Taas flunssa? Syyllinen ei aina ole influenssavirus. Kuva: Shutterstock
Taas flunssa? Syyllinen ei aina ole influenssavirus. Kuva: Shutterstock

Sen sijaan samankaltaisia oireita voi aiheutua monesta muusta syystä.

30 ikävuoden jälkeen influenssan kourissa ei tarvitse kärvistellä keskimäärin kuin kahdesti vuosikymmenessä, paljastaa tuore tutkimus. Lapsena tauti iskee kahden vuoden välein, mutta infektiot vähenevät, kun ikää karttuu, uutisoi The Telegraph.

Lontoon The Imperial Collegessa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin vapaaehtoisilta kiinalaisilta otettuja verinäytteitä. Niistä etsittiin vasta-aineita yhdeksään eri influenssatyyppiin, joita on esiintynyt vuodesta 1968 vuoteen 2009. Näin tutkijat onnistuivat muodostamaan aikajanan tutkittavien sairastamista taudeista.

Tohtori Adam Kucharskin mukaan monen muun taudin oireet ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia kuin influenssassa, minkä vuoksi on kiistelty siitä, kuinka usein tautia oikein sairastetaan. Flunssaoireita ja nuhakuumetta aiheuttavat usein esimerkiksi rino- ja koronavirukset.

Tuore tutkimus osoittaa, että aikuiset sairastuvat influenssaan harvemmin kuin on luultu. Tohtori Steven Rileyn mukaan infektioiden tarkka määrä vaihtelee sen mukaan, millainen flunssa- ja rokotustausta ihmisellä on. Tuoreet tulokset vahvistavat aiemmat tutkimukset, joiden mukaan aiemmin sairastetut influenssat vahvistaisivat immuunipuolustusta tulevia flunssaviruksia vastaan.

Tutkimustuloksista saattaa olla hyötyä tutkijoille, jotka arvioivat esimerkiksi sitä, miten virukset muuntautuvat tulevaisuudessa ja kuinka rokotukset tehoavat uusiin virustyyppeihin.

Lue myös:

Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen!

Uusi tutkimustieto miesflunssasta: tämän takia se vaikuttaa niin rajusti

Naiset elävät miehiä pidempään – siihen on viisi syytä

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.