Kodin Kuvalehti
Punkkia on vaikea havaita omalta iholta ennen kuin se on jo kiinnittynyt.
Punkkia on vaikea havaita omalta iholta ennen kuin se on jo kiinnittynyt.

Punkki olisi hyvä saada poistettua iholta mahdollisimman pian. Voisiko oppia tunnistamaan, miltä se tuntuu iholla, jotta sen saisi napattua itse teossa? Lääkäri Toni Vänni kertoo punkin tavoista Kodin Kuvalehden jutussa.

Punkkia pelätään, eikä syyttä: se levittää borrelioosia ja vaarallista TBE-puutiaisaivokuumetta. Riski sairastua punkin levittämiin ikäviin tauteihin on sitä pienempi, mitä nopeammin sen saa irrotettua kehostaan.

Nopeus on siis valttia, mutta harmi kyllä, punkki on tehnyt löytämisestään hankalaa. Ensinnäkin se on niin pieni, että sitä on vaikea havaita. Toiseksi se on mestari piiloutumaan sellaisiin paikkoihin, jonne on vaikea nähdä, kuten taipeisiin ja nivusiin.

Siksi punkin vierailun huomaakin ihollaan useimmiten vasta, kun vahinko on jo tapahtunut: iho voi punoittaa tai siihen on ilmestynyt pistojälki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko mitään keinoja, joilla puutiaisen eli kansankielellä punkin voisi löytää jo aikaisemmin?

Punkki osaa puuduttaa

Epätietoisuutta lieventäisi ja punkkipihteihin tulisi tartuttua sukkelammin, jos punkin purema tuntuisi siinä missä muidenkin hyönteisten pistot. Miten on, yleislääkäri Toni Vänni, tuntuuko punkin purema joltain?

– Ei se yleensä tunnu. Punkin purema ei tunnu kivuliaalta, koska punkin syljessä on puuduttavaa ainetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punkki toimii kuin hammaslääkäri: puuduttaa kohdan, jota alkaa käsitellä.

Punkki siis ovelasti puuduttaa puremakohdan ennen kuin se kiinnittyy ja upottaa imukärsänsä isäntänsä ihoon. Näin se saa kaikessa rauhassa suorittaa tärkeimmän tehtävänsä: ruokailla iholla huomaamattomana mahdollisimman pitkään. Punkki erittää myös aineita, jotka estävät tulehdusreaktiota.

Tultuaan kylläiseksi punkki irrottautuu ja jatkaa elämäänsä.

Jos hyvä tuuri käy, punkin saattaa tuntea silloin, kun se ei ole vielä kiinnittynyt vaan kävelee iholla. Mutta harvinaista sekin on.

– Silloin saattaa tuntua kutinaa, mutta aika huonosti sen silloinkin tuntee. Varsinkin jos sairastaa jotain hermostosairautta tai tuntoaistia heikentävää sairautta, kuten diabetesta, punkkeja tuntee vielä heikommin, lääkäri Toni Vänni sanoo.

Vänni muistuttaa, että tästäkin syystä myös lemmikkieläimet kannattaisi pitää poissa omasta sängystä. Yöunet sujuvat levollisemmin, kun ei tarvitse pelätä, että koiran tai kissan turkista siirtyy puutiaisia omalle iholle.

Punkki nipistää suihkussa

Hyönteistutkijat liikkuvat työkseen luonnossa. Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo löytäneensä ihoonsa kiinnittyneen punkin nimenomaan tuntohavainnolla ollessaan suihkussa. Leinonen arvelee, että suihku onkin paikka, jossa punkin voi tuntea helpommin kuin muualla.

– Punkin voi tuntea suihkussa, koska se nipistää ihan selvästi. Olemme kollegoiden kanssa todenneet, että se varmaan haluaa pitää kiinni veritankkauspaikastaan, vaikka saakin vettä niskaan.

Lääkäri Toni Vänni uskoo fyysisen tuntoaistimuksen syntyvän siitä, että suihkussa punkki aiheuttaa vastusta virtaavalle vedelle.

– Kun punkki ottaa vastaan veden virtausta ja aiheuttaa sille vastusta, vesi saattaa hieman vääntää punkkia.


Tee punkkitarkastus 

Vaikka harvat punkit kantavat borreliabakteeria ja vielä harvemmat TBE-virusta, ne olisi hyvä saada poistettua iholta mahdollisimman pian.

Paras tapa havaita ikävä vieras mahdollisimman aikaisin on mennä pesulle ja tehdä punkkitarkastus heti luonnossa liikkumisen jälkeen. Iho kannattaa syynätä huolellisesti ja kaveria pyytää avuksi tarkastamaan taipeet, selkä ja muut paikat, joihin itse ei näe.

Lapsilta on hyvä tarkastaa erityisen huolellisesti myös päänahka.

– Nymfipunkit eli nuoret punkit ovat hyvin pieniä, puolesta millistä milliin. Niitä on todella hankala nähdä, mutta ihossa voi tuntua pieni nyppy ja näkyä musta piste, kertoo lääkäri Toni Vänni.

– Helpompaa on tietysti huomata ja tuntea kädellään isommat punkit, jotka ovat olleet paikoillaan vuorokauden tai pari, imeneet verta ja turvonneet.

Purema-alueelle tulee yleensä punotusta ja turvotusta.

Vaikka punkin puremaa ei tunne, purema aiheuttaa käytännössä aina ihoärsytystä.

– Punkin purema-alueelle tulee yleensä hentoa punotusta ja turvotusta. Oireiden ilmestymiseen menee tosin useampia tunteja, joskus päiväkin.

Joskus punkki voi käydä iholla, purra ja irrota, eikä sitä koskaan edes huomaa. Yleisempää kuitenkin on, että punkin havaitsee, kun se on kiinnittynyt, tai ihoreaktiosta, joka tulee näkyviin myöhemmin. Ihoon ilmestyneitä puremajälkiä onkin syytä seurata.

Lähteet: Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni, Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen, terveyskirjasto.fi

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla