Jo aiemmassa tutkimuksessa oli huomattu, että parasetamoli lieventää fyysisen lisäksi myös henkistä kipua. Kuva: Shutterstock
Jo aiemmassa tutkimuksessa oli huomattu, että parasetamoli lieventää fyysisen lisäksi myös henkistä kipua. Kuva: Shutterstock

Tutkimus löysi parasetamolista uuden sivuvaikutuksen.

Tuttu kipulääke parasetamoli on puhuttanut viime aikoina. Huhtikuun alussa Yle uutisoi, että lääkkeellä on synkkä osa myrkytystilastoissa – parasetamolimyrkytykset ja niistä johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet Suomessa. Väärinkäyttöä on sekä tahallista että tahatonta.

Australialaistutkimuksessa sen sijaan todettiin, että parasetamolista ei ole sen enempää hyötyä selkäkivun ja nivelrikon hoidossa kuin placebostakaan.

Oikein käytettynä parasetamoli on kuitenkin hyvä kivunlievittäjä. Tosin tuore tutkimus väittää, että kivun lisäksi lääke turruttaa myös tunteet. The Telegraph kertoo Psychological Sciencessa julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa havaittiin, että sen lisäksi, että kipulääke helpottaa henkistä tuskaa, se vie pois myös ilon tunteita.

Ohion osavaltion yliopiston tutkijat antoivat 82 vapaaehtoiselle joko 1000 milligrammaa parasetamolia tai placeboa. Kun lääke oli alkanut vaikuttaa, he pyysivät koehenkilöitä arvioimaan 40 valokuvaa. Tutkittavien tuli kertoa, saako kuva heidät tuntemaan olonsa positiiviseksi vai negatiiviseksi. Osa kuvista oli hyvin epämiellyttäviä, osa neutraaleja ja osa erityisen mukavia – kaikenlaista aliravituista lapsista kissanpentuihin.

Ne, jotka saivat oikeaa lääkettä, välttivät kuvia arvioidessaan ääripäitä – positiiviset kuvat eivät siis tuntuneet heistä erityisen iloluontoisilta eivätkä negatiiviset kuvat kovin surullisilta. Placeboa ottaneet sen sijaan kokivat sekä ilon että surun tunteita voimakkaammin.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, onko myös tulehduskipulääkkeillä ibuprofeenilla ja aspiriinilla vastaavia sivuvaikutuksia. Jo aiemmissa tutkimuksessa on aavisteltu, että ibuprofeenia voitaisiin käyttää masennuksen hoidossa. Tutkijat kuitenkin uskovat, että se johtuu nimenomaan lääkkeen tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista, joita parasetamolissa ei ole.

Lue myös:

Taas pää kipeä? Kokeile näitä särkylääkkeen sijaan!

Tutkimus: e-pilleri saattaa muuttaa aivoja

Tutkimus: kupillinen kahvia saattaa pienentää humalajuomisen haittoja

Erikoislääkärin mukaan yhdet väliin jääneet kuukautiset eivät kerro vielä mitään. Sen sijaan on yksi kuukautiskiertoon liittyvä asia, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan. 

Apua, menkat jäivät välistä! Tiedät, ettet ole raskaana, mutta kuukautiskiertosi on silti epäsäännöllinen. Pitäisikö olla huolissaan? 

– Ei kannata tuijottaa pelkästään kuukautiskiertoa, se ei yksinään kerro kehosta yhtään mitään, neuvoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriAnna-Mari Heikkinen

Syynä on se, että kuukautiskierron reagointi eri tekijöihin on yksilöllistä. Toisilla kuukautiset pelaavat normaalisti, vaikka olisi vakavasti sairas. Toisten keho reagoi pieniinkin muutoksiin. Jos kuukautiskierron epäsäännöllisyyden lisäksi huomaa esimerkiksi suuria vaihteluita painossa, tilanne voi kertoa jotain terveydentilasta. 

 

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa kuukautisiin

Iso osa naisista käyttää hormonaalista ehkäisyä, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon ja voi jättää kuukautiset jopa kokonaan pois – ihan turvallisesti

Milloin pitää sitten olla huolissaan? 

– Jos kuukautiset jäävät kerran välistä tai kierto on tavallista pidempi, ei tarvitse olla vielä huolissaan. Jos taas ylimääräistä vuotoa tulee jatkuvasti, voi jotain olla pielessä, Heikkinen täsmentää. 

Kuukautiskiertoon vaikuttavia syitä: 

  • paino
  • liika treenaaminen
  • liian vähäinen rasvakudos
  • liika työn tekeminen
  • rasvakudos
  • stressi
  • yleiskunnon muutos
  • muut sairaudet
 
Ymmärtää ei ymmärrä ymmärtää e...

Vaivaavatko epäsäännölliset menkat? Erikoislääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Syy sekin kirjoitti: Pitäisiköhän sanoa työnantajalle että tarvitsen nyt viikon vapaata, olen tehnyt liikaa töitä ja kuukautiseni ovat sekaisin ;) Oletpa hauska? Monet naisten vakavat taudit oireilevat ensiksi kuukautisten kautta. Toivottavasti et sairastu itse vakavasti kyseisiin. Saat kyllä lomaa sit älä huoli, ehkä jopa lopun elämäsi.
Lue kommentti

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.