Kuvat
Shutterstock ja Suvi Sumiloffin kotialbumi
Tällä hetkellä saatavuusongelmat Suomessa koskevat viittä ehkäisypillerimerkkiä.
Tällä hetkellä saatavuusongelmat Suomessa koskevat viittä ehkäisypillerimerkkiä.

Suvi Sumiloff sairastaa endometrioosia. Tällä hetkellä hän ei saa tarvitsemaansa hoitoa, sillä hänelle sopivia e-pillereitä ei ole saatavilla.

Viime viikolla Ilta-Sanomat uutisoi viiden e-pillerimerkin olevan loppu Suomen apteekeista. Saatavuusongelmien taustalla ovat muun muassa lääkeyhtiöiden tekemät muutokset. Ilta-Sanomien artikkelissa Apteekkariliiton Emmi Puumalainen kertoo, että lääkeyhtiöiden virtaviivaistettua toimintaansa, jakeluketjusta on tullut haavoittuvampi. Jos esimerkiksi kysyntä kasvaa yllättäen, siihen ei pystytä vastamaan nopeasti.

Helsinkiläinen Suvi Sumiloff, 27, on yksi heistä, joiden elämään ehkäisypilleripula vaikuttaa.

– Käytin aikaisemmin Zoely-merkkisiä e-pillereitä, mutta kun niitä ei enää saanut, minulle kirjoitettiin resepti Qlaira-pillereihin, Suvi kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suvi sairastaa endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia. Se aiheuttaa hänelle kramppeja, kovia kipuja, pahoinvointia ja pahoja mielialavaihteluita. Tauti voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suvi sai endometrioosidiagnoosin viime syksynä, jolloin hoidoksi määrättiin e-pillerit. Sitä ennen hän oli pitänyt pillereiden syömisestä taukoa, mutta lääkitys oli aloitettava, sillä hormonaalinen ehkäisy on välttämätön osa taudin oireiden hoitoa.

Sopivaa pillerimerkkiä jouduttiin etsimään jonkin aikaa, ja kun se viimein useiden kokeilujen jälkeen löytyi, sitä ei enää saanut Suomen apteekeista.

”Kuukautiseni ovat helvetti maan päällä”

Pillerimerkin vaihtaminen toiseen ei ole sujunut ongelmitta.

– Minulle määrättiin korvaava lääkitys. Uuden pillerimerkin teho ei kuitenkaan ole tarpeeksi vahva, vaan kuukautiset tulevat, vaikka syön pillereitä tauotta. Endometrioosin hoidossa on oleellista pyrkiä vuodottomuuteen, joten tilanne on melko huono, Suvi kertoo.

Lääkäri on ohjeistanut Suvia pitämään e-pilleriliuskojen välillä tauon vain kerran puolessa vuodessa. Kuukautisten tulisi tulla vain silloin. 

Kun Zoelyä, Suvin aikaisemmin käyttämää pillerimerkkiä, ei enää ollutkaan saatavilla, Suvin kuukautisrytmi meni sekaisin. Korvaavan reseptin saamisessa kesti, joten kuukautiset alkoivat etuajassa.

– Kuukautiseni ovat helvetti maan päällä. Tuska on niin kova, ettei ole kaukana, että joudun ottamaan sairauslomaa töistä. Terveyteni vuoksi niitä ei tulisi päästää tulemaan turhaan, Suvi kertoo.

Ei asianmukaista hoitoa

Nyt, kun Suvi syö korvaavia e-pillereitä, hän kärsii jatkuvasta tiputteluvuodosta. Suvin hoitosuunnitelman mukaan niin ei saisi tapahtua.

Ehkäisypillereiden saatavuusongelmat ovat johtaneet siihen, ettei Suvin sairautta pystytä hoitamaan asianmukaisesti.

Suvi on tuskin ainoa, jonka terveyteen pilleripula vaikuttaa. Endometrioosia sairastaa arviolta kymmenen prosenttia naisista. Ilman sairauttakin e-pillereiden syömisen lopettaminen tai merkin vaihtaminen voi aiheuttaa monenlaisia sivuvaikutuksia.

Suvi kokee jääneensä tilanteessa vaille päteviä neuvoja.

– Kukaan ei koskaan kertonut minulle, mitä tulisi tehdä, jos en saa tarvitsemiani lääkkeitä. En koe saaneeni riittävää tukea tai apua sairauteni hoitamiseen. Tutuillani, jotka sairastavat endometrioosia, on samanlaisia kokemuksia. Toivon, että tilanne paranee, kun saan hormonikierukan, Suvi kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla