Hormoniehkäisyn ja aivosyövän väliltä löytyi yhteys, mutta se ei tarkoita, että e-pillerit pitäisi heittää saman tien menemään.

E-pillereiden veritulppariski on ollut yksi viime vuosien kuumista puheenaiheista. Sen lisäksi, että hormonaalinen ehkäisy lisää laskimotukoksen riskiä, tuore British Journal of Clinical Pharmacologyssa julkaistu tutkimus arvelee, että pillereiden käytöllä on myös yhteys glioomaan eli aivosyöpään.

Tutkijat analysoivat 317 aivosyöpään sairastuneen ja 2 126 syövältä säästyneen naisen tietoja tanskalaisista terveysrekistereistä. Naiset olivat 15–49-vuotiaita. Erityistä huomiota tutkijat kiinnittivät siihen, olivatko naiset käyttäneet ehkäisyä, mikä oli heidän ehkäisymenetelmänsä ja kuinka kauan he olivat sitä käyttäneet.

Tietojen perusteella vaikuttaisi siltä, että ehkäisypillereiden käyttö lisää gliooman riskiä 40 prosenttia. Riski kasvaa, kun hormoniehkäisyä käyttää pitkään. Myös pelkkä progestiiniä eli keltarauhashormonia sisältävä ehkäisy suurentaa riskiä – siis minipillerit, ehkäisykapselit ja hormonikierukat. Kierukan käyttäjillä riski oli kuitenkin pienempi.

Älä kuitenkaan hätäänny

Kovin suoria johtopäätöksiä tutkimuksesta ei kuitenkaan kannata vetää. Aivosyövän ja hormoniehkäisyn yhteys on monimutkainen, ja toisessa tutkimuksessa se on osoittautunut heikoksi tai kyseenalaiseksi.

Uusi tutkimus saattaa myös sivuuttaa muiden seikkojen, esimerkiksi ylipainon merkityksen. Sama koskee muitakin syöpiä – tutkimuksesta riippuen e-pillerit ovat joko lisänneet tai vähentäneet riskiä sairastua esimerkiksi munasarja- tai rintasyöpiin. Aivokasvaimet eivät ole myöskään kovin yleisiä.

Ehkäisyä miettiessä kannattaa kuitenkin punnita hyödyt ja haitat tarkkaan. Yleisimmät e-pilllereiden haittavaikutukset löydät esimerkiksi tästä jutusta.

Lähde: Refinery29

Lue myös:

Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi?

Pelottavatko e-pillerit? Tässä 4 luomumpaa vaihtoehtoa ehkäisyyn

Iik, e-pilleri! Uskallanko enää käyttää?

Naisilla kun on kuukautiskivut ja synnytykset, on kipukynnyksemmekin luonnollisesti korkeampi kuin miehillä. Näin usein väitetään. Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kumoaa myytin.

Ihmisen kipukynnys on eri asia kuin kivunsietokyky. Kun laitat käden jääpaloja täynnä olevaan vesiastiaan, alat jonkin ajan kuluttua tuntea epämiellyttävää tunnetta, sitten kipua.

Se hetki, kun tunnet ensimmäisen kerran kipua = kipukynnyksesi.

Jatkat käden pitämistä vedessä, kunnes et enää kestä ja joudut ottamaan käden pois = maksimi kivunsietokykysi.

–Vaikka toisin luullaan, naisten kipukynnys ei ole luonnostaan korkeampi kuin miehillä, sanoo lääkäri, kipututkija ja dosentti Helena Miranda.

”Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin.”

–Naisten kipua ei vain oteta yhtä vakavasti kuin miesten. Naisten kroonista kipua vähätellään ja alihoidetaan terveydenhuollossa herkemmin. On myytti, että naisen pitäisi kestää kipua paremmin, koska hän kokee kuukautis- ja synnytyskipuja, Miranda sanoo.

Todellisuudessa naiset ovat kipututkijan mukaan miehiä herkempiä kivulle, koska esimerkiksi estrogeeni voi lisätä kipuherkkyyttä ja mieshormoni testosteroni puolestaan suojata siltä.

–Sukupuolieroja esiintyy myös aivojen kyvyssä käsitellä kipua, koska opioidireseptorit miesten ja naisten aivoissa toimivat eri tavalla, Miranda kertoo.

Kitsastelua kipulääkkeissä?

Naiset ovat usein miehiä vuolaampia puhumaan. Tutkimusten mukaan miesten on naisia vaikeampi ilmaista ääneen esimerkiksi kipuaan.

–Tämä johtaa siihen, että lääkärit tulkitsevat usein miesten kivun todellisemmaksi kuin naisten, Helena Miranda sanoo,

”Naisille määrätään vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia.”

Asenteet saattavat vaikuttaa esimerkiksi leikkausten jälkihoitoon.

–Tilastojen mukaan naisille määrätään leikkausten jälkeen vähemmän kipulääkkeitä ja enemmän rauhoittavia kuin miehille. Ajatellaan, että naisten oireet johtuvat enemmän ahdistuksesta kuin kivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda on kirjoittanut kirjan Ota kipu haltuun (Otava 2016).

 

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen.