Hyvä terveys
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Suonikohjut ovat yleinen ja särkevä vaiva, jonka syytä ei tunneta. Perinnöllisyydellä on vaikutuksensa, mutta myös ylipaino on riski. Lue, miten voit helpottaa vaivaa.

Sääreen ilmaantuu pullottava, röpelöinen ja sininen mato. Se on ruma, mutta siitä ei tunnu olevan muuta haittaa. Myöhemmin sama jalka alkaa turvota aina iltaa kohti. 

Pintaan noussut ja pullottava verisuoni on merkki laskimovajaatoiminnasta. 

Jalkojen laskimoiden seinämien rakenteissa on tapahtunut jostakin syystä muutoksia, ja laskimoiden läpät pettävät. Koska verenpaine laskimoissa nousee, nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle varsinkin seistessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalkojen laskimoiden vajaatoiminta on krooninen ja useimmiten myös etenevä sairaus. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Useimmille suonikohjut alkavat jossain vaiheessa aiheuttaa oireita, kertoo thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Kuukasjärvi.

Turvotus voi olla aluksi ihan lievääkin, mutta se pahenee vähitellen. Jos paine laskimoissa jatkuu, jalan iho alkaa tummua.

Oireilevat suonikohjut ovat hyvä syy mennä lääkäriin.

Sukuvika vai ylipainoa?

Suonikohjut ovat miesten ja naisten vaiva. Naisilla ne alkavat näkyä tavallisimmin raskauden jälkeen ja miehillä 30–40-vuotiaana. Kohjut lisääntyvät selvästi iän myötä, mutta pelkästään vanhuuden vaivasta ei ole kyse. 

Yksi suurimmista suonikohjujen syntyä edistävistä tekijöistä näyttää tutkimusten mukaan olevan perityt geneettiset muutokset. 

– Se on karkea havainto, että jonkinlainen kudosominaisuus periytyy, ja se näyttäytyy suonikohjuina jossain vaiheessa. Toisaalta tähän ajatukseen ei oikein istu se, että joskus suonikohjuja tulee vain toiseen jalkaan. Kudoshan on samanlaista molemmissa jaloissa, Kuukasjärvi pohtii.

Ylipainon on ajateltu lisäävän suonikohjujen riskiä. Jos massaa on paljon, jalkojen laskimoiden paluuvirtaus ei ole paras mahdollinen, ja suuri kuormakin turvottaa jalkoja. 

Myös raskaus paljastaa alttiuden

Raskaudessa on jopa kolme suonikohjujen todennäköisyyttä lisäävää vaihetta: muutos hormonitasapainossa veltostuttaa laskimoseinämiä.

Elimistöön kertyy nestettä, joka rasittaa jalkoja ja nostaa laskimopainetta.

Loppuraskaudesta vauva myös painaa lantionpohjaa ja veren palautuminen jaloista vaikeutuu.

– Ensimmäisen synnytyksen jälkeen raskauden aikana tulleet suonikohjut voivat kadota itsestäänkin. Toisen raskauden jälkeen ne jäävät todennäköisemmin näkyviin. 

Puristus ei hidasta tautia

Tukisukkia on vuosikaudet pidetty hyvänä suonikohjujen hoitotapana. Nyt tiedetään, että  kotihoidolla  – sukilla tai millään muullakaan – ei voida pysäyttää laskimoiden  vajaatoiminnan etenemistä tai estää uusien suonikohjujen syntymistä.

Aamulla jalkoihin vedetyt tukisukat ehkäisevät kyllä turvotusta. Kuitenkin, Isossa-Britanniassa tehtyjen laskelmien mukaan viiden vuoden jälkeen sukkien käyttö tulee  kajoavaa hoitoa kalliimmaksi.

Terveyshyödyissä sukat häviävät joka tapauksessa.

– Vialliset suonet eivät häviä puristamalla mihinkään. Mutta jos kohjutauti on edennyt niin pitkälle, että se on aiheuttanut ihomuutoksia tai säärihaavan, niiden hoidossa sukilla on keskeinen osa, Kuukasjärvi sanoo.
Suonia on varaa karsia

Hoito on useimmiten paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, jolla viallinen verisuoni  arpeutetaan tai kuihdutetaan pois. Ensisijainen vaihtoehto on pintalaskimorungon käsittely laserilla tai radiotaajuuslämmöllä.

Joillekin sopii paremmin vaahtoskleroterapia. Siinä  suonikohjun sisään ruiskutetaan vaahtoavaa ainetta, joka kutistaa ja kuihduttaa pullottavan suonen.

Avoleikkauksia tehdään vain, jos muita hoitoja ei voida jostain syystä käyttää.

Laskimoiden poistaminen noin vain käytöstä voi tuntua pelottavalta. Emmekö tarvitsekaan niitä kaikkia?

– Jalan paluuverestä 90 prosenttia kulkee syvissä laskimoissa lihasten sisällä. Suonikohjujen hoidossa kajotaan ainoastaan pintaverenkiertoon ja vain sen vialliseen osaan. Laskimot eivät siis pääse loppumaan jaloista, Kuukasjärvi vakuuttaa.

Ensiapuvinkki:

Nosta turvonnut jalka koholle. Istuessakin kannattaa nostaa jalka tuolille, se vähentää  jalkojen väsymistä iltaa kohti. 

Illallaon hyvä tehdä kävelylenkki. Se saa veren kiertämään tehokkaammin, kun lihaspumppu työntää jaloissa verta alhaalta ylöspäin.

Helpota vaivaa näin

1. Painonhallinta. Ylipainon laihduttaminen voi hillitä suonikohjujen oireita.

2. Kohtuullinen liikunta. Kun lihakset tekevät töitä, verenkierto paranee eikä veri pakkaudu jalkoihin.

3. Kun huomaa, mitkä asiat ja tilanteet pahentavat jalkojen turvotusta, niitä kannattaa välttää.

Asiantuntija: Pekka Kuukasjärvi, thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri, Terveystalo Tampere ja Turku.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Nestekiertoasiantuntija

Selluliittia ja suonikohjuja on yleensä samoissa säärissä.

Molemmat tulevat huonosta nestekierrosta. 

Riskitekijäistä suurin on tavanomainen istuminen, jossa suonet ovat ahtautuneet sekä nivustaipeessa että pakaroissa. Pitkäaikainen seisominen on myös pahasta.

Muita riskitekijöitä ovat ylipaino, kantamista sisältävä työ, kireät vaatteet (sukkahousut jo altistavat) huono ravinto, jolla ihon aluskudokset "tukkeutuvat" ja liikunnan puute. 

Istuminen tulisi hoitaa hyvin reisikaukaloista muotoillulla keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla ja muitakin riskitekijöitä vältellen. 

Lymfahieronta auttaa, mutta yksin ei riitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla