Aloittelija saa jalat tärisemään, kokeneemmalla tärisee koko kroppa. Kuva: Susanna Kekkonen
Aloittelija saa jalat tärisemään, kokeneemmalla tärisee koko kroppa. Kuva: Susanna Kekkonen

Kaikki me osaamme täristä. Ja siitä TRE:ssä on kyse.

– Huomaatko? Sä täriset.

Tosiaan, jalkani tärisevät. Kehoni osaa! Lihakseni väpäjävät samalla tavalla kuin usein jumppatunnin loppuvenyttelyssä, jolloin se on noloa, mutta nyt ei ole: menossa on TRE-stressinpurku, ja vapinaa tavoitellaan. Tuolla lattialla kokeneemmat harrastajat näyttävät siltä kuin heillä olisi epilepsiakohtaus. Mihinköhän tässä vielä päädytään?

Kohtaa jumisi

Kunnollinen rentoutuminen. Tuntuma omaan kehoon. Hyvä ryhti. Niitä ovat tulleet hakemaan kymmenkunta TRE-ryhmäharjoituksen osanottajaa. TRE-kouluttaja Jyrki Rytilä kertoo aluksi, mistä on kysymys: vapina on kehon luontainen tapa purkaa stressiä, ja nyt opetellaan löytämään se estojen alta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Meidän liikkumisemme on sosiaalisesti hirveän säänneltyä. Aikuinen vapisee ison stressin, vaikka onnettomuuden, jälkeen. Mutta yleensä me hallitsemme kehomme, koska meidät on opetettu olemaan paikallamme – emme ala täristä, jos saamme haukut pomolta. Kaikki stressi ja pelko kertyvät kroppaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

TRE-esitteessä todetaan, että ”syvien lihasjännitysten vapautuessa kehossa herää luontainen pyrkimys kokonaisvaltaiseen eheytymiseen, jolloin kehon aistimukset, tunteet ja ajattelu jäsentyvät uudelleen yksilön omaksi tavaksi kokea itsensä ja olemisensa”.

Kuulostaa ylevältä. Hörhöhälyttimeni alkaa piipata kokonaisvaltaisen eheytymisen kohdalla, mutta tunti vaikuttaa mukavan maanläheiseltä: Jyrki puhuu lonkan koukistajista, ei eheytymisestä.

 

Ensin kiusataan syviä lihaksia, sitten annetaan niiden täristä. Jyrki Rytilä korjaa asentoa, jos tarvitsee.

 

Kuin 90 prosenttia suomalaisista

Nyt on jännitetty syviä lihaksia, istuttu seinää vasten reisien varassa ja siirrytty lattialle selälleen. Jyrki käy välillä neuvomassa. Tärinää ei tarvitse maanitella, mutta onhan tämä hassun tuntuista. Voin kuulemma kuunnella kehoani: jos se haluaa esimerkiksi käydä vessassa, sen kuin menen.

– Miltä tuntuu? Jyrki kysyy.

– Ihan ookoo, vastaan.

– Hyvä. 90 prosenttia suomalaisista vastaa, että ihan ookoo.

Olen juuri miettimässä, menisinkö kotiin kaupan kautta, kun kuulen ohjaajan neuvovan vieressä tärisevää miestä: ”Jos susta tuntuu, että alat poistua tästä tilasta, avaa silmät.” Jännä. Ei minusta tunnu yhtään siltä, että sieluni olisi jättämässä ruumiin.

Keho takaisin, pala kerrallaan

Osallistujissa on tasaisesti miehiä ja naisia: muutama jooganharrastaja, joku on saanut vinkin vyöhyketerapeutiltaan, joku kaveriltaan. Vuosia TRE:tä harrastanut Raija kertoo tuntevansa, että hän saa pala palalta kehoaan takaisin.

– Luulen, että minun jumitukseni liittyvät siihen, että minut on yritetty kohdussa kääntää kaksi kertaa.

Toinen Raija taas sanoo hakevansa ihan vain rentoutusta. Olo tuntuukin hauskasti urheilleelta. Mitähän minun käy, jos kokeilen tätä kotona? Jyrki suosittelee: parin kerran jälkeen tärinä vain leviää ylävartaloonkin ja purkaa siellä jännityksiä – saan helpot ohjeet monisteena. Joskus voi käydä niin, että mieleen nousee jokin traumaattinen asia, jonka on unohtanut.

– Se on hyvin harvinaista. Mutta ei kannata säikähtää, koska niin voi käydä; mulle kävi. Olin yllättynyt, koska en tiennyt unohtaneeni mitään. Sellaisia me olemme, me unohdamme.

Menisinkö uudestaan? Mikä jottei, ainakin kotona pitää kokeilla.

TRE-stressinpurkuliikkeet

Tulee sanoista Trauma Releasing Excercise.

David Bercelin kehittämä itsehoitomenetelmä, jossa pannaan lihakset tärisemään, tavoitteena kehon luonnollinen palautumismekanismi.

Käytetty posttraumaattisen stressin purkamisessa esimerkiksi Nepalin maanjäristyksen jälkeen ja Turkissa pakolaisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla