Kynsiharjat, seis! Jos harjaa ei kuivata huolellisesti, se voi olla oikea bakteeripesäke. Kynnenaluset voi kaapia mähmättömiksi myös appelsiinipuisella manikyyritikulla. Kuva: Shutterstock
Kynsiharjat, seis! Jos harjaa ei kuivata huolellisesti, se voi olla oikea bakteeripesäke. Kynnenaluset voi kaapia mähmättömiksi myös appelsiinipuisella manikyyritikulla. Kuva: Shutterstock

Kynsiesi alla muhii monenmoista. Erityisesti yksi kauneustuote saattaa lisätä bakteeritahman määrää.

Kynsien alla majailevaa vaaleaa tahmaa on vaikea kuvailla, mutta kaikki me tunnemme täsmälleen sen pehmeän, mähmäisen koostumuksen. Massan alkuperän pohtiminen ehkä ällöttää kevyesti, mutta kyllähän se kiinnostaa. Mistä tahma oikein koostuu?

Lähinnä kynsien alapinnan keratiinijäännöksistä ja ihosoluista, kertoo dermatologi Dana Stern Women’s Health -lehdessä. Lisäksi cocktailissa on usein mukana vaatteiden nöyhtää, kosmetiikkatuotteita ja likaa noin yleensä. Erityisesti paksu käsivoide jää helposti kynsien alle muhimaan. Jos mähmä yököttää, vaihda ohuempaan voiteeseen tai öljyyn.

Vaalea mähmä on ok

Sternin mukaan mähmä kynsien alla on paitsi yleistä, onneksi myös melko harmitonta. Jos sen väri on kuitenkin vaalean sijasta vihertävä, kynsien alla on bakteerikasvustoa.

– Joillain bakteereilla on erityinen mieltymys kynteen ja sitä ympäröiviin alueisiin, Stern kertoo.

Hätäavuksi kannattaa upottaa kynnet suihkussa valkoiseen palasaippuaan. Toimenpide puhdistaa ongelma-aluetta pöpöistä.

Tekokynnet ovat likaisimpia

Rakennekynnet ehkä näyttävät siisteiltä, mutta ne saattavat piilottaa alleen likaisen salaisuuden. Pitkät tekokynnet ovat mähmälle kuin suojaisa poukama, jonka alle kerääntyä. Tekokynsissä saattaa myös olla pikku koloja, joissa haitalliset bakteerit lisääntyvät.

Kannattaako kynsienpureskelu sittenkin?

Vaikka kynsienpureskelu on harrastus, johon harvoin rohkaistaan, siinä on jotain hyvääkin. Kynsienpureskelijoilla on nimittäin tutkimuksen mukaan muita puhtaammat kynnet. Ikävä kyllä hyvät uutiset jäävät tähän, koska tutkimuksen mukaan kynsien mutustajat tulevat syöneeksi muita enemmän bakteereita. Nam nam!

Lue lisää:

Yök! Arvaa, kuinka monta bakteeria elää hammasharjassasi

Näihin bakteeripesäkkeisiin kosket säännöllisesti, vaikket tahtoisi

Näin bakteerikammo vaikuttaa elämään: ”Lähdin yleisötapahtumasta taksilla sisävessaan”

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.