Kuvat
Shutterstock
Elleivät he satu olemaan päiväunilla, tuo epäilyttävästi maitokahvin värinen juoma on ainakin huono idea.
Elleivät he satu olemaan päiväunilla, tuo epäilyttävästi maitokahvin värinen juoma on ainakin huono idea.

Vuoden unihoitajaksi valittu Heini Aro-Ojanen suosittelee lämpimiä iltasuihkuja ja säännöllistä päivärytmiä. Aina nekään eivät auta.

Uni on helposti se, josta tingitään.

Sen tietää Vuoden unihoitajaksi valittu Heini Aro-Ojanen – myös omakohtaisesti. TAYSin Valkeakosken unipoliklinikalla työskentelevä Aro-Ojanen on unen asiantuntija, mutta nukkuu silti liian vähän.

– Luonnollinen uni-valverytmini on erilainen kuin mihin joudun työn ja lasten takia taipumaan. Sisäinen kelloni toimii niin, että valvoisin mielelläni puoleen yöhön ja nukkuisin puoli kymmeneen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aro-Ojanen tietää nukkuvansa noin tunnin liian vähän yössä. Herätys on aina aamukuuden maissa, mutta nukkumaanmeno viivästyy. Lasten mentyä nukkumaan haluaa viettää vielä hetken omaa aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lohdutan itseäni sillä, että tämä on väliaikainen tilanne. Olen luonnostani hyvä nukkuja, eikä minulla ole koskaan ollut varsinaisia unihäiriöitä.

Aro-Ojanen on työskennellyt unipoliklinikalla vuodesta 2011. Erilaiset unihäiriöt ovat tulleet vuosien aikana tutuksi. Klinikalle hakeutuvat ovat usein kokeilleet monenlaisia keinoja uniongelmiensa selättämiseksi, mutta ratkaisua ei ole löytynyt. Silloin unihäiriön mahdollisuus on hyvä sulkea pois unitutkimuksella.

– Ennen tutkimuksiin hakeutumista on kuitenkin valtavasti asioita, joita voi tehdä itsenäisesti unensa parantamiseksi, Aro-Ojanen korostaa.

Jo muutamilla yksinkertaisilla muutoksilla voi saada isoja muutoksia aikaan nukkumisessaan. Tässä kahdeksan, joita Aro-Ojanen ainakin suosittelee kokeilemaan.

  1. Useimmat uniongelmista liittyvät stressiin ja tunteisiin. Opettele rauhoittamaan kehoasi ja elimistöäsi jo päivällä. Esimerkiksi rentouttavat hengitysharjoitukset ovat hyvä keino.
  2. Pidä parin viikon ajan unipäiväkirjaa. Loma-aikana tehdystä unipäiväkirjasta näkee, paljonko tarvitset luonnostasi unta. Laske, moneltako sinun pitää mennä arkena nukkumaan saadaksesi sen verran unta.
  3. Uni tykkää rutiineista. Pyri siihen, että menet nukkumaan ja heräät suurin piirtein samaan aikaan joka päivä – arkena ja pyhänä.
  4. Älä nauti kofeiinia kello 14:n jälkeen. Kofeiini häiritsee unipaineen luonnollista kehittymistä. Käytännössä unipaineen aiheuttaa valveaikana aivoihin kertyvä yhdiste nimeltä adenosiini. Kofeiini kiinnittyy aivojen samoihin reseptoreihin kuin adenosiini ja blokkaa väsymyksen. Kofeiinin vaikutus on vahvimmillaan puoli tuntia nauttimisen jälkeen, mutta sillä on pitkä puoliintumisaika, jopa kahdeksan tuntia.
  5. Aloita rauhoittuminen 90 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Vältä aivojen aktivoimista ja tee asioita, joista nautit. Himmennä valoja, vältä näyttöjä, viilennä makuuhuonetta.
  6. Syö iltapala, johon kuuluu hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja proteiinia. Nukkumaan ei kannata mennä nälkäisenä.
  7. Voit ottaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa lämpimän suihkun. Suihkun jälkeen keho viilenee automaattisesti, mikä helpottaa nukahtamista.
  8. Älä harrasta rankkaa liikuntaa ilta-aikaan. Fyysinen rasitus nostaa elimistömme lämpötilaa, ja suorituksen jälkeen keho alkaa automaattisesti viiletä. Viileneminen ja suorituksesta palautuminen vie useamman tunnin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla