Kainalokarvat saattavat houkutella miehiä. Kuva: Shutterstock
Kainalokarvat saattavat houkutella miehiä. Kuva: Shutterstock

Rakasta karvojasi, ne ansaitsevat sen.

Kesä lähestyy! Ennen kuin päätät hävittää karvat kehostasi, huomioi nämä karvoituksen hyvät puolet.

1. Karvat suojaavat ihoa

Karvat kasvavat karvatupeista. Karvatupissa on paljon kantasoluja, jotka eivät menetä uusiutumiskykyään. Lisäksi niiden ympärillä on paljon verisuonia, hermoja ja rasvaa. Sen takia iho parantuu nopeimmin juuri karvaisilla alueilla.

– Esimerkiksi haavat paranevat nopeammin käsivarren ulkosyrjältä kuin sisäpuolelta runsaan karvatuppimäärän vuoksi, sanoo professori Des Tobin Bradfordin yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Runsas karvoitus suojaa myös auringolta – ja estää liiallista lämmön haihtumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kaljut haihduttavat nopeammin lämpöä, ja kylmässä ihokarvamme nousevat pystyyn, jotta ne sitoisivat mahdollisimman paljon lämmintä ilmaa ihon pinnalle.

2. Karvat suojaavat elimistöä

Oletko joskus inhonnut nenäkarvojasi? Jos olet, älä ainakaan nypi niitä. Nenäkarvoilla on nimittäin tärkeä tehtävä: ne estävät esimerkiksi pölyn ja tomun pääsyä nenään ja keuhkoihin.

Jos nenäkarvan nyppäisee irti, sen juuri jättää pienen reiän ihoon – mikä helpottaa taudinaiheuttajien pääsyä elimistöön.

3. Karvat estävät hankaumia

Ohutkin karvapeite luo iholle ilmatyynyn hankaumia vastaan. Esimerkiksi kainalokarvat estävät hiertymiä.

Bikinialueen käsitteleminen karvanpoistoaineella lisää kutinaa ja ihoärsytystä aiheuttavan hiivatulehduksen riskiä, sanoo Daily Mailin haastattelema asiantuntija Austin Ugwumadu.

Karvojen poistaminen bikinialueelta lisää myös karvatupentulehduksen riskiä, jolloin bakteerit pääsevät helpommin elimistöön.

4. Karvat kertovat terveydestä

Karvaiset varpaat eivät ehkä ole kauniit, mutta viestivät hyvästä verenkierrosta. Karvat tarvitsevat kasvaakseen ravintoaineita ja happea, jota veri kuljettaa. Siksi esimerkiksi tukokset verisuonissa saattavat ilmetä varpaista katoavina karvoina, kun ääreisverenkierto heikkenee.

5. Kainalokarvat voivat toimia lemmenhoukuttimena

Kainalokarvoista voi olla yllättävä hyöty: ne saattavat auttaa levittämään feromoneja ja muita vastakkaista sukupuolta houkuttelevia tuoksuja.

6. Kulmakarvat ja ripset suojaavat silmiä

Mitä tuuheammat kulmat, sitä tehokkaammin ne ehkäisevät hien valumista silmiin. Ripset suojaavat silmiä roskilta ja auttavat silmiä säilyttämään kosteutensa. Tosin liian pitkistä ripsistä on haittaa. Tutkimus osoitti, että jos ripset ovat pidemmät kuin kolmasosa silmien leveydestä, ne lisäävät silmiin kohdistuvan, kuivattavan ilmavirran määrää.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Miksi naisen karvoja pidetään inhottavina

Alapään sheivaaminen voi olla vaarallista

Alapuska on taas pop – he todistavat sen

Miksi säärissä on enemmän karvoja kuin pohkeissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla