Kodin Kuvalehti
Tammenlehvälläkin joku vihtoo.
Tammenlehvälläkin joku vihtoo.

Ei aina sitä samaa koivua! Vihta (tai vasta) syntyy myös katajasta, pihlajasta, pajusta ja jopa nokkosesta. Lue myös, miten teet täydellisen koivuvihdan.

Kirpaiseva kataja

Kun katajaan tottuu, mikään muu ei tunnu miltään ja virkistä yhtä tehokkaasti. Katajavihta vaatii vähintään tunnin haudutuksen kuumassa vedessä. Sihauta vielä haudutusvettä kiukaalle: löylyhuoneeseen leviää muhevan metsäinen aromi.

Löpsykkä pihlaja

Pihlajasta saa helposti muhkean vihdan. Sen kosketus on kuin lehmän kielen nuolaisu: kostea ja viipyilevä. Uskomus kertoo, että pihlaja nostattaa lempeä.

Ärmäkkä nokkonen

Yrttilääkintä suosittaa nokkosvihtaa nivelkipujen ja jäykkien nivelten hoitoon. Verenkierto totisesti vilkastuu. Jos tohtii jättää vihdan hauduttamatta, ihoa taatusti alkaa kuumottaa ja kutittaa. Hauduttaminen lieventää poltetta, mutta haihduttaa samalla tehoaineita ja saa nokkoset nuupahtamaan. Nokkosta kannustetaan kokeilemaan vain omalla vastuulla!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Energisoiva paju

Saunaterapeutiksi kouluttautunut näyttelijä Ria Kataja suosittelee tekemään vihdan pajusta. Hän sanoo siitä näin Me Naisten haastattelussa:

– Paju on oiva vihdan aines, sillä se antaa energiaa. Pajua kannattaisi aina olla vihdassa vähän mukana ja erityisesti väsyneenä koko vihdan voi sitoa siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Näin syntyy täydellinen koivuvihta! Katso ohjeet

Paras aika vihtojen ja vastojen valmistamiseen on juhannuksen tienoilla. Talveksi säilytettävät kannattaa tehdä loppukesästä ja joidenkin kokemuksen mukaan täydenkuun aikaan, jotta lehdet pysyvät hyvinä pitkään.

  1. Parhaat vihdat syntyvät keskikokoisista tuuheista rauduskoivuista. Käytä riippuvalehtisiä ja urvuttomia oksia.
  2. Kun vihdaksia on tarpeeksi, poista niistä harottavat oksat ja siisti tyvipuolen kädensijan kohta oksattomaksi.
  3. Kokoa vihdakset käteen kauniiksi kimpuksi. Jätä lehtien kiiltävä yläpinta päällimmäiseksi.
  4. Siteeksi sopii parhaiten hieskoivun vesa. Kuori vesa ja irrota syyt toisistaan vitsasta kiertäen. Pujota kierresiteen pää vihdaskimpun läpi noin 15 sentin päästä vastan tyvipäästä. Kierrä side pari kertaa kimpun ympäri.
  5. Pane vasta jalan alle ja vedä vihdakset tiukalle siteen avulla.
  6. Kierrä sidettä vihdaksien ympärille. Pujota silmukalle ja kiristä. Työnnä siteen pää vastan kädensijan sisään oksien väliin.
  7. Vastan voi sitoa myös rengaspannalla, joka työnnetään vastan tyvestä niin pitkälle, että se kiristyy kunnolla. Jos teet rengaspannan, ota se saunomisen jälkeen talteen ja käytä uudelleen.

Kysely

Kumpaa sanaa käytät: vihta vai vasta?

Vihta
Vihta
73.3%
Vasta
Vasta
26.6%
Ääniä yhteensä: 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla