Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Veren punasolut ovat keskeltä kuopalla ja reunoilta pulleita. Kuva: Shutterstock
Veren punasolut ovat keskeltä kuopalla ja reunoilta pulleita. Kuva: Shutterstock

Veriryhmä voi merkitä esimerkiksi kohonnutta sydänsairauksien riskiä tai tavallista suurempaa alttiutta saada norovirus.

Mitä väliä veriryhmällä on terveyden kannalta? Osa ihmisistä uskoo veriryhmän vaikuttavan jopa siihen millainen ruokavalio ja liikunta kullekin sopii, ja esimerkiksi Japanissa veriryhmiin on ladattu paljon erilaisia merkityksiä. 

Tutkimustiedon valossa veriryhmädieetin seuraaminen ei todellakaan ole tarpeen eikä veriryhmästä voi päätellä ihmisen persoonallisuutta. Sen sijaan veriryhmän tiedetään vaikuttavan terveyteen siten, että erilaisten sairauksien yleisyys vaihtelee hieman veriryhmän mukaan. Veriryhmäsi kertoo siis, onko sinulla suurentunut riski sairastua tiettyihin sairauksiin ja oletko keskivertoa paremmin turvassa toisilta sairauksilta. 

Veriryhmiä voidaan luokitella kymmenin eri tavoin, mutta yleisin luokittelu on ABO-veriryhmäjärjestelmä, jonka mukaan veri voi olla tyyppiä A, B, AB tai O. Lisäksi kunkin ryhmän veri jaetaan reesustekijän mukaan Rh D -negatiiviseen ja -positiiviseen. Tulokseksi saadaan kahdeksan perusveriryhmää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maailmanlaajuisesti yleisin veriryhmä on O, mutta Suomessa yleisimmät ovat A+ ja O+. Oman veriryhmän saa selville esimerkiksi verenluovutuksen yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko veriryhmäsi A+ tai A-?

A-veriryhmään kuuluvat kärsivät muita useammin korkeasta kolesterolista. 

Veriryhmiin A, B ja AB on tutkimuksissa liitetty O-veriryhmää korkeampi riski saada sydänkohtaus. Toisaalta asiaa selvittäneessä hollantilaistutkimuksessa todettiin, ettei A-, B- ja AB-veriryhmiin kuuluville tapahdu sen enempää sepelvaltimotaudista johtuvia kuolemia kuin O-veriryhmään kuuluvillekaan. Veriryhmien ja sydänkohtausten yhteydestä kaivataankin lisää tutkimustietoa, koska Terveyskirjaston mukaan  sydäninfarktin taustalla on melkein aina juuri sepelvaltimotauti.

Onko veriryhmäsi B+ tai B-?

Erilaisten syöpien yhteyttä veriryhmiin on tutkittu jonkin verran. Laajassa kiinalaistutkimuksessa esimerkiksi todettiin, että A-veriryhmään verrattuna B-veriryhmä tarjoaa tilastollisesti parempaa turvaa kaikilta syöviltä. 

B-veriryhmä tarjoaa tilastollisesti parempaa turvaa kaikilta syöviltä.

A-, B-, ja AB-veriryhmiin kuuluva veri on paksumpaa ja helpommin hyytyvää kuin O-ryhmän veri. Veren paksuus saattaa olla syynä erektio-ongelmiin, joita A-, B- ja AB-veriryhmiin kuuluvat miehet saattavat kokea

Onko veriryhmäsi AB+ tai AB-?

AB-veriryhmään kuuluva voi kärsiä muita useammin muistiongelmista. Tieteen Kuvalehden mukaan  AB-veriryhmään kuuluvien riski sairastua muistihäiriöihin on jopa 82 prosenttia suurempi kuin muiden. On arveltu, että tämä voisi johtua siitä, että helposti hyytyvä AB-veri voi aiheuttaa aivoissa pieniä veritulppia.

Onko veriryhmäsi O+ tai O-?

Muihin veriryhmiin verrattuna sydän- ja verisuonitautien riski on O-ryhmäläisillä pienempi. O-veriryhmä näyttää suojaavan monilta muiltakin sairauksilta. Esimerkiksi malaria ja norovirus tarttuvat O-ryhmään kuuluviin epätodennäköisemmin kuin muihin. 

Toisaalta tuoreessa japanilaistutkimuksessa huomattiin, että eri veriryhmiin kuuluvista vakavasti vammautuneista potilaista O-veriryhmään kuuluvien kuolleisuus oli kaikkein suurinta. Tämä saattaa johtua siitä, että O-veressä on vähemmän tiettyä hyytymistekijää kuin muissa veriryhmissä. O-veriryhmän veri on siis muiden ryhmien verta juoksevampaa.


Mikä neuvoksi?

Veriryhmiin liittyvät sairausriskit voivat kuulostaa suurilta, mutta yksilötasolla veriryhmien merkitys terveyden kannalta on lopulta hyvin vähäinen. Tilastolliset riskit eivät toteudu kaikkien kohdalla. Niinpä esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kertoo, ettei veriryhmällä ole merkitystä terveyden kannalta.

SPR:n Veripalvelun tutkimusjohtaja Jukka Partanen kertoo Ylen jutussa, että veriryhmiin liittyvät riskit ovat yksilötasolla hyvin pieniä.

– Nämä ovat usein sellaisia, että riskit saattavat olla noin 1,5 kertaa suurempia.

Monien sairauksien puhkeamiseen vaikuttavat paljon veriryhmää enemmän esimerkiksi perimä, ikä ja elämäntavat. 

Vierailija

VarmaanLääkis kirjoitti:
Itseasiassa norovirukselta suojaava veriryhmä on B.

Olen veriryhmää B+ ja sairastanut tässä 20 vuotta kestäneen parisuhteen aikana muistaakseni 5 noroa (hoitsuna nappaillut niitä töistä mukaani). O+ mieheni ei ole saanut tartuntaa minulta kertaakaan. Enemmän uskon yksilöllisiin eroihin, kuten suolistoflooran vaikutus vastustuskykyyn, D-vitamiinitaso jne. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla