Biologinen kello löytyy myös miehiltä. Kuva: Shutterstock
Biologinen kello löytyy myös miehiltä. Kuva: Shutterstock

Pelkästään naisen ikä ei vaikuta siihen, miten todennäköistä on tulla raskaaksi.

Onko lapsien saamiselle parasta ennen -ikää, milloin on ”liian vanha”? Esimerkiksi 53-vuotias Frendit-näyttelijä Courteney Cox on puhunut avoimesti vauvahaaveistaan, vaikka oma ikä mietityttääkin.

Paljon on puhuttu naisten biologisesta kellosta ja siitä, kuinka vanhana voi tulla raskaaksi. Nyt on kuitenkin selvitetty, että miehenkin ikä voi vaikuttaa merkittävällä tavalla perheen perustamisen mahdollisuuksiin.

Lue myös: Jari Sillanpää, 51, herkistyi radiohaastattelussa: ”Mä haluan isäksi”

The Guardian kertoo, että myöskään miesten ei kannata lykätä lastenhankintaa kovin pitkälle. Naisten mahdollisuus tulla raskaaksi heikkenee huomattavasti noin 35-vuotiaana, mutta vaikka pariskunnan nainen olisi sitä nuorempi, miehen ikä voi vaikuttaa naisen raskaaksi tulemiseen.

Alle 30-vuotiailla naisilla, joiden kumppani on vähän yli kolmekymppinen, mahdollisuus tulla raskaaksi on noin 73 prosenttia. Raskaaksi tulemisen todennäköisyys putoaa kuitenkin 46 prosenttiin, jos mies on iältään yli 40-vuotias. Biologinen kello tikittää siis yhtä lailla miehillä kuin naisilla: elimistö muuttuu, kun vuosia kertyy.

Apua empijöille

Miehen ikä voi vaikuttaa huomattavasti myös silloin, kun mies on naista nuorempi. Esimerkiksi noin 35–40-vuotiaalla naisella on huomattavasti paremmat mahdollisuudet tulla raskaaksi, jos kumppani on alle 30-vuotias kuin jos kumppani on suunnilleen saman ikäinen.

Mahdotonta lapsien saaminen ei tietenkään ole siinäkään tapauksessa, että mies on naista iäkkäämpi. Sen todistavat muun muassa näyttelijä George Clooney, 55, ja hänen vaimonsa Amal Clooney, 39, jotka saivat kaksoset kesäkuussa. Tai Rolling Stone -muusikko, Mick Jagger, joka tuli joulukuussa 73-vuotiaana jälleen isäksi. Deveraux-pojan äiti on 29-vuotias ballerina Melanie Hamrick.

Tutkimustuloksesta voi kuitenkin olla hyötyä: se voi auttaa kannustamaan lapsien hankintaan ajoissa varsinkin niissä tapauksissa, jos pariskunnan mies uskoo, että hänen iällään ei ole merkitystä.

Jos olet muutenkin itkuisella tuulella, ei välttämättä kannata tarttua väkeviin.

”No en kyllä enää ikinä juo tequilaa. Siitä tulee ihan hirveän aggressiivinen humalatila. Ja ai kauhea, punaviini on vihoviimeistä. Ensimmäisen lasillisen jälkeen on seuraavassa mutkassa ihan kanttuvei.”

Jos on elämänsä aikana testaillut erilaisia alkoholijuomia, pystyy todennäköisesti samastumaan jollain tasolla edelliseen kuvailuun. Arkikokemuksen mukaan eri alkoholijuomat aiheuttavat varsin erilaisia tuntemuksia ihmisissä.

Nyt mutulle on myös tutkittua tukea! BMJ-tiedelehdessä julkaistun brittitutkimuksen mukaan erilaiset alkoholit ihan oikeasti vaikuttavat eri tavoin siihen, millainen humala niistä tulee.

Tutkimuksessa tarkasteltiin vahvojen viinojen, puna- ja valkoviinin sekä oluen vaikutuksia ihmisten positiivisiin ja negatiivisiin tunteisiin. Tutkimukseen osallistui lähes 30 000 ihmistä 21 valtiosta. Osallistujat olivat 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia. Tutkimuksessa heitä pyydettiin arvioimaan omia tuntemuksiaan tietyn alkoholin nauttimisen jälkeen.

Näin kukin alkoholityyppi vaikuttaa ihmisiin tutkimuksen mukaan:

1. Väkevät – Itsevarmuus saattaa äityä liian hurjaksi.

Korkeavolttiset juomat saavat tutkimuksen mukaan olon kohoamaan huomattavan energiseksi, itsevarmaksi ja seksikkääksi. Positiivinen vaikutus näihin tunteisiin on paljon suurempi kuin viineillä ja oluella.

Tujuilla aineilla on kuitenkin synkkä kääntöpuoli. Tutkijoiden mukaan ne aiheuttavat muita juomia enemmän aggressiivisuutta, levottomuutta ja itkuisuutta.

Kyllä, Meredith. tequila saattaa ihan oikeasti olla se ongelma.

2. Punaviini – Väsymystä tiedossa.

Kaipaatko elämään rauhaa? Valitse lasi punaviiniä.

Tutkimuksen mukaan punkku rentouttaa valkoviiniä, tiukkoja ja olutta paremmin. Samaan aikaan se kuitenkin aiheuttaa eniten väsymystä. Seksikkyyttä ja itsevarmuutta punaviini tuo fiilikseen kohtuudella. Se lisää hieman taipumusta itkuisuuteen, mutta ei todellakaan yhtä paljon kuin vahvat viinat.

Tyylillä, yksi lasi vain rentouden vuoksi.

3. Valkoviini – Keskitien kulkijan valinta.

Kun haluat kohtuullisen määrän seksikkyyttä, itsevarmuutta ja rentoutta, valkoviini on valintasi. Se vaikuttaa useimmiten ihmisiin samalla tavalla kuin punaviini, mutta ei tuo mukanaan yhtä voimakasta väsymystä.

Vaikka valkoviini onkin hyvää, kehotamme kaikki juomaan vastuullisesti.

4. Olut – Ei vaikuta suuntaan tai toiseen.

Muihin alkoholijuomiin verrattuna olut aiheuttaa kaikista vähiten mitään tunnereaktioita. Se toki antaa lisäbuustia itsetunnolle ja saa olon tuntumaan seksikkäämmältä, mutta muihin juomiin verrattuna vaikutus ei ole merkittävä.

Mekin olemme epävarmoja siitä, mitä tässä kuvassa tapahtuu.

Oletko aina halunnut tietää, mikä on ”kännipersoonallisuutesi”. Tee testi: 

 

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Vierailija

Jättitutkimus: Koiranomistajat elävät pidempään – eniten hyötyä yksin asuville

Huolehtikaa te kerrostaloasujat myös sitten siitä, että teidän huutavat kakaranne (vrt. räksyttävät piskit) eivät metelöinnillään aiheuta stressiä lapsettomille viattomalle kanssaeläjillenne! Tästä ainakin pitäisi tehdä tutkimus, että kuinka paljon tämä aiheuttaa stressiä naapureille. Varsinkin kun tuntuu olevan ihan ok vihata koiria, vaikka koiranomistajat eivät elätä koiriaan yhteiskunnan piikkiin, kuten lapsenomistajat.
Lue kommentti