Jo aiemmassa tutkimuksessa oli huomattu, että parasetamoli lieventää fyysisen lisäksi myös henkistä kipua. Kuva: Shutterstock
Jo aiemmassa tutkimuksessa oli huomattu, että parasetamoli lieventää fyysisen lisäksi myös henkistä kipua. Kuva: Shutterstock

Tutkimus löysi parasetamolista uuden sivuvaikutuksen.

Tuttu kipulääke parasetamoli on puhuttanut viime aikoina. Huhtikuun alussa Yle uutisoi, että lääkkeellä on synkkä osa myrkytystilastoissa – parasetamolimyrkytykset ja niistä johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet Suomessa. Väärinkäyttöä on sekä tahallista että tahatonta.

Australialaistutkimuksessa sen sijaan todettiin, että parasetamolista ei ole sen enempää hyötyä selkäkivun ja nivelrikon hoidossa kuin placebostakaan.

Oikein käytettynä parasetamoli on kuitenkin hyvä kivunlievittäjä. Tosin tuore tutkimus väittää, että kivun lisäksi lääke turruttaa myös tunteet. The Telegraph kertoo Psychological Sciencessa julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa havaittiin, että sen lisäksi, että kipulääke helpottaa henkistä tuskaa, se vie pois myös ilon tunteita.

Ohion osavaltion yliopiston tutkijat antoivat 82 vapaaehtoiselle joko 1000 milligrammaa parasetamolia tai placeboa. Kun lääke oli alkanut vaikuttaa, he pyysivät koehenkilöitä arvioimaan 40 valokuvaa. Tutkittavien tuli kertoa, saako kuva heidät tuntemaan olonsa positiiviseksi vai negatiiviseksi. Osa kuvista oli hyvin epämiellyttäviä, osa neutraaleja ja osa erityisen mukavia – kaikenlaista aliravituista lapsista kissanpentuihin.

Ne, jotka saivat oikeaa lääkettä, välttivät kuvia arvioidessaan ääripäitä – positiiviset kuvat eivät siis tuntuneet heistä erityisen iloluontoisilta eivätkä negatiiviset kuvat kovin surullisilta. Placeboa ottaneet sen sijaan kokivat sekä ilon että surun tunteita voimakkaammin.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, onko myös tulehduskipulääkkeillä ibuprofeenilla ja aspiriinilla vastaavia sivuvaikutuksia. Jo aiemmissa tutkimuksessa on aavisteltu, että ibuprofeenia voitaisiin käyttää masennuksen hoidossa. Tutkijat kuitenkin uskovat, että se johtuu nimenomaan lääkkeen tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista, joita parasetamolissa ei ole.

Lue myös:

Taas pää kipeä? Kokeile näitä särkylääkkeen sijaan!

Tutkimus: e-pilleri saattaa muuttaa aivoja

Tutkimus: kupillinen kahvia saattaa pienentää humalajuomisen haittoja