Kuvat
Shutterstock
Ota syliin muru! Vauva on useimmissa tapauksissa täysin turvassa, vaikka vanhemmat touhuaisivat mitä.
Ota syliin muru! Vauva on useimmissa tapauksissa täysin turvassa, vaikka vanhemmat touhuaisivat mitä.

Keho kertoo, jos meno on liian reipasta, neuvoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

1. On normaalia haluta enemmän tai vähemmän

Raskaus vaikuttaa molempiin vanhempiin. Yleen­sä se on ihana asia, joka liimaa parin yhteen ja voi näin lisätä seksihaluja. Raskaus voi myös aiheuttaa huolta, jos esimerkiksi talous on tiukalla. Kaikki se voi vaikuttaa haluun.

Keholle raskaus on suuri muutos. Pahoinvointi ja väsymys voivat vähentää haluja. Toisaalta hormonit tekevät jotkut naiset hellyydenkipeiksi, ja silloin seksikin voi maistua huonosta olosta huolimatta.

Raskaus lisää veren määrää kehossa. Valkovuotoa erittyy normaalia enemmän, ja jotkut naiset huomaavat turvotusta. Se voi olla kivuliastakin, jos häpyhuuliin tulee suonikohjuja. Toisilla turvotus voi lisätä nautintoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seksi voi tuntua vaikealta, jos ajatuksissa on pelko vauvan vahingoittumisesta. Se ei ole mahdollista, sillä välissä ovat kohdunsuu, kohdunkaula, kaksi kalvoa sekä lapsivesi. Vauva on täysin suojassa ja tietämätön vanhempien puuhailusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Tärkeintä on kuunnella kehoa

Yhdyntä ja orgasmi eivät yleensä haittaa raskautta. Lääkäri voi kehottaa pidättäytymään seksistä ennenaikaisten supistusten takia tai silloin, jos synnytys on vaarassa käynnistyä liian varhain.

Koska emättimen limakalvot ovat raskauden aikana tur­peammat, pienet verisuonet rikkoutuvat helposti. Se voi aiheuttaa vuotoa yhdynnän jälkeen. Normaali vuoto on vaalean­punaista tai rusehtavaa tuhrua. Jos vuoto on kirkasta verta, joka ei lakkaa tai runsastuu, ole yhteydessä äitiys­poliklinikalle. Kivulias vuoto voi kertoa keskenmenosta.

Jos odottaja on altis virtsatieinfektioille, on hyvä käydä pissalla ennen ja jälkeen seksin. Hankaus voi tehdä hiertymiä virtsateiden suulle ja näin avata kanavan bakteereille.

Hygienia on tärkeää. Anaaliyhdynnästä emätinyhdyntään siirryttäessä on käytävä pesulla. Seksilelut pidetään puhtaina. Reipaskaan yhdyntä ei yleensä ole ongelma, mutta jos sen aikana tai jälkeen esiintyy kipua tai supistuksia, on yhdyntä ollut liian raju. Kehoa täytyy kuunnella. Kondomia tarvitaan, jos odottajalla tai puolisolla on monta kumppania. Sukupuolitaudit voivat olla vauvalle vaarallisia.

3. Yhdyntä saattaa edistää synnytystä

Seksi, sauna tai siivous eivät uskomuksista huolimatta saa synnytystä käynnistymään, jos kohdunsuu ei ole tarpeeksi kypsä.

Sperman prostaglandiinihormoni saattaa kuitenkin pehmentää kohdunsuuta. Tästä on ristiriitaista tutkimustietoa. Myös kohdunsuun stimulaatio yhdynnässä voi edistää synnytystä. Kehon rasitus vahvistaa jo alkaneita supistuksia.

Seksiä voi harrastaa siihen asti, kunnes lapsivedet ovat menneet. Sen jälkeen mahdollinen infektioreitti emättimestä kohtuun on auki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla