Mieli ja iho hehkuvat sekä askeleet liikkuvat, kuka silloin välittää keskivartalosta? Kuvat: Shutterstock
Mieli ja iho hehkuvat sekä askeleet liikkuvat, kuka silloin välittää keskivartalosta? Kuvat: Shutterstock

Miten paljon ulkonäköönsä voi vaikuttaa liikunnalla ja ruokavaliolla?

Jokainen tekee ensipäätelmiä toisesta ihmisestä ulkonäön perusteella – olipa sitten töissä, treffeillä tai ruokakaupassa. Ulkonäköön liittyy paljon myös terveysuskomuksia, joista osa on totta ja osa silkkaa harhaluuloa. Milloin kyse on pelkästään esteettisistä seikoista, milloin terveysriskeistä?

1. Paino ei kerro terveydestä, mutta keskivartalolihavuus on riski

Rasva kertyy kehoon eri tavoin: toisilla se keskittyy vatsaan, toisilla takapuoleen tai vaikkapa reisiin. Keskivartalolihavuus on yksi suomalaisia eniten uhkaavista terveysriskeistä. Jo pienikin pulleus vyötäröllä saattaa viestiä muun muassa liiallisen stressihormonin eli kortisolin määrästä, joka kasvattaa helposti ruokahalua. Vatsaonteloon kertynyt rasva voi aiheuttaa myös rasvamaksaa ja diabetestä, Hyksin lihavuustutkimusyksikön professori Aila Rissanen muistutti Helsingin Sanomien haastattelussa. Rissasen mukaan jenkkakahvoista kannattaa yrittää päästä eroon terveyssyistä.

– Rasva kerääntyy paitsi näkyvästi vyötärölle, myös ihon alle vatsaonteloon. Siellä se kertyy helposti maksaan ja haimaan. Juuri tämä sisäelimissä oleva rasva on vaarallisinta, Rissanen kertoi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos vatsan seutu näyttää isolta, se ei tarkoita automaattisesti, että henkilö on nauttinut liikaa alkoholia ja roskaruokaa eikä ole huolehtinut kunnostaan. Omenavartalo voi olla perinnöllinen ominaisuus, kuten leveä lantiokin, tai johtua esimerkiksi osittain ryhdistä, notkoselästä tai turvotuksesta.

Tutkimusten mukaan hoikka vartalo ei takaa aina terveyttä. Aktiivisesti liikkuva ylipainoinen on todennäköisesti paremmassa kunnossa kuin hoikka sohvaperuna.

Kokeile itse: Näin testaat muutamassa sekunnissa, onko vyötärölläsi vaarallisesti rasvaa

 

2. Elottomiin hiuksiin löytyy usein jokin syy

Tuntuuko sinusta, että hiuksesi vain ohenevat koko ajan ja että suihkun jälkeen lattialla lojuu iso kasa tuppoja? Vaikka hiustenlähtö on luonnollinen ilmiö, saattaa se viestiä myös terveysongelmista. Ihmiseltä voi irrota jopa muutamia satoja hiuksia päivässä ilman, että siitä tarvitsee huolestua. Mutta suuriin irtotukkoihin ja loistonsa yllättäen menettäneisiin hiuksiin löytyy usein jokin selitys. Lääkäri Sari Anthonin mukaan muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta, vakavat infektiot, paasto tai stressi saavat hiukset lähtemään päästä.

– Stressi voi vaikuttaa hormonitasapainoon, ja näin se voi aiheuttaa ohimenevästi hiustenlähtöäkin, Anthoni kertoi Me Naisille.

Lue koko juttu: 7 totuutta ja 7 harhaluuloa siitä, miksi hiukset lähtevät

Hiuksien kuntoon vaikuttaa paljon myös se, millaista ruokaa laittaa suuhunsa. Hyvät rasvat, proteiini, sinkki, B-vitamiini ja rauta ovat tärkeimpiä hiusten rakennusaineita. Vaikka hiukset olisivat jo luonnostaan kiiltävät ja elinvoimaiset, näistä ravintoaineista hyötyy muukin keho.

3. Liikunta saa ihon hehkumaan – sokerikin näkyy naamasta

Sanotaan, että ihmisen kasvoista voi päätellä paljon: hänen tunteensa, kuntoilutottumuksiaan, ruokailutapojaan ja jopa seksielämän.

Ihon luonnolliseen hehkuun vaikuttavat tutkitusti ravintoaineet ja liikunta – varsinkin ulkoilmassa harrastettu – mutta aina ne eivät riitä. Esimerkiksi aknea aiheuttavat geenit ja hormonitoiminta, ja siitä voi siis kärsiä, vaikka eläisi superterveellisesti.  

– Kokonaan sileäihoiseksi parempi ruokavalio ei ainakaan tutkimusten mukaan tee, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoi Me Naisten haastattelussa.

Myös liian kova liikunta voi aiheuttaa yllätyksiä iholle: kehosta lähtee liikaa rasvaa ja stressi alkaa jyllätä, mikä puolestaan vanhentaa ihoa huomattavasti. Samoin tietyillä ruuilla ja juomilla on ulkonäköä vanhentava vaikutus. Fitnessvalmentaja Jutta Gustafsbergin mukaan muun muassa sokeri, kahvi ja suola näkyvät helposti ihossa.

Testaa: Onko sinullakin sokerinaama? Näistä merkeistä sen huomaa

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti