Hyvä terveys
Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Keliakiaa saattaa sairastaa tietämättään jopa vuosia. Vaikka se olisi oireeton, elimistö kärsii. Viljan karttaminen voi tuoda avun muihinkin sairauksiin.

Keliakia ei ole vain suoliston vaan koko kehon sairaus. Sen puhkeamista ei voi estää, jos se on tullakseen. Taipumus sairastumiseen on perinnöllinen. Jos yhdellä perheestä on keliakia, muilla perheenjäsenillä on 5–10 prosentin riski sairastua.

Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa, mutta keskimäärin nelikymppisenä.

– Se ei tarkoita, että keliakia olisi ollut lapsesta asti, vaan syystä tai toisesta gluteenin sietokyky rikkoutuu elämän aikana, professori Katri Kaukinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keliaakikon suolistolle viljan gluteeni on myrkkyä. Siksi sairaus oireilee yleensä vatsavaivoina. Silti kaikille ei niitä tule.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös nämä voivat kertoa keliakiasta

  1.     nivelkivut
  2.     pistely
  3.     päänsärky tai migreenin paheneminen
  4.     vaikeus tulla raskaaksi
  5.     uniongelmat
  6.     masennus

Vaikka vatsavaivoja olisi, ne eivät aina herätä epäilystä keliakiasta.

– Voi olla pientä vatsan nipistelyä, ilmavaivoja ja turvotusta. Monen mieleen pilkahtaa, että on vain syönyt jotain sopimatonta ja onhan sitä stressiäkin ollut, kyllä se varmasti ohi menee. Joskus oireet kuitenkin jatkuvat, Kaukinen sanoo.

Kaikki vatsan nipristely ei tietenkään ole keliakiaa. Myös toiminnalliset vatsavaivat, joihin ei löydy fyysistä selitystä, ovat yleisiä. Tutkimatta ei voi kuitenkaan tietää, kummasta on kyse.

– Osalla saattaa olla piileviä imeytymishäiriöitä, jotka voivat haurastuttaa luita ja altistaa luunmurtumille. Naisilla raudanpuuteanemia saattaa mennä runsaiden kuukautisten piikkiin, vaikka taustalla onkin hoitamaton keliakia.

Keliakian ainut hoito on gluteenin välttäminen. Sillävehnän, rukiin ja ohran sisältämä valkuaisaine, gluteeni, vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaista pintaa ja aiheuttaa siinä tulehduksen. Kun gluteenin saanti loppuu, suoli alkaa parantua.

Jos keliakiaan viittaavia oireita ilmenee, on tärkeää käydä ensin tutkimuksissa. Gluteenitonta ruokavaliota ei pidä aloittaa omin päin.

Gluteenittomuus voi auttaa muitakin

Kaikki eivät karta gluteenia keliakian vuoksi. Gluteenittomasta ruokavaliosta on viime vuosina tullut melkoinen villitys. Verkossa, sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla vaihdetaan vilkkaasti kokemuksia ruokavaliosta. Tämä kertoo myös siitä, että ihmiset ovat valmiita kokeilemaan erilaisia ruokavalioita löytääkseen apua vaivoihinsa.

– Gluteeniton ruokavalio voi auttaa esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymässä. Vehnän, rukiin ja ohran poistaminen ruokavaliosta vähentää paksusuolessa fermentoituvia FODMAP-hiilihydraatteja, jotka usein aiheuttavat vatsaoireita, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Henna Lehikoinen.

– Myös vilja-allergiaa, reumaa ja psoriasista sairastavat ovat kokeneet saavansa apua gluteenipitoisten viljojen välttelystä, mutta tutkimusnäyttöä tästä ei ole.

Keliaakikot ovat olleet buumin keskellä huolissaan gluteenittomien tuotteiden riittävyydestä, mutta huoli on osoittautunut turhaksi. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ovat kuitenkin sekoittaneet joidenkin ammattikeittiöiden otetta.

– Ravintoloissa ollaan hämillään, kun ihmiset tilaavat esimerkiksi pääruoan gluteenittomana, mutta jälkiruoaksi kelpaavat tavalliset letut. Tämä voi johtaa ajatukseen, ettei gluteenittoman ruokavalion kanssa tarvitse niin tarkkana ollakaan.

– Jotta keliaakikko saa turvallisen aterian, hänen on tärkeää kertoa, että gluteeniton ruokavalio on sairauden hoito, Lehikoinen sanoo.

Ethän vältä viljoja turhaan

Jos karttaa gluteenia vain vaihtelun vuoksi, on hyvä muistaa, ettei gluteeniton ruokavalio vastaa ravintoarvoltaan gluteenipitoista ruokavaliota. Viljat ovat tärkeä energian, hivenaineiden ja kivennäisaineiden lähde.

– Jotkut voivat ajatella, että gluteenittomalla ruokavaliolla laihtuu tai tukka kiiltää, mutta terveellä ihmisellä ei ole mitään syytä vältellä gluteenia, painottaa Katri Kaukinen.

– Gluteeniton ravinto ei ole yhtä kuitupitoista, jolloin se voi aiheuttaa ärtyvän suolen kaltaista oireilua, kuten vatsakipuja ja turvotusta.

Löytyy verikokeella, hoituu dieetillä

Osalle keliakian toteaminen on sokki, sillä sairaus vaatii elinikäisen gluteenittoman ruokavalion noudattamista. Toisaalta vaikeista oireista kärsineet ovat ehtineet miettiä jo pahempiakin vaihtoehtoja, kuten kasvaimia. Silloin diagnoosi voi olla helpotus.

Keliakiaa tutkitaan verestä mitattavien keliakiavasta-aineiden avulla. Jos vasta-aineet ovat riittävän korkeat, niin keliakia voidaan todeta verinäytteen perusteella. Muissa tapauksissa keliakian toteamiseen tarvitaan koepala ohutsuolesta. Ihokeliakia todetaan iholta otettavasta koepalasta.

– Sairauden toteamiseksi pitää syödä uudestaan kolmen kuukauden ajan gluteenipitoista ravintoa, jotta vasta-aineet kohoaisivat ja suolinukan vauriot havaittaisiin. Se voi olla niin tuskallinen kokemus, etteivät kaikki sitä jaksakaan, kertoo Henna Lehikoinen.

Diagnoosi on tärkeä siksikin, että ymmärtää noudattaa ruokavaliota riittävän tarkasti. Suolinukka vaurioituu uudelleen, jos dieetistä lipsuu.

Keliakiaan kehitetään vilkkaasti erilaisia hoitoja, kuten lääkkeitä ja rokotteita, mutta niillä on vielä pitkä matka potilaan saataville.

Asiantuntijat: Katri Kaukinen, professori ja keliakiatutkimuskeskuksen johtaja, Tampereen yliopisto. Henna Lehikoinen, ravitsemusterapeutti, Keliakialiitto.

Lue lisää keliakian Käypä hoito -suosituksesta.

Artikkelia muokattu 14.3.2019 klo 10.44: Kohta: "Nykyään keliakia voidaan melko luotettavasti todeta verikokeella, jossa keliakian vasta-aineet ovat koholla. Diagnoosi varmistetaan kuitenkin ohutsuolen koepalasta, joka otetaan mahalaukun tähystyksen yhteydessä."  muutettu nykyiseen muotoon.

Vierailija

Kerrenkin asiaa, jopa myönnetään että viljat ovat FODMAP -hiilareita. Yleensä tästäkin tosiasiasta vaietaan visusti.

Mutta tässäkin taas jotenkin kumma tuo suhtautuminen, aivan kuin vilja olisi jotenkin välttämätöntä ihmiselle ja sen poisjättäminen oletuksellisesti huono asia. Vilja ei ole millään muotoa välttämätön muulle kuin roskaruokabisnekselle, eikä se ole edes ravinnollisesti rikasta. Viljatuotteet ovat pääosin tärkkelystä, siis sokeria. Jos kaloreitaan laskee, tästä on hyvä aloittaa. Jos haluaa ihmisille parasta energiaa, sen saa luonnollisista, ei tehtaassa tehdyistä rasvoista.

Viljat eivät näin sovi myöskään ihmiselle jolla on insuliiniresistanssi, joka on käytännössä sama kuin hiilihydraatti-intoleranssi, hoitamattomana johtaa metaboliseen oireyhtymään vakavine seurauksineen. Voi siis sanoa, että viljat eivät sovi n. 80% länsimaisista ihmisistä. Tuoreehkon tutkimusen mukaa vain vajaat 20% amerikkalaisista on metabilisesti terveitä, nimittäin.

Viljat ovat ihmiselle korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi. Suomessa keliakiaa esiintyy n. 2 %:lla väestöstä. 

Elimistömme on tottunut metsästäjä-keräilijä-ruokavalioon (marjat, juuret, kasvikset, hedelmät, siemenet, pähkinät, kala, liha), johon ei vilja tai maito kuulu millään muotoa.

Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. 

Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljoja (kaura). 

Sisältö jatkuu mainoksen alla