Pidä huolta itsestäsi, tutki rintasi. Kuva: Shutterstock ja Tunne rintasi ry
Pidä huolta itsestäsi, tutki rintasi. Kuva: Shutterstock ja Tunne rintasi ry

Rintasyöpä voi oireilla monella muullakin tavalla kuin kyhmynä. 

Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä, jota havaitaan vuosi vuodelta useammin. Syöpärekisterin mukaan vuonna 2016 Suomessa todettiin liki 5 000 uutta rintasyöpätapausta.

Onneksi rintasyövän yleistyessä myös taudin ennuste on parantunut: rintasyöpä pystytään usein toteamaan yhä varhaisemmassa vaiheessa ja hoidot ovat kehittyneet.

Rintasyövän tunnetuin ja yleisin oire on kyhmy, jonka voi havaita silmin tai tuntea sormin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyhmy ei kuitenkaan ole läheskään ainoa oire rintasyövästä. Itse asiassa syöpä voi oireilla varsin monella eri tavalla, mikä selviää myös Tunne rintasi ry:n verkkosivuillaan julkaisemasta kuvasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Informatiivisessa kuvakoosteessa esitellään selkeästi erilaiset rintojen muutokset, joiden ilmaantuessa kannattaa ottaa yhteys lääkäriin:

Monet rintasyöpään viittaavat oireet voivat osoittautua tutkimuksissa muuksi kuin syöväksi. Esimerkiksi suuri osa rinnoista löytyvistä kyhmyistä on hyvänlaatuisia muutoksia kuten nesterakkuloita eli kystia, kertoo Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivusto.

Kaikkia muutoksia, joita rinnoissa ei ole aiemmin ollut, on kuitenkin syytä näyttää lääkärille, muistuttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen.

Lue Lehmosen tarkemmat ohjeet rintojen omatoimiseen tutkimiseen tästä:

Helsingin yliopiston syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Akseli Hemmingin mukaan rintasyöpä voi olla myös täysin oireeton.

– Rintasyövän ensimmäinen oire voi olla kyhmy, nännierite, tai vetäymä rinnan ihossa. Usein rintasyöpä on myös täysin oireeton ja löytyy sattumalta seulontakuvauksessa. Huonolla onnella rintasyöpä voi löytyä vasta sen lähetettyä etäpesäkkeitä.


”Jakakaa oikeaa tietoa”

Viime aikoina Tunne rintasi ry:n kuva on levinnyt laajasti myös sosiaalisessa mediassa. Lokakuussa hoitotyön ammattilaisille suunnattu Hoitajat.net julkaisi Facebook-tilillään kuvan, jossa muistutettiin, että rintasyövän varhainen tunnistaminen parantaa sen ennustetta:

– Nyt naiset lopettakaa se sydämien postaaminen ja jakakaa oikeaa tietoa! Rintasyöpä on yleisin syöpä Suomessa ja työikäisen naisen toiseksi yleisin kuolinsyy. Syövän ennustetta parantaa sen varhainen toteaminen.

Hoitaja.net-sivuston Facebook-julkaisua on jaettu tähän mennessä lähes 7 000 kertaa. Siihen on reagoitu liki 2 000 kertaa.

Sitruunakuva avuksi 

Viime vuosina somessa on levinnyt muitakin rintasyövän oireita esitteleviä kuvia. Yksi niistä on maailmanlaajuisen rintasyöpäjärjestön Know your lemons -kampanja (tunne sitruunasi), joka havainnollistaa rintasyövän erilaisia oireita sitruunoiden avulla.

Lue lisää kampanjasta ja katso sitruunakuva tästä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla