Aloittelija saa jalat tärisemään, kokeneemmalla tärisee koko kroppa. Kuva: Susanna Kekkonen
Aloittelija saa jalat tärisemään, kokeneemmalla tärisee koko kroppa. Kuva: Susanna Kekkonen

Kaikki me osaamme täristä. Ja siitä TRE:ssä on kyse.

– Huomaatko? Sä täriset.

Tosiaan, jalkani tärisevät. Kehoni osaa! Lihakseni väpäjävät samalla tavalla kuin usein jumppatunnin loppuvenyttelyssä, jolloin se on noloa, mutta nyt ei ole: menossa on TRE-stressinpurku, ja vapinaa tavoitellaan. Tuolla lattialla kokeneemmat harrastajat näyttävät siltä kuin heillä olisi epilepsiakohtaus. Mihinköhän tässä vielä päädytään?

Kohtaa jumisi

Kunnollinen rentoutuminen. Tuntuma omaan kehoon. Hyvä ryhti. Niitä ovat tulleet hakemaan kymmenkunta TRE-ryhmäharjoituksen osanottajaa. TRE-kouluttaja Jyrki Rytilä kertoo aluksi, mistä on kysymys: vapina on kehon luontainen tapa purkaa stressiä, ja nyt opetellaan löytämään se estojen alta.

– Meidän liikkumisemme on sosiaalisesti hirveän säänneltyä. Aikuinen vapisee ison stressin, vaikka onnettomuuden, jälkeen. Mutta yleensä me hallitsemme kehomme, koska meidät on opetettu olemaan paikallamme – emme ala täristä, jos saamme haukut pomolta. Kaikki stressi ja pelko kertyvät kroppaan.

TRE-esitteessä todetaan, että ”syvien lihasjännitysten vapautuessa kehossa herää luontainen pyrkimys kokonaisvaltaiseen eheytymiseen, jolloin kehon aistimukset, tunteet ja ajattelu jäsentyvät uudelleen yksilön omaksi tavaksi kokea itsensä ja olemisensa”.

Kuulostaa ylevältä. Hörhöhälyttimeni alkaa piipata kokonaisvaltaisen eheytymisen kohdalla, mutta tunti vaikuttaa mukavan maanläheiseltä: Jyrki puhuu lonkan koukistajista, ei eheytymisestä.

 


Ensin kiusataan syviä lihaksia, sitten annetaan niiden täristä. Jyrki Rytilä korjaa asentoa, jos tarvitsee.

 

Kuin 90 prosenttia suomalaisista

Nyt on jännitetty syviä lihaksia, istuttu seinää vasten reisien varassa ja siirrytty lattialle selälleen. Jyrki käy välillä neuvomassa. Tärinää ei tarvitse maanitella, mutta onhan tämä hassun tuntuista. Voin kuulemma kuunnella kehoani: jos se haluaa esimerkiksi käydä vessassa, sen kuin menen.

– Miltä tuntuu? Jyrki kysyy.

– Ihan ookoo, vastaan.

– Hyvä. 90 prosenttia suomalaisista vastaa, että ihan ookoo.

Olen juuri miettimässä, menisinkö kotiin kaupan kautta, kun kuulen ohjaajan neuvovan vieressä tärisevää miestä: ”Jos susta tuntuu, että alat poistua tästä tilasta, avaa silmät.” Jännä. Ei minusta tunnu yhtään siltä, että sieluni olisi jättämässä ruumiin.

Keho takaisin, pala kerrallaan

Osallistujissa on tasaisesti miehiä ja naisia: muutama jooganharrastaja, joku on saanut vinkin vyöhyketerapeutiltaan, joku kaveriltaan. Vuosia TRE:tä harrastanut Raija kertoo tuntevansa, että hän saa pala palalta kehoaan takaisin.

– Luulen, että minun jumitukseni liittyvät siihen, että minut on yritetty kohdussa kääntää kaksi kertaa.

Toinen Raija taas sanoo hakevansa ihan vain rentoutusta. Olo tuntuukin hauskasti urheilleelta. Mitähän minun käy, jos kokeilen tätä kotona? Jyrki suosittelee: parin kerran jälkeen tärinä vain leviää ylävartaloonkin ja purkaa siellä jännityksiä – saan helpot ohjeet monisteena. Joskus voi käydä niin, että mieleen nousee jokin traumaattinen asia, jonka on unohtanut.

– Se on hyvin harvinaista. Mutta ei kannata säikähtää, koska niin voi käydä; mulle kävi. Olin yllättynyt, koska en tiennyt unohtaneeni mitään. Sellaisia me olemme, me unohdamme.

Menisinkö uudestaan? Mikä jottei, ainakin kotona pitää kokeilla.

TRE-stressinpurkuliikkeet

Tulee sanoista Trauma Releasing Excercise.

David Bercelin kehittämä itsehoitomenetelmä, jossa pannaan lihakset tärisemään, tavoitteena kehon luonnollinen palautumismekanismi.

Käytetty posttraumaattisen stressin purkamisessa esimerkiksi Nepalin maanjäristyksen jälkeen ja Turkissa pakolaisille.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.