Kuvat
Shutterstock
Myös PMS-oireiden kannalta monipuolisesti syöminen kannattaa. Pähkinöistä ja siemenistä saa monia tarpeellisia ravintoaineita.
Myös PMS-oireiden kannalta monipuolisesti syöminen kannattaa. Pähkinöistä ja siemenistä saa monia tarpeellisia ravintoaineita.

PMS-oireiden lievittämisestä on vähän tutkittua tietoa, mutta on asioita, joita voi ainakin kokeilla.

Lähes kaikki naiset kärsivät PMS- eli premenstruaalioireista ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Silti niitä helpottavista arkisista keinoista tiedetään vähän: voisiko esimerkiksi ravinnolla vaikuttaa kipuihin ja psyykkisiin oireisiin?

– Eri ravintoaineiden vaikutuksia on tutkittu, mutta mekanismeista ei ole saatu selvyyttä. En ole törmännyt yhteenkään ravintoaineeseen, josta olisi riittävästi tutkimusnäyttöä, jotta sen voitaisiin varmuudella sanoa helpottavan PMS-oireita, sanoo ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.

Tuntuu erikoiselta, että asiasta, joka koskettaa niin suurta osaa ihmisistä, ei juuri ole tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ensimmäisenä tulee heti mieleen, että onhan oireita puolella väestöstä, mutta johtuuko tutkimuksen vähäisyys sitten siitä, että se puolet on naiset? Ajatellaan, että se ikään kuin kuuluu naisen elämään. Vai onko kyse vain siitä, että PMS-oireet tosiaan ovat sellainen hormonaalinen prosessi, johon muut asiat eivät kovin paljoa vaikuta? Toisaalta myöskään PMS-oireiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ei tunneta tällä hetkellä, Englund pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka riittävästi tutkimusnäyttöä nimenomaan PMS-tuskan lievittämiseen ravinnolla on vähän, on ravintoaineita, joiden on arveltu helpottavan oireita. Niitä ovat seuraavat:

D-vitamiini

”D-vitamiini kannattaa ottaa ruoan yhteydessä, sillä se imeytyy paremmin, kun sen kanssa nautitaan jotain, missä on rasvaa”, Englund sanoo.

D-vitamiinia saa esimerkiksi kalasta, kananmunasta, sienistä, täysjyväviljoista sekä D-vitamiinilla täydennetyistä maitotuotteista.

Kalsium

Kalsiumia saa esimerkiksi maitotuotteista, kalasta, tofusta ja parsakaalista.

Magnesium

”Magnesium relaksoi lihaksia. Se voi rentouttaa kuukautisten aikaan supistelevaa kohtulihasta. On arveltu, että magnesiumin saannin lisääminen pari viikkoa ennen kuukautisia ja jatkaminen kuukautisten loppuun saakka voisi tuoda helpotusta kramppeihin.”

Magnesiumia saa esimerkiksi pähkinöistä, siemenistä, täysjyväviljatuotteista, kasviksista ja maitotuotteista.

B6-vitamiinia

”B6-vitamiinilla voi ehkä saada helpotusta mentaalisiin oireisiin. Se osallistuu aivoissa välittäjäaineiden muodostumiseen.”

B-vitamiinia saa esimerkiksi viljatuotteista, pähkinöistä, siemenistä sekä maito- ja lihatuotteista.

Lisäksi suolan vähentäminen ja riittävä nesteiden saanti voivat Englundin mukaan osaltaan vähentää turvotusta.

– Myös kuitupitoiset ruoat, kuten hedelmät, marjat, viljatuotteet, siemenet ja pähkinät, auttavat suolta toimimaan ja tyhjenemään, hän lisää.

Tärkeintä on monipuolisuus

Yksittäisten ravintoaineiden syynäämisen sijaan tärkeintä on kuitenkin pyrkiä syömään monipuolisesti, Englund neuvoo.

– Monipuolisella, vaihtelevalla ruokavaliolla voi varmistaa, että saa riittävästi tarvittavia ravintoaineita. Kaikkia mahdollisesti PMS-oireita lievittäviä ravintoaineita saa ihan tavallisesta, monipuolisesta ruoasta.

Ruokavaliolla voi olla vaikutusta myös paljon muuhun kuin PMS-oireisiin. Esimerkiksi riittävä raudan saanti on tärkeää erityisesti, jos kuukautiset ovat runsaat. Siksi joka ateriaan tulisi Englundin mukaan sisältyä lihaa, palkokasveja tai täysjyväviljatuotteita.

Monipuolinen syöminen on tärkeää siksikin, että riittävillä kuidun, ja sopivilla sokerin ja rasvan määrillä voi vaikuttaa verensokerin vaihteluihin. Se puolestaan voi helpottaa mielialavaihteluita – tai ainakaan tilanne ei pahene entisestään.

– Jos syö kovasti höttöruokaa, esimerkiksi kovin sokerista ruokaa, se voi vain pahentaa mielialavaihtelua, väsymystä ja päänsärkyoireista nälkää. Tietysti voi olla hankalaa kiinnittää huomiota ruokavalintoihin, jos on kovissa kivuissa ja on tukala olo. Kannattaa silti yrittää miettiä helpot ja hyvät valinnat, jottei tarvitsisi nähdä hirveästi vaivaa, mutta voisi silti syödä siten, että verensokeri pysyisi tasaisena.

Jälleen ammattitaidotonta!

Silkkaa shaipaa!

Ainoa, mikä kyseisistä artikkelissa mainituista aineista helpottaa tutkimusten mukaan PMS-oireita on kalsium, kun  sitä otetaan 1 000 mg/vrk eli yli saantisuosituksen.

B6-vitamiinista on laaja BMJ:n julkaisema kokoelma-artikkeli jossa todetaan ettei kyseisestä vitamiinista ole mitään hyötyä PMS-oireisiin.

Krappien syntymekanismista löytyy kattava artikkeli urheilulääketieteen puolella, jossa todetaan ettei magnesiumista ole oikeastaan mitään hyötyä, koska krappi syntyy lihaskäämijärjestelmässä.

D-vitamiinista ei myöskään ole havaittu tieteellisesti olevan mitään hyötyä.

Joten kiitos ja adios artikkelin kirjoittajalle

Sisältö jatkuu mainoksen alla