Vatsaelinsairauksien erikoislääkärin Petri Pesosen mukaan perusterveiden vatsakivut ovat useimmiten harmittomia. Tietyt oireet on kuitenkin syytä ottaa vakavasti.

Aijai, mahaan sattuu. Turvottaa, koskee, pistää ja kiertää. Erilaiset vatsakivut ovat yleisiä vaivoja, joista jokainen meistä kärsii elämänsä aikana useita kertoja.

Vaikka monet vatsavaivat ovat vaarattomia, joskus kyseessä voi olla vakavakin sairaus. Milloin vatsakivuista olisi syytä pinkaista juttelemaan lääkärin kanssa?

Gastroeneterologian eli vatsaelinsairauksien erikoislääkäri Petri Pesonen Mehiläisestä kertoo, että perusterveiden vatsakivut ovat useimmiten aivan harmittomia, jos niihin ei liity vatsanpurujen lisäksi muita erityisiä oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lievien ohimenevien kipujen vuoksi ei kannata lääkäriin mennä. Jos kipu helpottaa röyhtäyksestä, syömisestä tai ulostamisesta, se on usein harmiton, Pesonen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punainen lippu lääkäriin

Hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, jos kivut eivät hellitä, tuntuvat voimakkailta ja tulevat yllättäen. Vatsakipujen ohella omaa vointia kannattaa kuulostella muutenkin.

– Jos kipuihin liittyy niin sanottuja ”red flag” -oireita, lääkäriä pitää konsultoida.

Red flag -oireita eli mahdollisesti vakavampaan sairauteen liittyviä oireita ovat kuume, veri ulosteessa, veri oksennuksessa, laihtuminen ja painon lasku. Lääkäriin kannattaa suunnata myös silloin, jos yleisvointi on huono, heikottaa ja huimaa. Kova ripuli tai ummetus, ovat nekin merkkejä siitä, että on syytä hakeutua lääkäriin.

Kerro, kerro, kipuni…

Voimakkaat vatsan kivut voivat olla merkki sen toimintahäiriöstä. Toimintahäiriöitä on monia erilaisia. Jotta niitä osattaisiin hoitaa oikein, kipujen syy pitää selvittää.

Osviittaa kivun syystä voi antaa se, missä kohtaa vatsaa kipu tuntuu. Esimerkiksi kova oikeanpuoleinen ylävatsakipu voi Pesosen mukaan tarkoittaa sappikivikohtausta, jossa sappikivi ahtauttaa tai tukkii sappitiehyen.

– Ylävatsakivut viittaavat aiemmin terveellä ihmisellä yleensä sappitiehyitten, ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen sairauteen.

Ylävatsassa tuntuva, rintaan säteilevä polttava kipu voi johtua esimerkiksi refluksitaudista. Kova kipu keskiylävatsassa voi puolestaan johtua vatsa- tai pohjukaissuolen haavasta.

– Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa sellaisen perusterveellekin.

Pierettää? Kokeile piparminttua

Koska vatsakivut voivat johtua niin monesta eri syystä, lääkärin pakeille kannattaa hakeutua melko matalalla kynnyksellä.

– Kivun hoito riippuu sen syystä. Se pitää selvittää, jos kivut huolestuttavat, Pesonen kertoo.

Jos vatsakipujen syyksi paljastuu jokin sairaus, lääkäri ohjeistaa hoitamisessa potilaskohtaisesti. Jos vatsakivut ovat lieviä, omaa vointia voi kuulostella Pesosen mukaan rauhassa.

– Asiaa voi itsekin miettiä ja vaikkapa googlata oireita, kunhan pitää kaupunkilaisjärjen mukana.

Toiminnallisiin vatsavaivoihin, kuten närästykseen, ummetukseen, ilmavaivoihin ja turvotukseen, voi Pesosen mukaan kokeilla omatoimisesti erilaisia hoitoja.

Ylävatsakipuja kuten närästystä voi kokeilla hoitaa happoa vähentävillä lääkkeillä. Ummetukseen liittyviä oireita voin hoitaa ummetuslääkkeillä. Ilmavaivoihin ja turvotukseen Pesonen suosittelee piparminttua ja simetikonia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla