Me Naiset
|
Kristiina Markkanen
Tansanialainen terveyssideyrittäjä Hyasintha Ntuyeko vierailee parhaillaan Suomessa Fidan vieraana. Kuva: Fida/Benjamin Hokkanen
Tansanialainen terveyssideyrittäjä Hyasintha Ntuyeko vierailee parhaillaan Suomessa Fidan vieraana. Kuva: Fida/Benjamin Hokkanen

Hyasintha Ntuyeko, 33, päätti alkaa kouluttaa nuoria naisia kuukautisasioissa. – Olin itse aivan epätoivoinen, kun oli teini. Kuukautiset olivat, ja ovat edelleen, iso tabu.

Mikä meitä tyttöjä yhdistää, maailman joka paikassa, ja suurimman osan elämäämme? ­Me vuodamme kuukautisverta noin seitsemän vuotta.

Köyhien maiden tytöille se voi olla vuosien vankila, jolloin on istuttava kotonaan, koska mihinkään ei voi kunnollisten kuukautistuotteiden puutteessa lähteä.

Tansanialainen terveyssideyrittäjä Hyasintha Ntuyeko, 33, päätti tehdä asialle jotain. Kun hän valmistui insinööriksi kahdeksan vuotta sitten, hän perusti yrityksen. Ensin hän myi kestositeiden yksittäiskappaleita. Pikkuhiljaa yritys kasvoi ja Hyasintha päätti alkaa kouluttaa nuoria naisia kuukautis- ja seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tytöt eivät osanneet pitää huolta hygieniastaan. Tämä johtuu siitä, että näistä asioista ei puhuta, eikä niitä opeteta. Järjestin kursseja, joille kutsuin tuttuja lääkäreitä puhumaan, Tyttöjen päivän kunniaksi Suomessa vieraillut Hyasintha kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyasintha aloitti kokeilut bambuhiilellä täytettyjen terveyssiteiden valmistamiseksi.

Insinöörinä hän alkoi miettiä, miksi siteet olivat niin huonoja. Hän sai selville, että Japanissa käytetään bambua sairaaloissa haavojen siteinä, koska se hillitsee bakteereja. Hyasintha aloitti kokeilut bambuhiilellä täytettyjen terveyssiteiden valmistamiseksi. Syntyi Glory-terveysside, joka on ollut markkinoilla nyt viisi vuotta. Yritys on vielä pieni, liikevaihto on noin 50 000 euroa, ja viime vuosi oli vasta ensimmäisen voitollinen.

Ammatinvalinnan taustalla ovat Hyasinthan omat kokemukset.

– Olin itse aivan epätoivoinen, kun oli teini. Vaikka minulla oli varaa ostaa siteitä ja tamponeja, ne olivat huonolaatuisia. Kuukautiset olivat, ja ovat edelleen, iso tabu. Esimerkiksi koulun kioskista kukaan kehdannut ostaa siteitä, koska myyjä oli mies, joka heti kiusoitteli, että jaahas, olet nyt sitten iso tyttö, Hyasintha kertoo.

– Maaseudun köyhät tytöt taas käyttävät, mitä sattuvat käsiinsä saamaan: Vanhoja sukkia, sanomalehtipaperia, sammalta. He joutuvat jäämään kotiin. Jos he saavat rahaa siteisiin, he käyttävät samaa sidettä koko päivän. Jos heillä on kestoside, sisko tai täti varastaa sen.

”Insinööreillä on paljon kenttäkeikkoja, eikä niille yksinkertaisesti voinut mennä, jos oli kuukautiset.”

Kun Hyasintha meni opiskelemaan, kuukautiskärsimys paheni entisestään.

– Insinööreillä on paljon kenttäkeikkoja, eikä niille yksinkertaisesti voinut mennä, jos oli kuukautiset. Huonoihin siteisiin ei voinut luottaa, vessoja ei ole, eikä peseytymismahdollisuuksia. 

Kun hän noihin aikoihin sai tädiltään kokeeksi pari hyvin valmistettua kestosidettä, kutsumus oli löytynyt. Yrittäjänä hän pystyy toimimaan itsenäisesti, solmimaan yhteistyösopimuksia, ja jopa sponsoroimaan kuukautistuotteita köyhille tytöille. Samalla hän voi parantaa maailmaa terveysside kerrallaan.

– Juuri nyt pilotoimme kouluihin terveyssideautomaatteja, joista voi ostaa yhden siteen kerrallaan, noin 10 sentin hintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla