saattaa olla ratkaisu tähän pulmaan.

Luonto tuo hyvää oloa lukemattomilla, tieteellisesti todistetuilla tavoilla. Tuttu juttu – ja silti nysvään älypuhelintani neljän seinän sisällä. Pelkkä tieto metsässä samoilemisen rauhoittavista ja rentouttavista vaikutuksista harvoin riittää saamaan vaelluskenkiä jalkaan asti.

Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa jotkut lääkärit ovat ratkaisseet ongelman alkamalla määrätä luonnossa liikkumista lääkekuurien tapaan. Kun on mustaa valkoisella siitä, että metsän siimes kutsuu tietyin välein, ja vielä arvovaltaisen ammattilaisen signeeraus alla, tulee pöpelikköön lähdettyä ihan eri tavalla.

Jotta metsäkuurien hakijat eivät kuormittaisi kuntiemme ennestään ruuhkaisia sote-palveluita, Me Naiset -lehti laati jokamimmin luontokuurin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ota talteen!

  • Lääkkeeksi mielen ja kehon kolotuksiin sekä muihin vaihteleviin vaivoihin määrätään vaeltelua lähimmässä metsässä.
  • Rinnakkaisvalmisteet, kuten puistot ja kansallispuistot, käyvät yhtä hyvin. Kaikissa näissä on vaikuttavana aineena luonto.
  • Pienin suositeltava annostus on 15 minuuttia kahdesti viikossa. Annostusta nostetaan, kunnes hoito tuntuu tehoavan. Jos olet ottanut enemmän metsää kuin sinulle määrättiin, jatka samaan malliin.
  • Yleisinä sivuvaikutuksina on raportoitu mielialan paranemista, stressinpuutetta ja arkielämän ärsytysten haihtumista pois. Luonnossa liikkuminen aiheuttaa herkästi riippuvuutta.
  • Jos käytät muita lääkkeitä, sinulla on kroonisia sairauksia, olet raskaana tai imetät, älä suotta konsultoi lääkäriä vaan lähde jo nauttimaan luonnosta oman jaksamisesi mukaan!
  • Varoitus! Älypuhelin heikentää valmisteen tehoa. Ota metsäannos eri aikaan älylaitteiden kanssa.

Luontoa fiilistelevää seuraa löydät Me Naisten Mimmit liikkuu ja lepää -ryhmästä Facebookista. Näin ryhmäläiset kertovat luonnon vaikutuksista:

”Saan luonnosta voimaa, energiaa, rauhaa, kauneutta, yhteenkuuluvuutta ja onnenhetkiä, eli vaikka mitä! Luonnon keskellä on itketty ja naurettu ja aina voimaannuttu.” Jaana Santikko

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Metsä on antanut minulle juoksuharrastuksen. Kun muutaman sata metriä on päässyt juoksemaan metsässä, alkaa hymy löytyä kuin itsestään. Jalat myös tykkäävät vaihtelevasta ja epätasaisesta alustasta.” Liisa Ruonakoski

”Parasta on, kun jättää kännykän kotiin. Silloin antaa aivoille luvan rentoutua ilman ylimääräisiä ärsykkeitä. Viime syksynä innostuin sienestämisestä, ja lähes joka koiralenkiltä palasin kakkapussit, taskut ja jopa huppu täynnä sieniä.” Johanna Jäväjä

Hölmölä

Vielä kun näytätte missä niitä metsiä on? Avohakkuuraiskioita kyllä löytyy joka suunnasta ja rantoihin jätetty jokunen yksittäinen puu, jonka seuraava myrsky sitten kaataa. Suomen luonto näyttää enimmikseen Tali-Ihantalalle 1944 kun on ahneuksissaan pitänyt kauniit metsät vaihtaa lasihelmiin. Toisena hallitsevana luontotyyppinä keskenkasvuiset risukot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla