Onko sinulle sanottu, että kuorsaat muuten ihmeen kovaa? Tai kuorsaako puoliso niin, ettei vieressä saa nukuttua? Uniapnea on jo kansansairaus, joka voi kiusata hoikkaakin.

Uniapneassa huono hengitys pätkii unta ja saa elimistön kärsimään hapenpuutteesta. Vaivaa voi jo sanoa kansansairaudeksi. 

–Uniapnea on nykyisin ylivoimaisesti tavallisin keuhkosairaus. Yksi sille altistava tekijä on ylipaino, mutta sairautta on myös hoikilla, joilla on ahdas nielu, kertoo ylilääkäri Pirkko Brander HYKSin Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Huono hengitys pätkii unta

Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia. Ylipainoisilla rasvaa kertyy kurkunkannen alle, mikä ahtauttaa ylähengitysteitä. Sairautta on kuitenkin myös hoikilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkäri tekee diagnoosin yöpolygrafiatutkimuksen ja oireiden perusteella. Unitutkimuksissa mitataan muun muassa veren happipitoisuutta, ilmanvirtausta ja hengitysliikkeitä sekä rekisteröidään kuorsausääniä, sydämen sykettä ja kehon asentoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oireista yleisin on kuorsaaminen, mutta kaikilla kuorsaajilla ei ole uniapneaa. Yön aikana ylähengitysteiden, kuten nielun lihakset veltostuvat ja ahtautuvat ja syntyy kuorsausääni. Kun hengitystiet menevät täysin tukkoon, puhutaan uniapneasta.

Erityisesti sairauteen viittaa se, jos kuorsaus välillä taukoaa ja jatkuu taas voimakkaalla korahduksella. Lyhyitä hengityskatkoksia ja niihin liittyviä havahtumisia voi olla pahimmillaan satoja yhden yön aikana.

Väsymys vie puhdin päivistä

Katkonainen uni aiheuttaa päiväväsymystä, ja uniapneetikko saattaa torkahdella itsestään, esimerkiksi kokouksessa, telkkaria katsoessa tai autoillessa. Myös muistin pätkiminen, keskittymiskyvyttömyys ja ärtyisyys ovat tavallisia, osittain univajeen, osittain kehon happivajeen vuoksi.

Yksi uniapneataudin merkki ovat yölliset vessakäynnit, sillä sairaus voimistaa virtsaneritystä lisäävän hormonin määrää. Miehille tehdään usein ensin kaikki eturauhastutkimukset ennen uniapneadiagnoosia.

Usein hoitoon hakeudutaan, kun puoliso huolestuu hengityskatkoksista tai ei pysty nukkumaan vieressä kovan kuorsaamisen vuoksi.

Maskihoito kohentaa elämänlaatua

 Sairautta hoidetaan ylipainemaskilla eli niin sanotulla CPAP-hoidolla, joka puhaltaa ilmaa ylähengitysteihin ja pitää ne avoinna. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito saattaa myös lievittää uniapneatautia.

Monet, jotka eivät ole kokeneet itseään väsyneiksi, sanovat ylipainehappihoidon alettua, että olo on virkeämpi ja elämänlaatu huimasti parempi.

Joskus harvoin, jos sairauden taustalla on rakenteellisia ahtaumia, voidaan ajatella leikkaushoitoa. Ylipainoista auttaa laihduttaminen. Hoitamattomana uniapnea altistaa sydän- ja verisuonisairauksille.

 

Asiantuntija: Pirkko Brander ylilääkäri, HYKS Sydän- ja keuhkokeskus.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla