ET Terveys
Onko jatkuvasti tällainen olo? Kuva: Shutterstock
Onko jatkuvasti tällainen olo? Kuva: Shutterstock

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Uniapnea

OIREET: Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HOITO: Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Joskus myös painon pudottaminen voi auttaa.


2. Raudanpuute, anemia

OIREET: Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

HOITO: Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.


3. Masennus

OIREET:  Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

HOITO: Lievässä masennuksessa voi auttaa ystäville puhuminen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.


4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

OIREET: Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

HOITO: Lääkärintutkimus ja laboratoriokokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.


Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

  • Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville.
  • Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa.
  • Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 
Vierailija

Nyt imetellään kun väsyttää ja on raudanpuutetta. No kannattiko lopettaa/vähentää punaisen lihan syöntiä, jossa rauta on parhaimmin imeytyvässä muodossa. Ja ohjeeksi suositellaan nappeja? Aika ihmeellistä touhua.

Punaisen lihan ei ole osoitettu aiheuttavan  terveyshaittoja satunnaisteuissa tutkimuksissa. Ainoastaan muistinvarasissa kyselytutkimuksissa on saatu joitain korrelaatioita ihmisillä, mutta se ei ole tieteellinen näyttö mistään (varsinkaan kun satunnaistetut tutkimukset eivät näitä korreaatioita edes tue).

Vegetaristeilla ja vegaaneilla on ravinnepuutoksista johtuen myös enemmän masennusta, joten tulee tuo masennuskohtakin kuitattua smalla.

Tyroksiini ei ole ainoa lääke

On muitakin kilpirauhaslääkkeitä vajaatoimintaan kuin tyroksiini. Tämä hormoni ei auta isoa osaa sairastuneista pääsemään vajaatoiminnan invalidisoivista oireista eroon. Kumma juttu, että tyroksiini mainitaan yleensä ainoana lääkkeenä. On olemassa myös eläinperäisiä lääkkeitä sekä synteettistä T3-hormonia. Itse sain näiden kahden viimemainitun lääkkeen yhdistelmällä itseni takaisin elävien kirjoihin ja työkykyiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla