Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Israelissa kehitellään puhelinsovellusta, joka saattaa parhaimmillaan pelastaa jopa psyykkisesti sairaan elämän.

Suomalaisista 5,5–6 prosenttia sairastaa masennusta, ja vaikka itsemurhien määrä on laskenut 90-luvun pahimmista lamavuosista, on alle 65-vuotiaiden itsemurha-alttius edelleen 1,5 kertaa suurempi kuin Euroopassa keskimäärin. Löytäisikö tämä synkkä pohjoinen kansa avun Israelista?

Tel Avivin yliopisto kehittelee älypuhelinsovellusta, jolla henkisesti sairaiden potilaiden terveydentilaa voidaan tarkkailla tehokkaasti. Puhelinappi huomaa, jos potilas käyttäytyy oudosti, ja välittää tiedot häntä hoitavalle taholle. Kun hoitohenkilökunta saa vihiä huononevasta tilasta, voi se tarttua tuumasta toimeen nopeammin.

Jos esimerkiksi tarkkaillaan kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaa potilasta, sovellus kerää tietoja soitettujen puheluiden määrästä, vierailluista paikoista ja sängyssä vietetystä ajasta. Tämän tiedon perusteella ohjelma voi vihjata hoitohenkilökunnalle yliaktiivisen maniakauden olevan aluillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sovellusta kehittelevät lääkärit ovat testanneet sitä tutkimuksen aikana 20 potilaalla. Yliopiston tiedotteessa painotetaan, että potilaiden tietoja ei luovuteta ilman heidän suostumustaan, vaan tarkkailtavalla henkilöllä on täysi kontrolli omiin tietoihinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa VTT on kehittänyt helmikuussa julkaistun Oiva-ohjelman, jolla ahdistusta, stressiä ja unettomuutta lievitetään erilaisten harjoitusten avulla. Vuonna 2013 masentuneille tarkoitettu päiväkirjamainen Aiden-sovellus voitti eurooppalaisen start up -kilpailun. Sen tarkoituksena on auttaa masentuneita pääsemään kiinni arkeen.

Lähde: Tel Aviv University

Lue myös:

Masentuneet naiset käyttäytyvät eri tavalla kuin masentuneet miehet

Varoittaako kehosi uupumuksesta? 12 paljastavaa oiretta

Näin autat masentunutta – 10 vinkkiä

Sisältö jatkuu mainoksen alla