Kun omaan suoriutumiseen on jatkuvasti tyytymätön, voi se aiheuttaa jatkuvaa ahdistuneisuutta. Kuva: Shutterstock
Kun omaan suoriutumiseen on jatkuvasti tyytymätön, voi se aiheuttaa jatkuvaa ahdistuneisuutta. Kuva: Shutterstock

Täydellisyyden tavoittelu voi olla huomattavasti vakavampi ongelma kuin äkkiseltään kuulostaa. 

Lähes jokainen meistä tuntee jonkun perfektionistin – jos ei itseään, niin ystävän, perheenjäsenen tai muun tutun, joka pyrkii pakkomielteisesti tekemään kaiken täydellisesti. Ihan hyvä ei kelpaa, ja kaiken on mentävä erinomaisesti. Siis ihan kaiken.

Vaikka täydellisyyden tavoittelu voi tuntua tyydyttävältä, sillä on pitkä lista haittapuolia: kuten stressi, ahdistuneisuus ja riittämättömyyden tunne. Kukaan ei tietenkään pysty mitenkään olemaan kaikessa paras tai edes kovin hyvä, mutta perfektionistit yrittävät sitä – ja pilaavat herkästi samalla elämänsä.

Lue myös: Oletko perfektionisti? 6 merkkiä, että olet mennyt liian pitkälle

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Independent-sivusto kertoo, että perfektionismilla voi olla myös huomattavasti pahempiakin seurauksia. Uusi tutkimus nimittäin kertoo, että itsetuhoisuuden ja perfektionismin välillä on selkeä yhteys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa haastateltiin itsemurhan tehneiden ystäviä ja perheitä. Haastatteluista selvisi, että yli puolet itsemurhan tehneistä oli kokenut ulkoista painetta siitä, että pitäisi olla täydellinen. Perfektionismiin liittyivät muun muassa arvottomuuden tunne, epärealistiset tavoitteet sekä virheiden tekemisen pelko.

Perfektionismi voi tutkimuksen mukaan ajaa itsemurhiin muun muassa sen takia, että perfektionistit ovat usein turhautuneita itseensä, kun omia tavoitteita ei onnistu saavuttamaan.

Jatkuva tyytymättömyys itseen ja toistuvat pettymykset omassa suoriutumisessa voivat tehdä onnellisuudesta lähes mahdotonta, mikä pitää mielen jatkuvasti synkissä ajatuksissa. Perfektionisteilla on usein myös vaikeuksia luoda pysyviä ihmissuhteita, mikä osaltaan voi vaikuttaa onnettomuuden tunteeseen.

Kuten Mielenterveysseura kertoo, itsemurhaa harkitseva ei välttämättä halua kuolla, vaan yksinkertaisesti päästä eroon jatkuvasta sietämättömästä olotilasta. Kun on tarpeeksi syvällä perfektionistisissa ajatuksissa ja olo on jatkuvasti kurja ja epäonnistunut, voi äärimmäisissä tapauksissa itsemurha tuntua siltä viimeiseltä ratkaisulta.

Täydellisyyden tavoittelu ja korkeat tavoitteet eivät tarkoita, että henkilö olisi itsetuhoinen tai voisi muuten erityisen huonosti – perfektionismia voi esiintyä hyvin erilaisena ja eri tasoisena. Jos kuitenkin läheisen täydellisyydentavoittelu ja huono olo huolestuttavat, on hyvä muistuttaa, että itsemurha ei ratkaise ongelmia ja itsensä satuttamisen ajatuksista voi aina päästä yli – kuten myös jatkuvasta täydellisyyden tavoittelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla