Vatsan hieronta on peräruisketta luonnollisempi vaihtoehto. Kuva: Shutterstock
Vatsan hieronta on peräruisketta luonnollisempi vaihtoehto. Kuva: Shutterstock

Vatsan saa toimimaan samalla liikkeellä, jolla helpotetaan koliikkivauvojen oloa. 

Jumahtiko ruuansulatus? Vuoden hierojaksi palkittu Elina Airaksinen kertoo, että peräruiskeen käytölle voi olla parempi vaihtoehto. 

– Vatsan hierontaa pyörivin liikkein kannattaa kokeilla. Se voimistaa suolen luonnollista matamisliikettä eli ruokaa eteenpäin vievää supistusaaltoa. Luonnollisempi se on kuin peräruiskeen käyttö, joka taas laiskistuttaa suolen luonnollista liikettä. 

Vatsan hieronta pyörivillä liikkeillä on kikka, jota käytetään helpottamaan myös koliikkivauvojen oloa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kaikki kivut mahan alueella eivät aina tule ruoansulatuskanavasta. Vatsassa on monta eri kudoskerrosta, ennen kuin päästään ruoansulatuskanavaan. Jos on aina tietokoneella supussa kumartuneena, ylävatsalihaksista tulee helposti yliaktiiviset. Silloin kun kivut johtuvat lihaksista tai lihaskalvoista, hieronta auttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos bilettää viiteen asti aamuyöllä, se on sama kuin jos olisi käynyt New Yorkissa hankkimassa jet lagin”

Mikäli ihmisellä on jatkuvasti kipuja vatsan alueella, Airaksinen suosittelee käymään lääkärissä. Kannattaa tutkia, olisiko kyseessä jotain vakavampaa. Ei ole normaalia, että ulostaminen tuottaa vaikeuksia. 

Ruoansulatus ei toimi, mikäli ihminen on todella stressaantunut. Airaksisen mukaan monella ihmisellä on stressaava työ ja epäsäännöllinen elämänrytmi. 

– Jos bilettää viikonloppuna viiteen asti aamuyöllä, se on sama kuin olisi käynyt New Yorkissa hankkimassa itselleen jet lagin. Ei ihme, jos vatsan kanssa on vaikeuksia, Airaksinen toteaa 

Ennaltaehkäisyyn auttavat aivan perusjutut: säännöllinen uni- ja ruokarytmi sekä liikunta. Myös alkoholi voi sekoittaa vatsan toiminnan, kuten myös kipulääkkeistä opiaatit aiheuttavat monille ummetusta. Monipuolisella ruokavaliolla on merkitystä. Airaksinen muistuttaa, että syömiseen on hyvä keskittyä ja rauhoittua, sillä sekin tukee ruoansulatuksen toimintaa. 

Kohtuullisuus

Olisi voitu kertoa, että mikä on se hieromisliikkeen suunta esim. suolistohan kulkee tiettyyn suuntaan, joten vastakkaiseen suuntaan hierominen, ei varmaankaan paranna tilannetta, eli konkreettisempia ohjeita ja täsmällisempiä. 

Vierailija

Kun pierrä rusauttelee kunnolla, se auttaa yleisesti pahaan oloon.  Lanttulaatikko antaa hyvän polttoaineen tälle harrastukselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla