Nopeat hiilihydraatit kerryttävät rasvaa maksaaan. Kuva: Shutterstock
Nopeat hiilihydraatit kerryttävät rasvaa maksaaan. Kuva: Shutterstock

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti kertoo, mistä rasvamaksan tunnistaa ja miten sitä voi hoitaa. 

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus. Virallisen määritelmän mukaan taudista on kyse silloin, kun maksassa on rasvaa yli viisi prosenttia. Sairaus voi esiintyä jopa pienillä lapsilla.

Rasvamaksa ei tarkoita harmitonta rasvan kertymistä maksasoluihin, vaan kyse on laajemmasta aineenvaihdunnan häiriöstä, jossa rasva levittyy suolten ja sisäelinten väleihin. Alussa tila ei ole vaarallinen, mutta ajan myötä se pahenee.

Mistä sitten tiedän, onko minulla rasvamaksa? 

– Jos rasvaa kertyy vyötärönseudulle, kertyy sitä maksaankin, kertoo ravitsemusterapeutti Marja Ruuti, joka on kirjoittanut Maksa kuntoon: ehkäise ja hoida rasvamaksa ruokavaliolla -kirjan (Gummerus). 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alussa rasvamaksa ei välttämättä ilmoita itsestään mitään. Ainoa oire saattaa olla väsymys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos on erikoista väsymystä, pitäisi mennä lääkäriin. Siihen voi liittyä myös verensokerin ja kolesteroliarvojen nousua. Jos rasvaa on maksassa paljon, siitä voi kehittyä aikuistyypin diabetes tai sydäntauti, Ruuti kertoo.

Pidemmälle edennyt maksan rasvoittuminen voi aiheuttaa ihon kutinaa, ulosteen vaalenemista ja virtsan tummumista. Muita oireita voivat olla lievä pahoinvointi, selittämätön painonlasku, nilkkojen ja jalkojen turvotus sekä heikentynyt ruuansulatus.

Pahimmillaan rasvamaksan seurauksena voi kehittyä maksakirroosi tai maksasyöpä. Siksi jo väsymyksen tunteeseen kannattaa reagoida.

Eikö rasvamaksa ole vain alkoholistien sairaus? 

Yleinen harhaluulo on, että rasvamaksa liittyy vain runsaaseen alkoholinkäyttöön. Näin ei kuitenkaan ole.

– 1960-luvulle asti rasvamaksa oli alkoholistien sairaus, mutta kyllä se on nykyään jokamiehen ja -naisen tauti, Ruuti selventää.

Myös hoikat ihmiset voivat kärsiä rasvamaksasta. Maksa voi rasvoittua hepatiitin, autoimmuunitulehduksen tai pitkäaikaisen lääkityksen vaikutuksesta. Myös stressin ja maksasairauksien väliltä on löydetty yhteys.

 Suurin osa rasvamaksoista johtuu kuitenkin elämäntavoista. Pahimpia maksan rasvoittajia ovat nopeasti imeytyvät hiilihydraatit sekä liian runsas rasva ja erityisesti liian runsas kova rasva. 

– Elämäntapamme ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenten aikana todella paljon. Rasvamaksa liittyy ylipainoon, ja sen syynä on esimerkiksi liikunnan puute tai virheellinen syöminen. 

Lohdullista on kuitenkin se, että jos rasvamaksaa hoidetaan hyvissä ajoin, maksa tervehtyy täysin. Käytännössä maksaa hoidetaan pudottamalla painoa ja vähentämällä vyötärön seudun rasvaa. 

Alkoholin välttämisen ohella paras tapa ehkäistä rasvamaksaa on siis lisätä liikuntaa ja laittaa ruokavalio kuntoon. Marja Ruuti suosittelee kirjassaan perinteistä lautasmallia, jossa puolet annoksesta täyttyy kasviksista, neljännes lihasta tai kalasta ja neljännes perunasta, pastasta tai riisistä.

EnnenEiOllutParemmin

Eihän missään väitetä että ennen ei rasvamaksaa ollut. Jos taas mielestäsi ei ollut, niin todennäköisesti oli, mutta diagnooseja vain ei tehty.

Vierailija

Miksi sitten aikaisemmin ihmisille ei kehittynyt rasvamaksaa, jos muka rasva aiheuttaa sitä? :D Taitaa yrittää tämäkin täti vain uskotella ihmisille, että rasva on haitallista! Sokeri ja tärkkelys (eli sokeri) rasvoittaa maksaa pahemmin kuin rasva. Terveyskirjasto rasvamaksasta: "Ruokavalion laadulla saattaa myös olla merkitystä: vähärasvainen ruoka saattaa vähentää maksan rasvoittumista, mutta sen tehosta ilman laihtumista ei ole kunnon tutkimuksia."
Harmi myös, ettei artikkelissa kerrottu maksa-arvojen merkityksestä rasvamaksan diagnostiikassa. Ne eivät aina kerro tilannetta, eli vaikka olisivat normaalit, henkilöllä voi olla rasvamaksa. Mutta jos koholla olevia arvoja tavataan normaalipainoisella vyötärölihavalla ilman muuta syytä, kyseessä on hyvin todennäköisesti rasvamaksa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla