Nopeat hiilihydraatit kerryttävät rasvaa maksaaan. Kuva: Shutterstock
Nopeat hiilihydraatit kerryttävät rasvaa maksaaan. Kuva: Shutterstock

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Ravitsemusterapeutti Marja Ruuti kertoo, mistä rasvamaksan tunnistaa ja miten sitä voi hoitaa. 

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus. Virallisen määritelmän mukaan taudista on kyse silloin, kun maksassa on rasvaa yli viisi prosenttia. Sairaus voi esiintyä jopa pienillä lapsilla.

Rasvamaksa ei tarkoita harmitonta rasvan kertymistä maksasoluihin, vaan kyse on laajemmasta aineenvaihdunnan häiriöstä, jossa rasva levittyy suolten ja sisäelinten väleihin. Alussa tila ei ole vaarallinen, mutta ajan myötä se pahenee.

Mistä sitten tiedän, onko minulla rasvamaksa? 

– Jos rasvaa kertyy vyötärönseudulle, kertyy sitä maksaankin, kertoo ravitsemusterapeutti Marja Ruuti, joka on kirjoittanut Maksa kuntoon: ehkäise ja hoida rasvamaksa ruokavaliolla -kirjan (Gummerus). 

Alussa rasvamaksa ei välttämättä ilmoita itsestään mitään. Ainoa oire saattaa olla väsymys.

– Jos on erikoista väsymystä, pitäisi mennä lääkäriin. Siihen voi liittyä myös verensokerin ja kolesteroliarvojen nousua. Jos rasvaa on maksassa paljon, siitä voi kehittyä aikuistyypin diabetes tai sydäntauti, Ruuti kertoo.

Pidemmälle edennyt maksan rasvoittuminen voi aiheuttaa ihon kutinaa, ulosteen vaalenemista ja virtsan tummumista. Muita oireita voivat olla lievä pahoinvointi, selittämätön painonlasku, nilkkojen ja jalkojen turvotus sekä heikentynyt ruuansulatus.

Pahimmillaan rasvamaksan seurauksena voi kehittyä maksakirroosi tai maksasyöpä. Siksi jo väsymyksen tunteeseen kannattaa reagoida.

Eikö rasvamaksa ole vain alkoholistien sairaus? 

Yleinen harhaluulo on, että rasvamaksa liittyy vain runsaaseen alkoholinkäyttöön. Näin ei kuitenkaan ole.

– 1960-luvulle asti rasvamaksa oli alkoholistien sairaus, mutta kyllä se on nykyään jokamiehen ja -naisen tauti, Ruuti selventää.

Myös hoikat ihmiset voivat kärsiä rasvamaksasta. Maksa voi rasvoittua hepatiitin, autoimmuunitulehduksen tai pitkäaikaisen lääkityksen vaikutuksesta. Myös stressin ja maksasairauksien väliltä on löydetty yhteys.

 Suurin osa rasvamaksoista johtuu kuitenkin elämäntavoista. Pahimpia maksan rasvoittajia ovat nopeasti imeytyvät hiilihydraatit sekä liian runsas rasva ja erityisesti liian runsas kova rasva. 

– Elämäntapamme ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenten aikana todella paljon. Rasvamaksa liittyy ylipainoon, ja sen syynä on esimerkiksi liikunnan puute tai virheellinen syöminen. 

Lohdullista on kuitenkin se, että jos rasvamaksaa hoidetaan hyvissä ajoin, maksa tervehtyy täysin. Käytännössä maksaa hoidetaan pudottamalla painoa ja vähentämällä vyötärön seudun rasvaa. 

Alkoholin välttämisen ohella paras tapa ehkäistä rasvamaksaa on siis lisätä liikuntaa ja laittaa ruokavalio kuntoon. Marja Ruuti suosittelee kirjassaan perinteistä lautasmallia, jossa puolet annoksesta täyttyy kasviksista, neljännes lihasta tai kalasta ja neljännes perunasta, pastasta tai riisistä.

Vierailija

Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Miksi sitten aikaisemmin ihmisille ei kehittynyt rasvamaksaa, jos muka rasva aiheuttaa sitä? :D Taitaa yrittää tämäkin täti vain uskotella ihmisille, että rasva on haitallista! Sokeri ja tärkkelys (eli sokeri) rasvoittaa maksaa pahemmin kuin rasva. Terveyskirjasto rasvamaksasta: "Ruokavalion laadulla saattaa myös olla merkitystä: vähärasvainen ruoka saattaa vähentää maksan rasvoittumista, mutta sen tehosta ilman laihtumista ei ole kunnon tutkimuksia." Harmi myös, ettei artikkelissa kerrottu...
Lue kommentti

Sydänsurut tuntuvat myös kehossa, ja pahimmillaan ne voivat olla kohtalokkaita.

Rakkaan ihmisen kuolema tai ero pitkästä parisuhteesta todella voi särkeä sydämen, kertoo sydänkirurgi Nikki Stamp kirjassaan Tunteva sydän. Ison menetyksen jälkeinen tuska ei tunnu vain mielessä, vaan myös sydämessämme. Rintaa puristaa ja tuntuu kuin joku olisi murskannut sydämen pieniksi sirpaleiksi. Kyseessä on niin kutsuttu särkyneen sydämen oireyhtymä.

Särkyneen sydämen oireyhtymä on lääketieteellinen tila, jossa tunteiden aiheuttama hormonivyöry hidastaa veren virtaamista sydänlihassoluihin. Tällöin ne voivat vaurioitua eivätkä pysty pumppaamaan verta kyllin hyvin. Oireyhtymä muistuttaa sydäninfarktia, ja sitä kutsutaan japaninkielisellä nimellä takotsubo-kardiomyopatia eli stressipohjainen sydänlihassairaus.

Särkyneen sydämen oireyhtymästä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä.

Japaninkielisen nimityksen oireyhtymä on saanut, koska siitä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä. Oireyhtymässä sydämen kapea kaula pumppaa ja supistuu normaalisti, mutta sen vasemman kammion alakärki laajenee pallomaiseksi, koska ei pysty pumppaamaan verta kunnolla.

Useimmiten aika parantaa haavat – muttei aina

Särkyneen sydämen oireyhtymä on nimensä mukaisesti usein seurausta rankasta menetyksestä, kuten läheisen kuolemasta tai pitkän suhteen päättymisestä. Toistaiseksi on epäselvää, miksi potilaista melkein 90 prosenttia on naisia. Stamp muistuttaa, ettei kyse ole siitä, että naiset olisivat heikompia tai tunteellisempia kuin miehet, vaan jakaumaa selittävät myös monet sellaiset tekijät kuin esimerkiksi kehon tapa käsitellä rasvahappoja.

Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä.

Särkyneen sydämen oireyhtymän tarkkaa syntymekanismia tutkitaan vielä, mutta se johtuu todennäköisesti hormoneista, kuten adrenaliinista. Emotionaalinen järkytys saa kehon tuottamaan adrenaliinia, joka puolestaan saa sydämen verisuonet supistumaan ja verenpaineen kohoamaan. Sydän sairastuu, kun se joutuu korkean verenpaineen vuoksi pumppaamaan tavallista ankarammin. Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä, joskus niin paljon, ettei sydän jaksaa enää pumpata. Toisin sanoen sydänsuruun voi jopa kuolla.

Aina aika ei siis paranna särkynyttä sydäntä, vaikka useimmiten niin käykin. Mutta miten hoitaa särkynyttä sydäntä? Avuksi voi olla sydämen toimintaa helpottava lääkitys, kuten sydänsuonia rentouttavat lääkkeet. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan tarvita lääkkeitä, jotka auttavat sydäntä pumppaamaan verta tai kohottavat verenpainetta. 

 

Nikki Stampin kirjoittama Tunteva sydän (Minerva Kustannus) ilmestyy viikolla 37.

Yhtäkkiä tapahtuva painonnousu voi olla merkki sairaudesta tai elämäntavasta, joka sekoittaa hormonitoiminnan.

Miksi paino on alkanut yhtäkkiä nousta, vaikka syön terveellisesti ja liikun säännöllisesti?

On vaarallisen helppoa arvioida syömänsä kalorit alakanttiin, mutta syy painonnousuun voi olla myös muualla. Jos nopeaan tahtiin nouseva vaakalukema huolestuttaa, on hyvä käydä kysymässä asiaa lääkäriltä. Kyse voi olla hormoneista – ja ongelma on yleensä ratkaistavissa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, yleiseen vireystilaan ja mielialaan. Tätä tehtävää se hoitaa säätelemällä hormoneja, joista tärkein on tyroksiini. Vajaatoiminnassa rauhanen ei tuota tarpeeksi tyroksiinia, mikä voi aiheuttaa painonnousun lisäksi muun muassa voimakasta väsymystä, lihasheikkoutta ja palelua. Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan todeta verikokeilla ja sitä hoidetaan hormonikorvaushoidolla.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Painonnousu voi johtua myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, joka on tavallisin naisten hormonihäiriö. Hormonien epätasapaino oireilee muun muassa kuukautisten epäsäännöllisyytenä ja liikakarvoituksena. Tavallista on myös, että oireyhtymään liittyy aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Kudokset ovat tavallista herkempiä insuliinille, mikä häiritsee rasva-aineenvaihduntaa ja puolestaan saattaa altistaa lihomiselle.

Krooninen stressi

Stressi laukaisee elimistössä ”taistele tai pakene” -reaktion, joka aiheuttaa pitkään jatkuvana monenlaisia ongelmia. Stressi vaikuttaa autonomiseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon, joka jakautuu kahteen osioon: toimintaan valmistavaan sympaattiseen ja rauhoittavaan parasympaattiseen hermostoon. Kun toinen hermosto aktivoituu, toinen menee lepotilaan.

Stressitilassa kaikki energia käytetään selviytymiselle tärkeisiin toimintoihin, jolloin ruoansulatusprosessi hidastuu. Stressi lisää myös ruokahalua kohottavan kortisoli-hormonin välitystä, mikä saattaa osaltaan edesauttaa painonnousua.

Vähäinen uni

Univajeen ja painonnousun suhteesta on puhuttu viime aikoina paljon. Myös tässä tapauksessa kyse on hormoneista. Liian vähäisten yöunien jälkeen kylläisyyden tunteesta huolehtivan leptiinin määrä laskee ja nälästä viestivän greliinin määrä nousee.

Väsymys tuottaa siis normaalia isomman ruokahalun. Univajeessa keho tuottaa enemmän stressihormoni kortisolia ja lisää insuliinin tuotantoa. Molemmilla on todettu yhteys lihomiseen.

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto