Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Mutta vaikka jomottaisi, liikkuminen kannattaa aina. Osalle nivelrikko ei aiheuta mitään oireita.

Koko päivän pihahommien jälkeen polvi on kipeä ja kävellessä tuntuu kuin se pettäisi alta. Onko tämä nyt sitä nivelrikkoa?

Alkava nivelrikko aiheuttaa kipuja usein juuri niveltä kuormittavan raskaamman tekemisen yhteydessä.

– Tavallisesti nivelrikko iskee juuri polveen tai lonkkaan, mutta sitä esiintyy myös sormissa ja käsissä. Se voi tulla mihin tahansa niveleen, jopa leukaan, sanoo fysiatrian professori ja HYKSin osastonylilääkäri Jari Arokoski.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireet aaltoilevat

Jomottaa, vihloo tai pistää, ja kipu pahenee liikkuessa ja rauhoittuu levossa. Pidemmän istumisen tai yöunien jälkeen liikkeelle lähteminen voi tuntua kankealta. Näitä tuntemuksia nivelrikko aiheuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Polvessa kipu tuntuu usein paikallisesti ja erityisesti sisäosassa. Kipu voi myös säteillä niveltä laajemmalle alueelle: esimerkiksi lonkan nivelrikkokipu saattaa tuntua nivustaipeessa tai jopa pakarassa.

Kipu voi tuntua jopa pakarassa.

Kun sairaus etenee, särkyä voi tuntua levossakin.

– Tavallisesti oireet aaltoilevat eli välillä pahenevat ja sitten helpottavat. Pahenemisvaihe voi kestää viikkoja tai kuukausia, kunnes helpottaa. Oireet vaihtelevat myös yksilöllisesti. Ihminen voi sairastaa hankalaa nivelrikkoa mutta selvitä ilman kipuja. Joskus kivuton nivelrikko löytyy tutkimuksissa aivan sattumalta.

Ikä ei tule yksin

Sairaus yleistyy iän myötä: yli 30-vuotiaista naisista polven nivelrikkoa sairastaa kahdeksan prosenttia, yli 75-vuotiaista sairaus on jo joka kolmannella.

Lonkkanivelrikkoa on yli kolmekymppisistä vain viidellä kuudella prosentilla, 75-vuotiaista sitä sairastaa joka viides.

Sairauden perimmäistä syytä ei vieläkään tiedetä.

– Nivelrikko on monisyinen sairaus, jossa on kyse niveltä ylläpitävien ja tuhoavien mekanismien epätasapainosta. Sairauden selvimpiä riskitekijöitä ovat silti isot nivelvammat, lihavuus tai raskas fyysinen työ.

Vaihdevuodet lisäävät nivelrikon esiintymistä.

Nivelrikossa nivelen luiden suojana oleva rustokudos rappeutuu vähitellen eikä enää uusiudu ennalleen. Toisilla nivelrusto on synnynnäisesti lujempi, toisilla helpommin vaurioituva.

Vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla nivelrikkoa esiintyy enemmän kuin miehillä.

– Syyksi on epäilty hormonaalisia eroja, mutta tutkimuksissa sitä ei ole voitu osoittaa. Naisilla nivelten yliliikkuvuus on tavallisempaa kuin miehillä, mutta nivelten löysyys tai yliliikkuvuus ei itsessään aiheuta nivelrikkoa, jos siihen ei liity vammautumista.

Rikko vaan ei reuma

Moni nivelrikkoa sairastava sekoittaa vamman nivelreumaan.

Nivelrikkoa potevan aamujäykkyys kestää noin puoli tuntia, reumasairauksista kärsivät joutuvat yleensä odottamaan nivelten vertymistä pidempään. Myös jotkin tulehdussairaudet voivat aiheuttaa samantyyppistä nivelkipua.

Nivelrikkoon ei ole parantavaa lääkettä. Ylivertaisin ja halvin lääke on liikunta, sillä liikkumattomuus lisää oireita.

Nivelrikkoon ei ole parantavaa lääkettä.

– Nivelen voimaa ja liikkuvuutta olisi hyvä pitää yllä. Sopivia kestävyysliikuntalajeja kannattaa etsiä, sellaisia, jotka eivät aiheuta kipuja seuraavaan päivään. Esimerkiksi kävely, pyöräily, vesiliikunta ja kuntosaliharjoittelu sopivat hyvin nivelrikkoa sairastavalle, Arokoski sanoo.

Jos nivelrikko ei ole vielä iskenyt, liikunta säilyttää ja jopa parantaa terveen nivelruston ominaisuuksia, mutta silläkään ei voi täysin nivelrikkoa ehkäistä.

Jos nivelrikko on todettu, fysioterapeutin ohjaus voi olla paikallaan liikeharjoitteita tehtäessä.

Yksilöllinen hoito tehoaa

Nykyään nivelrikon hoidossa käytetään yhä useammin yksilöllistä lähestymiskulmaa: Jos sairauden taustalla on ylipaino, hoitona on laihduttaminen. Jos syynä on nivelvamma, keskitytään nivelen kuntouttamiseen ja lihasten vahvistamiseen vaikkapa fysioterapian keinoin.

Jos taas kyseessä on perinnöllinen vaiva, painotetaan yleisesti terveellisiä elämäntapoja.

Ylipainoinen voi ehkäistä polvinivelrikkoa laihduttamalla. Jo noin viiden kilon painonpudotus vähentää sairauden todennäköisyyttä naisilla peräti 50 prosenttia.

Liikkumista hankaloittavaa kipua on tärkeää hoitaa kaikissa tapauksissa. Lieviä kipuja voi helpottaa parasetamolilla. Jos siitä ei ole apua, kokeillaan tulehduskipulääkkeitä. Myös tulehduskipugeelit tepsivät paikallisesti. Niitä suositellaan esimerkiksi viikon tai kahden kuureina.

Viiden kilon painonpudotus vähentää sairauden todennköisyyttä 50 prosenttia.

– Jos nivelsäryt ovat kovia, lääkäri voi suositella vahvempiakin kipulääkkeitä, esimerkiksi lieviä opiaatteja kuten tramadolia, Arokoski sanoo.

Moni nivelrikkoa sairastava saa apua kylmä-lämpöhoidoista ja sähkökipuhoitoa antavasta tens-kipulaitteesta, jollaisen voi saada lainaksi terveyskeskuksesta.

Viimeinen vaihtoehto on nivelrikkoisen nivelen korvaaminen tekonivelellä tai nivelen luuduttaminen.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Milloin lääkäriin?

  1. Heti, Jos nivelkipu tai nivelen liike-rajoitus haittaa elämää, jos nivel turpoaa tai sitä kuumottaa. Myös kuumeilu on syy lähteä vastaanotolle.
  2. Lääkäri arvioi, onko kyseessä nivelrikon pahenemisvaihe. Diagnoosia tarkennetaan tarvittaessa röntgenkuvauksella ja laboratoriokokeilla.
  3. Yleensä lääkäri määrää aluksi kuurin lievintä kipulääkettä ja kehottaa liikkumaan.

nivelopas.fi.

Hiilihydraatit vähiin

Yleensä ohjeena on laihtua ja lisätä liikuntaa sen vuoksi vaan nivelen liikkuvuuden säilyttämiseksi! Vaan ei kerrottu miten luontevasti laihduttaa, jos ylipainoa on reilusti.  Olisi kyllä hyvä, jos terveysartikkeleissa uskallettaisiin sanoa, että jättämällä hiilihydraatit vähiin pysyy verensokeri alhaalla, jolloin veren insuliinitasokin voi laskea ja silloin ja vain silloin voi oikeasti laihtua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla